Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami w stylu fit!

Słodkie i nietuczące? Delikatne i chrupiące zarazem? Pełne wartościowych składników? Takie ciasto może upiec każdy! Tarta z jabłkami – owocami, które jesienią królują na naszych stołach, to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię, ale jednocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności płynących z jedzenia.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki razowej typ 2000
  • 2 żółtka
  • 50 g otrąb owsianych
  • 100 ml oleju sezamowego lub orzechowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • Cztery jabłka (odmiana dowolna, najlepiej lekko kwaskowe)
  • 600 g (3 opakowania) serka typu cottage cheese
  • Sok z połówki cytryny
  • 1 jajko
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Garść rodzynek lub żurawiny
  • Paczka chipsów Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka

Przygotowanie:
1.Składniki na ciasto kruche zagnieść do pełnego połączenia składników. Wyłożyć nim okrągłą formę do tarty. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut.
2.Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę lub piórka i wkładamy do miski. Wsypujemy cynamon, gałkę muszkatołową, dodajemy sok z cytryny oraz rodzynki/żurawinę i całość mieszamy. Do nadzienia dołączamy serki wiejskie oraz jajko – drewnianą pałką mieszamy.
3.Przekładamy przygotowaną masę na upieczone ciasto i zapiekamy przez ok. 15 -20 minut w temp. 170 stopni.
4.Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, ciasto posypujemy brązowym cukrem do smaku oraz Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka, by uzyskać efekt delikatności i chrupkości zarazem.

tarta z jablkami

Wybrane dla Ciebie...