Spiżarnia pomoże sprytnie ukryć zapasy

Spiżarnia. Kiedyś posiadała ją każda szanująca się gospodyni. Zwykle była umiejscowiona w pobliżu kuchni. Był tam kredens, który mieścił obrusy, sztućce i słoje z przetworami. Przez wiele lat była pomieszczeniem niedocenianym, teraz jednak pojawia się w wielu rozwiązaniach architektonicznych.

Jesień to pora gromadzenia zapasów i przetworów na zimę, czas więc pomyśleć nad odpowiednim do tego pomieszczeniem. Jeśli chcesz mieć spiżarnię, uwzględnij to już na etapie projektowania domu lub odnawiania starego mieszkania.

Zamknięta lub otwarta spiżarka

Spiżarnia nie musi być zamkniętym pomieszczeniem. Może być przestrzenią otwartą i jej ciekawą ozdobą. – Jeśli mamy otwartą kuchnię, wówczas część roli spiżarni może przejąć pomieszczenie mieszczące się obok oraz szafki i zabudowa, która spełni rolę przechowawczą – radzi Marta Hubka doradca ds. aranżacji wnętrz, Parku Handlowego Bielany.

Mając do dyspozycji osobne pomieszczenie na stworzenie spiżarni, mamy bardzo wiele możliwości jego aranżacji. Spiżarnia zwykle jest niewielkich rozmiarów, ale choć mała to pomaga zaoszczędzić miejsce i ułatwia utrzymanie porządku w kuchni. Szczególnie w otwartych kuchniach, w których staramy się zminimalizować ilość sprzętów i szafek, spiżarnia okazuje się nieoceniona. Możemy w niej trzymać przetwory i wszelkie zapasy żywności, tj. soki, zgrzewki wody mineralnej, puszki i worki z jedzeniem dla zwierząt.

Mała, ale pojemna

W małej spiżarce musimy spiętrzyć umeblowanie. Warto mieć kilka głębszych półek, aby ustawić na nich rzadko używane garnki i inne sprzęty. Z kolei drobniejsze produkty i przetwory można trzymać na węższych półkach. – Jest mnóstwo sposobów na przechowywanie. Ja zawsze polecam wszelkiego rodzaju kosze. Dopasowujemy je do stylu wnętrza. Jeśli mamy wnętrze rustykalne, to pasować do niego będą kosze wiklinowe, jeśli wnętrze w stylu Zen, to drewniane, gładkie czy z różnych tropikalnych roślin. Z kolei przy wnętrzu urządzonym w stylu wiejskim proponuję słoje. Może wydawać się to banalnym rozwiązaniem, ale wiejski styl w ten sposób się właśnie robi. W spiżarni powinny wówczas znaleźć się właśnie słoje, o których mówiłam, kosze polskie wiklinowe, gliniane gary półki zwieńczone koronką – radzi Marta Hubka. Doskonale sprawdzą się także mniejsze gliniane garnczki czy pojemniki na materiały sypkie lub warzywa.

spizarnia

Odpowiednia temperatura

Idealna spiżarnia powinna być sucha, zaciemniona i chłodna, a także posiadać odpowiedni system wentylacji. Dopiero takie warunki umożliwią przechowywanie w niej żywności. Dlatego należy przeznaczyć na nią ciemny zakątek, bez ogrzewania – najlepiej w północnej części domu, która jest najchłodniejsza. – Spiżarnia to zwykle pomieszczenie chłodne i  możemy to wykorzystać, przechowując tam część warzyw, których nie pomieścimy w lodówce. Radzę w spiżarni umieścić drugą lodówkę. Najlepiej wielką, która wszystko pomieści,  a małą proponuję wstawić do kuchni – doradza Marta Hubka. Przyda się zwłaszcza, gdy planujemy dłużej przechowywać mięso i pieczywo.

W jakim stylu

Styl spiżarni uzależniony jest od pozostałej części mieszkania. Powinniśmy ją dopasować do reszty wnętrza. Chyba, że mamy taką potrzebę i fantazję, by każde pomieszczenie miało inny charakter. Gdy zdecydujemy się na spiżarnię w nowoczesnym wnętrzu, wówczas dobrym rozwiązaniem będzie przechowywanie wszelkich materiałów sypkich i potrzebnych szpargałów, w szkle i ceramice. Najprościej zastosować w spiżarni te same elementy, które  mamy w kuchni. Zyskamy wówczas wrażenie jej przedłużenia.

Wybrane dla Ciebie...