TOP 3 superfoods, które warto jeść zimą

Okres wzmożonych zachorowań trwa w Polsce od października do kwietnia. Jesteśmy właśnie w samym jego centrum. Jak cieszyć się zdrowiem i uchronić swój organizm przed przeziębieniem? Warto zacząć od odpowiedniej diety.

Nasze babki wierzyły, że najlepszym sposobem na wzmocnienie odporności jest picie mleka z czosnkiem i miodem. Taka mikstura oczywiście pomaga, jednak dziś mamy większy wybór. W sklepach pojawiły się produkty określane mianem super zdrowej żywości, tzw. superfoods.

Które z nich wybrać zimą i nie chorować? Zapytaliśmy o to Michała Lasockiego, właściciela firmy Intenson i pasjonata super zdrowej żywności.

MIEJSCE 1 – zielone koktajle
– Przede wszystkim warto postawić na zielone koktajle z dodatkiem spiruliny, chlorelli czy młodego jęczmienia. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów i porad jak je przyrządzić, także z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw.

zielone koktajle

MIEJSCE 2 – suszone owoce
– Aby wzmocnić odporność zamiast chipsów jedzmy suszone owoce żurawiny czy jagód goji. Polecam je szczególnie jako dodatek do codziennej filiżanki herbaty lub miski musli. Dobrze smakują i dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin.

MIEJSCE 3 – orzechy
– Nerkowce, orzechy pecan czy migdały – warto uzupełnić naszą dietę o orzechy. Co prawda mają one dużo tłuszczu i kalorii, ale są to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Doskonale sprawdzają się jako dodatek np. do ciast. Ja bardzo lubię podjadać je między posiłkami – dodaje Michał Lasocki.

orzechy

Jesteśmy tym, co jemy

Według lekarzy to nasza słaba odporność, a nie zła pogoda, sprawia, że ciągle chorujemy. Warto więc wzmocnić nasz układ immunologiczny i po prostu – zdrowiej się odżywiać.

Wybrane dla Ciebie...