Wszystko o ryżu

Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian ryżu, najczęściej różnią się długością i wielkością ziaren. Istnieje również brązowa odmiana ryżu (ciemna), w której ziarna nie są polerowane. W sklepach można nabyć też tzw. ryż dziki pochodzący z Ameryki Północnej. Nie jest on prawdziwym ryżem, jego ziarno jest dłuższe i cieńsze. Dziki ryż, zbierany ręcznie, jest najdroższym ziarnem świata. Jego wysoką cenę usprawiedliwia jednak wyśmienity smak i dobre wartości odżywcze. Podaje się go samodzielnie lub w połączeniu z ryżem brązowym. Przygotowany samodzielnie charakteryzuje się specyficznym smakiem, podobnym do karczochów.

wszystko o ryzu

Każdy rodzaj ryżu jest związany z inną tradycją kulinarną. Hindusi wolą ryż suchy, zwłaszcza do pilawu, Japończycy i Chińczycy najczęściej używają krótkoziarnistego, mokrego, który można formować palcami i łatwo jeść pałeczkami. Także Włosi do risotta bardziej lubią ryż krótkoziarnisty, ale Hiszpanie do swojej paelli używają raczej ryżu długoziarnistego. Na słodko, do deserów oraz jako dodatek do zup lepszy jest ryż krótkoziarnisty, rozgotowujący się i sklejający.

Jak gotować ryż?

Tak jak istnieje wiele odmian ryżu taki i jest wiele metod jego gotowania. Oto kilka z nich:
Do dużej ilości osolonej, wrzącej wody wsypuje się ryż i gotuje do miękkości. Po ugotowaniu należy przelać ryż strumieniem zimnej wody.
Ryż wsypuje się do rondla z grubym dnem i zalewa taką ilością zimnej wody, aby sięgała 2-3 centymetry ponad powierzchnie ryżu. Gotuje się na wolnym ogniu, bez mieszania i przykrywania tak długo, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez ryż. Następnie należy przykryć garnek i przez 5-10 minut pozostawić zamknięty na malutkim ogniu, aby doszedł.

Na pilaw ryż najlepiej jest najpierw obsmażyć a dopiero później gotować. Najpierw należy na małej ilości oliwy obsmażyć cebulkę a następnie wrzucić ryż. Smażyć przez klika minut, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Następnie trzeba zalać ryż gorącym bulionem lub wodą w proporcji 3:2 lub 2:1 i gotować 20 minut. Przed podaniem można jeszcze włożyć ryz do piekarnika na 4-5 minut, aby doszedł.

Ryż można również ugotować na mleku. Gotuje się go najpierw przez 4-5 minut w dużej ilości wody i odcedza. Następnie w dużym rondlu zalewa się go mlekiem i gotuje przez 15-25 minut z lekko uchylona przykrywką.

Kilka drobnych porad dotyczących ryżu

  • aby ryż był biały należy do jego gotowania dodać łyżkę soku z cytryny
  • aby ryż nie sklejał się w czasie gotowania musi być wcześniej starannie umyty w zimnej wodzie
  • dodając pod koniec gotowania jeden z takich dodatków jak szafran, kolendra, koncentrat pomidorowy lub sok ze szpinaku, otrzymamy ryż o odpowiednim zabarwieniu
  • aby uformować z ugotowanego ryżu babkę, należy gorący wymieszać z utartym żółtym serem (na szklane ugotowanego ryżu łyżka sera), ułożyć w foremce wysmarowanej tłuszczem, ugnieść i wstawić na chwile do rozgrzanego piekarnika, a następnie wyłożyć na półmisek
  • aby odgrzać ryż należy go umieścić nad garnkiem z gotującą wodą i pozostawić przykryty na 5-8 minut. Można też odgrzać ryż na patelni, dodając odrobinę masła.

Opracowane według książki: “Ryż na różne sposoby” Hanna Szymanderska, Biblioteczka Poradnika Domowego 1998

Wybrane dla Ciebie...