Zabierz do pracy zdrowy lunch

Z badań wynika, że lunch statystycznego Polaka to kanapka jedzona przy komputerze. Obiad to ważny posiłek, który ma duży wpływ na naszą efektywność w pracy. Samodzielne przygotowanie lunchu do pracy wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i czasochłonne.

Co jadamy w pracy?

Analitycy firmy Pipdrive zbadali efektywność pracowników handlowych w europejskich krajach. Zwrócili uwagę, że Polacy w porównaniu do Francji i innych krajów Europy Zachodniej ciężko pracują, często kosztem przerwy obiadowej, zamiast wyjścia do kafeterii jedzą przekąski i kanapki przy stanowisku pracy.  Z kolei z ostatniego badania przeprowadzonego na zlecenie KFC wynika, że średnio, w ciągu całego dnia pracy, Polacy jedzą 2 posiłki. Najpopularniejsze jest drugie śniadanie (76%). Lunch jada 50% ankietowanych. W pierwszej kolejności sięgamy po burgery (44 proc.), nadziewane tortille (40 proc.) i kanapki (32 proc.).

Zmień nawyki

Wiosna to dobry czas na wprowadzenie zmian do diety. Dla wielu osób rozpoczynających odchudzanie częstym problemem jest wdrożenie zupełnie nowych nawyków żywieniowych i zakupowych. Wśród licznych powodów do narzekań (lub wymówek) są opinie, że zdrowe produkty są znacznie droższe, a przygotowanie zbilansowanych posiłków takich jak lunch do pracy pochłania masę czasu. W ostatecznym rozrachunku własnoręczny zrobiony lunch jest tańszym rozwiązaniem niż zakup gotowego dania. Kluczowa w przygotowaniach jest logistyka – lunche można planować na cały tydzień, robiąc weekendowe zakupy i rozpisywać na kartce, możemy też wykorzystywać resztki z obiadu/kolacji. To zaoszczędzi czas i będzie lepszym rozwiązaniem niż standardowe kanapki.

fresh box Fot. Fresh Box Florina

Pomysły na kolorowe lunchboxy

Kolebką inspirujących pomysłów na lunche jest kuchnia japońska, w której tradycję stanowi bento – rodzaj posiłku na wynos podawany w specjalnym pojemniku. Tradycyjne bento składa się z ryżu, ryby i warzyw, jednak wśród gospodyń domowych w Japonii to pole do kulinarnych popisów – niektóre bento wyglądają jak prawdziwe działa sztuki.

Przygodę z lunchboxami można zacząć od prostych dań – makaronów, sałatek z ryżu lub kaszy, wrapów lub omletów (codziennie z inną zawartością). Szybkimi daniami będą również placki z kaszy jaglanej lub frittata, które możemy przygotować dzień wcześniej i odgrzać.

W co zapakować lunch? − Na rynku są specjalne bento boxy lub pojemniki wykonane z trwałego tworzywa, odporne na różnice temperatur, które można wstawić do kuchenki mikrofalowej. Do zwykłych plastikowych pudełek nie powinno się wkładać ciepłych dań. Można również wybrać wersję ekologiczną czyli zwykłe szklane słoiki – które stają się coraz popularniejszym pojemnikiem na sałatki i zupy, a nawet tradycyjne desery w niskokalorycznej wersji. – mówi Mateusz Karasiński z firmy Florentyna, dystrybutora artykułów gospodarstwa domowego marki Florina.

Zdrowe zasady. Nowa piramida żywienia

Instytut Żywności i Żywienia ogłosił modyfikacje, jakie zaszły w podstawowej piramidzie żywienia w odpowiedzi na aktualne zalecenia WHO, a dotyczą one większego spożycia błonnika pokarmowego oraz ograniczenia soli, cukru i tłuszczu. W nowej piramidzie podstawą żywienia są  warzywa i owoce, to bogactwo witamin i ważnych składników odżywczych. Dlatego w ciągu dnia powinnyśmy jeść ich jak najwięcej w odpowiednich proporcjach (75% warzyw, 25% owoców).

Obiad i lżejsza wersja czyli coraz popularniejszy lunch powinny zawierać węglowodany (i być najbardziej kalorycznym posiłkiem), aby dodać nam energii w trakcie dnia pracy. Dlatego nie powinniśmy zostawiać jego spożycia na koniec dnia, po powrocie do domu. Zdaniem dietetyków na obiadokolację najlepiej wybrać zupę i/lub lekką sałatkę bogatą w białko i witaminy.

Może kanapki to wciąż łatwiejsza opcja, ale lunche w pudełkach mają same zalety. Oszczędzasz pieniądze. Masz kontrolę nad tym, co jesz. Poza tym to ciekawa alternatywa dla kanapki z serem i okazja do oderwania się od ekranu komputera.

Wybrane dla Ciebie...