Świąteczne potrawy z serem

Świąteczne potrawy z serem żółtym – smaczniejsze, piękniejsze i aromatyczne!

Chociaż wśród tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych nie ma właściwie dań czy przekąsek, których istotnym składnikiem jest ser żółty, to jego wielbiciele zawsze znajdą sposób na dodanie go do potraw. Nawet podczas Świąt Bożego Narodzenia można zaserwować tradycyjne dania, ale trochę w innym wydaniu niż zwykle. Przedstawiamy trzy przepisy kulinarne na śledziowe koreczki, pieczonego karpia ze szpinakiem pod beszamelem i pieczoną cielęcinę. Wszystkie z dodatkiem żółtego sera, dzięki któremu potrawy są smaczne, aromatyczne i pięknie prezentują się na stole.

Dodanie odpowiedniego sera, harmonizującego smakiem z całą potrawą, daje zdumiewający efekt.
– Pieczonego karpia ze szpinakiem pod beszamelem czy pieczoną cielęcinę można w łatwy sposób urozmaicić żółtym serem. Potrawy z dodatkiem dobrej jakości dojrzewającego sera zyskują ciekawy, zaskakujący smak i aromat. Śmietanowa Gouda lub orzechowy Aldamer uwydatnią smak przyrządzonych posiłków – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Wspomniane sery świetnie nadają się m.in. do potraw na ciepło, ponieważ charakteryzują się doskonałą topliwością. A oprócz wyśmienitego smaku, potrawy będą ładnie się prezentować na świątecznym stole – uzupełnia Ewa Polińska.

Koreczki śledziowe z serem żółtym (propozycja podania):

Składniki:
– 4 filety śledziowe a’la matias
– 20 dag sera żółtego Aldamer MSM Mońki
– papryka czerwona marynowana

Przygotowanie:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną zawartość soli, osuszyć
i pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę, a ser żółty w mniejsze paseczki. Całość spiąć wykałaczką w kolejności: śledź, ser żółty, papryczka i ponownie śledź.
Dobra rada: Jeśli chcesz jeszcze urozmaicić sałatkę, możesz dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki.

Pieczona cielęcina z serem żółtym

Składniki:
– 1,2 kg cielęciny bez kości
– 12 plasterków sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
– 2 łyżki oliwy
– 0,5 l wody
– szczypta ziela angielskiego, rozmarynu oraz oregano
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cielęcinę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano. Odstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, w celu wyklarowania, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie nakroić cielęcinę, aby powstało 5-6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego. Całość ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcinę piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 270°C. Upieczone mięso podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia, aby pozostało miękkie i soczyste. Serwować na półmisku z dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.
Dobra rada: Zalewę po pieczeniu mięsa można wykorzystać przygotowując sos do potrawy.
W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12% i zagotować często mieszając.

Pieczony karp ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem

Składniki:
Ryba
– 1 kg karpia
– pół szklanki startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
– 300 g szpinaku
– sok z 1/2 cytryny
– 1,5 łyżki przyprawy do ryb
– 4 łyżki oleju do smażenia
– 2 łyżki masła klarowanego
– sól i pieprz do smaku
Sos:
– 3 łyżki masła
– 3 czubate łyżki mąki pszennej
– 1,5 szklanki mleka
– 2 liście laurowe
– szczypta startej gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rybę oczyścić i opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Płaty pokroić na 4-6 kawałków, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Odstawić na 3 godziny. W tym czasie poddusić szpinak. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem obsmażyć kawałki ryby (po 3 minuty z każdej strony). Nasmarować żaroodporne naczynie masłem i ułożyć w nim rybę. W rondelku rozpuścić masło, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Po połączeniu składników zdjąć naczynie z ognia i dodać zimne mleko energicznie mieszając, aby powstała jednolita, gładka masa. Całość postawić znów na ogniu, dodać liść laurowy i gotować przez 5 minut mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie na rybie ułożyć warstwami: szpinak, starty ser żółty i ponownie szpinak. Całość zalać przygotowanym sosem. Przykryć naczynie, wstawić na 20 minut do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C. Danie po upieczeniu podawać z dodatkami lub świeżym, białym pieczywem.
Dobra rada: Świeżego karpia należy wcześniej odpowiednio wyfiletować. Do tej czynności przyda się nam specjalny, ostry nóż do filetowania. Zaczynamy nacinając rybę tuż przy głowie aż do kręgosłupa, przy czym nie odcinamy głowy. Następnie przecinamy karpia wzdłuż grzbietu, prowadząc nóż powoli po ości kręgosłupa i kończąc to cięcie niedaleko ogona. Kiedy przygotujemy już pierwszego filet, zaczynamy drugi w tym właśnie miejscu. Obracamy rybę i nacinamy ją z drugiej strony głowy. Trzymając filet przesuwamy nożem dociskając ostrze do skóry karpia. Gotowe filety można wykorzystać do potrawy.

Wybrane dla Ciebie...