Wybór zlewozmywaka – decyzja na lata

Od czasu, gdy w naszej kuchni zagościła zmywarka, rola zlewozmywaka uległa zmianie. Już nie kojarzy się on ze stertą zalegających naczyń, ale z estetycznie wyglądającym stanowiskiem pracy. Bardzo szeroka oferta rynkowa pozwala na wybór sprzętu nie tylko praktycznego, ale również o oryginalnym wyglądzie i idealnie wpisującego się w styl każdego wnętrza.

Na początek – słownik pojęć

Zanim zdecydujemy się kupić zlewozmywak, warto wiedzieć, jakie elementy wchodzą w jego skład. Nazwy, z którymi się zetkniemy, to m.in.: komora, odpływ i przelew. I tak w ofercie producentów znajdziemy zarówno proste i minimalistyczne zlewozmywaki jednokomorowe, jak i rozbudowane, bardziej funkcjonalne zlewozmywaki półtora-, dwu- oraz dwu- i półkomorowe. Komory główne przeznaczone do mycia naczyń mają na ogół głębokość 15-20 cm. Odpływ to drugi z podstawowych elementów zlewozmywaka. Może mieć średnicę 1,5 lub 3,5 cala (40 lub 90 mm). W przypadku zamykania małych odpływów najczęściej stosowane są korki gumowe lub stalowe, natomiast do większych stalowe – ręczne lub automatyczne (pokrętło odpływu znajduje się na brzegu zlewozmywaka). Korek automatyczny umożliwia otwieranie zaworu odpływowego w głównej komorze (nie musimy zanurzać w brudnej wodzie ręki do łokcia tylko po to by wypuścić wodę). Większość zlewozmywaków wyposażona jest również w przelew, czyli otwór wykonany w bocznej ścianie lub na jego blacie. Zabezpiecza on przed przelaniem się wody, gdy dolny odpływ jest zamknięty.

zlewozmywak_1

Nakładane czy podwieszane?

Najważniejszą decyzją, jaką musimy podjąć przed zakupem zlewozmywaka, jest ustalenie, jak będziemy chcieli go zamontować. Do wyboru mamy bowiem cztery rodzaje zlewozmywaków: wbudowane w blat, nakładane, zintegrowane z blatem i podwieszane. Najprostszy rodzaj to nakładane (wystarczy jedynie nałożyć zlewozmywak na szafkę). Natomiast najpopularniejsze są wbudowane (umieszcza się je w otworze blatu). Ta sama zasada obowiązuje modele zintegrowane, tyle tylko, że tworzą one z blatem jednolitą powierzchnię i nadają się wyłącznie do blatów kamiennych. Skomplikowane w montażu jest podwieszanie zlewozmywaka od dołu – ten sposób daje jednak swobodę łączenia różnego rodzaju komór pojedynczych oraz gwarantuje łatwiejsze utrzymanie czystości. Zlewozmywaki te podwiesza się jedynie pod blatami z kamienia i konglomeratu.

Stal ciągle w modzie

Jeśli chodzi o materiał, z jakiego wykonany jest zlewozmywak, to najbardziej tradycyjna pozostaje stal. – Modele zlewozmywaków wykonanych ze stali nierdzewnej od lat cieszą się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na ich wysokie właściwości użytkowe – mówi Katarzyna Dietrich z firmy Deante. – Są one łatwe w utrzymaniu czystości i doskonale pasują do nowoczesnych kuchni. Nieco nowszymi tworzywami są mieszanki kompozytowe (powstają z nich tzw. zlewozmywaki granitowe) oraz ceramika. Podstawowa różnica między poszczególnymi typami to wytrzymałość, a co za tym idzie długość użytkowania.

Lekcja geometrii w kuchni

W przypadku kształtu i wielkości zlewozmywaka mamy obecnie do wyboru praktycznie każdą formę. Nadal jednak najbardziej powszechne są zlewozmywaki prostokątne, ale znajdziemy również kwadratowe, w kształcie wielokąta (najczęściej pomyślane, jako narożnikowe), owalne, okrągłe lub półokrągłe. Cechuje je różne wykończenie, które umożliwia dobranie wyposażenia nawet do najbardziej nietypowego miejsca w kuchni.

Przydatne dodatki

Niektóre akcesoria mogą znajdować się w komplecie ze zlewozmywakiem, w inne warto się zaopatrzyć, aby usprawnić prace w kuchni. Deski do krojenia, koszyki czy dozowniki powinny stanowić nieodzowny element każdego zlewozmywaka. Oczywistym dodatkiem jest również odpowiednia bateria zlewozmywakowa. Jednak jej wybór to już zupełnie inna historia…

Wybrane dla Ciebie...