Składanie serwetek

Najefektowniejsze i zarazem najbardziej eleganckie są serwetki z materiału. Oczywiście można również korzystać z serwetek papierowych, jednak efekt będzie już mniejszy.

Składanie serwetek

Serwetki z tkanin mogą być dobrane w dowolnym kolorze, najważniejsze aby pasowały do całości nakrycia i okazji, z której przygotowywane jest przyjęcie. Najbardziej klasyczne i chyba najbardziej eleganckie są białe serwetki. Na przyjęciach mniej uroczystych doskonale prezentują się na stole serwetki w innych kolorach a nawet wielokolorowe.

Serwetki muszą być idealnie czyste i wyprasowane. Aby stanowiły dekorację stołu należy ozdobnie je poskładać. Poniżej znajdziesz krótki instruktaż składania serwetek w trzech wersjach. Najodpowiedniejszy wymiar serwetek to 45×45 cm.

Serwetka tulipan

Złóż serwetkę na pół.

tulipan1

Dolne rogi otrzymanego trójkąta zagnij tak, aby powstał kwadrat.

tulipan2

Dolny róg kwadratu zawiń do góry tak aby wierzchołek znalazł się kilka centymetrów poniżej górnego wierzchołka kwadratu. Wierzchołek tak powstałego trójkąta wywiń w dół.

tulipan3

Oba końce serwetki wsuń jeden w drugi.

tulipan4

Górne koniuszki serwetki wywiń w dół.

tulipan5

Serwetka wachlarz

serwetka_wachlarz

Złóż serwetkę na pół.

wachlarz1

Składaj serwetkę od dolnego brzegu w regularne zakładki. Jedną trzecią materiału zostaw gładką.

wachlarz2

Obróć serwetkę tak aby jej nie pofałdowana część znajdowała się po prawej stronie. Zegnij serwetkę na pół (do góry).

wachlarz3

Gładką część serwetki zagnij po przekątnej na dół. Gładka część serwetki będzie służyła jako podpórka.

wachlarz4

Teraz postaw wachlarz, sam się rozłoży.

wachlarz5

Serwetka słup

serwetka_slup

Rozłożoną serwetkę złóż na pół.

slup1

Podstawę otrzymanego trójkąta zagnij 2-3 cm na dół.

slup2

Odwróć serwetkę na drugą stronę i zroluj.

slup3

Po zrolowaniu koniec włóż za powstały mankiet.

slup4

Na koniec możesz jeszcze dekoracyjnie odgiąć czubek.

slup5

 

 

Wybrane dla Ciebie...