Wielkanocne babki

Czy wyobrażasz sobie Święta Wielkanocne bez babki? Ja też nie, dlatego podrzucam kilka sprawdzonych przepisów.

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna wykwintna

Składniki: 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 15 dag masła, 15 żółtek, 3 białka, 2/3 szklanki mleka, 7 dag drożdży, 3 dag migdałów, 1/2 laski wanilii (lub cukier waniliowy), 5 dag rodzynek, kieliszek spirytusu, sól

Przygotowanie: Zagotować mleko (zostawić tylko 3 łyżki) i zaparzyć nim połowę mąki, dobrze rozetrzeć, aby nie było grudek, zostawić do wystygnięcia. Drożdże rozmieszać z mlekiem i wlać do zaparzonej mąki, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Migdały obrać ze skórki, drobno posiekać. Rodzynki umyć, sparzyć i osuszyć. Białka ubić na sztywną pianę. Ciasto wyrobić starannie. Pod koniec wyrabiania dodać migdały, rodzynki, spirytus, pianę i posiekaną wanilię. Formy do pieczenia wysmarować masłem, wysypać mąką, napełnić ciastem do 1/2 wysokości. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy formy będą prawie pełne, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 60 minut.

Baba drożdżowa parzona

Składniki: 3 szklanki mąki, 15 dag masła, 8 łyżek cukru, 5 żółtek, 10 dag drożdży, 1,5 szklanki mleka, zapach rumowy, tłuszcz do formy, cukier puder po posypania lub lukier do polania, rodzynki

Przygotowanie: Przygotować rozczyn z pokruszonych drożdży, roztartych z łyżką cukru, ciepłego mleka i łyżki mąki – pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki a następnie rozetrzeć tak aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu  (jeszcze lekko ciepłe) dodawać po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat i rodzynki i jeszcze przez jakiś czas wygniatać. Włożyć do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C)

Babka z ajerkoniakiem

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru pudru, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka ajerkoniaku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, skórka otarta z 1 cytryny, 1 gotowa polewa czekoladowa; do przygotowania formy: 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i solą. Dodać olej, skórkę cytrynową i ajerkoniak. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć porcjami z masą jajeczną. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Polewę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu i polać nią ostudzone ciasto.

Babka wielkanocna z orzechami

Składniki: 6 dag mączki ziemniaczanej, 6 dag mąki pszennej, 6 jajek, 3/4 szklanki cukru pudru, sok z cytryny, lukier, kilka orzechów włoskich

Wykonanie: Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem aż staną się białe, a masa będzie gładka i puszysta. Dodawać stopniowo sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać, przesypując przesianą mąką. Formę wysmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić ciastem, piec ok. 40 min w temp. 190°C. Po wyjęciu z formy polukrować, udekorować połówkami orzechów.

Babka pomarańczowa

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 25 dag margaryny, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 1/2 łyżeczki esencji pomarańczowej; do przygotowania formy: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki bułki tartej
Na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie: Margarynę stopić. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na krem. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do masy jajecznej. Stale ucierając, dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz esencję pomarańczową. Wlać stopioną margarynę, wymieszać. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym. Upieczoną babkę polukrować.

Wybrane dla Ciebie...