Walentynkowe menu

Walentynki już za tydzień, a jednym z niezawodnych sposobów na ich świętowanie jest zmysłowa kolacja we dwoje. Wyjątkowa okazja wymaga specjalnego menu – na przystawkę świetnie sprawdzą się chrupiące kokosowe krewetki, po których możemy podać roladki po florencku lub sałatkę z wędzonym łososiem.

Chrupiące kokosowe krewetki z sosem koperkowym

Składniki:
– 500 g surowych krewetek Black Tiger
– 3 łyżki mąki
– 2-3 jajka
– sok z połówki cytryny
– wiórki kokosowe
– Sos koperkowy Tarsmak
– olej
– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Krewetki umyć i obrać, zostawiając ogonek. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Opanierować w mące, jajku i wiórkach kokosowych. Usmażyć na złoty kolor, wkładając na rozgrzany głęboki olej, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z Sosem koperkowym Tarsmak oraz tostami z masłem.

kokosowe_krewetki

Roladki po florencku z sosem serowym

roladki_po_florenckuSkładniki:

– piersi z kurczaka (2 sztuki po ok. 130 g)
– 2 łyżki szpinaku rozdrobnionego mrożonego
– 2 plasterki sera żółtego typu gouda
– 2 plasterki szynki konserwowej
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
– 150 ml białego wytrawnego wina
– Sos serowy Tarsmak
– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim filety. Na wierzch położyć po plasterku sera oraz szynki i ciasno zwinąć. Spiąć wykałaczkami i usmażyć na złoty kolor na oleju z obu stron. Następnie podlać winem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu  ok. 8-10 minut. Gotowe roladki pokroić w grube plastry, wyłożyć na  talerz i polać Sosem serowym Tarsmak. Podawać z białym ryżem lub puree ziemniaczanym.

Sałatka z łososiem wędzonym i sosem czosnkowym

Składniki:

– 150 g łososia wędzonego na zimno
– 1 mała główka sałaty strzępiastej lub masłowej
– 2 garści sałaty rukola
– rzodkiewka
– pomidory koktajlowe
– 2 jajka
– 1 pomarańcza
– 100 ml soku jabłkowego
– Sos czoskowym Tarsmak
– płatki chilli do smaku

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Sałatę strzępiastą dokładnie umyć, osuszyć i porwać na kawałki, a następnie wymieszać z rukolą, rzodkiewką pokrojoną w plasterki, połówkami pomidorków oraz sokiem jabłkowym. Na całość wyłożyć cząstki łososia, jajka pokrojone w cząstki i obraną, pokrojoną w kostkę pomarańczę. Sałatkę polać Sosem czosnkowym Tarsmak i posypać płatkami chilli. Sałatka dobrze smakuje z tostami z pszennego pieczywa.

salatka_z_lososiem

Przepisy zostały przygotowane przez Roberta Muzyczkę,
Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Wybrane dla Ciebie...