logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g┼é├│wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R─Ökodzie┼éo       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

ads4books

Gry i zabawy dla dzieci

Wspania┼éa ksi─ů┼╝ka, kt├│ra pozwala uczy─ç dziecko kreatywno┼Ťci, a tak┼╝e odkrywa─ç jego zdolno┼Ťci. Poradnik zawiera kilkaset zabaw, prostych i bardziej skomplikowanych, przeznaczonych dla dzieci ju┼╝ od pierwszego miesi─ůca ┼╝ycia.

 

 

 

Przepisy na sałatki z wykorzystaniem pomidorów

Sałatka z kapusty z pomidorami

 

1 kg kapusty, 40 dag pomidor├│w.
Zalewa: 2 szklanki wody, ┼éy┼╝eczka soli, p┼éaska ┼éy┼╝eczka kwasu cytrynowego, ┼éy┼╝ka cukru, kawa┼éek ga┼é─ůzki kopru z nasionami, z─ůbek czosnku.

Kapust─Ö bia┼é─ů lub czerwon─ů poszatkowa─ç niezbyt grubo, pomidory dojrza┼ée, lecz twarde, pokroi─ç drobno. Wod─Ö zagotowa─ç z sol─ů, cukrem i kwaskiem cytrynowym. S┼éoiki nape┼éni─ç gor─ůc─ů zalew─ů do 1/3 ich wysoko┼Ťci. Uk┼éada─ç warstwami (nie uciskaj─ůc) kapust─Ö i pomidory, doda─ç czosnek i koper, uzupe┼éni─ç s┼éoje zalew─ů. S┼éoiki zamkn─ů─ç i pasteryzowa─ç oko┼éo 25 minut. Jest to sa┼éatka, z kt├│rej przed podaniem odcedza si─Ö zalew─Ö i skrapia olejem; podawa─ç j─ů mo┼╝na do wszystkich da┼ä gor─ůcych, a nawet do pieczywa posmarowanego i ob┼éo┼╝onego.

Sałatka z bakłażanów, papryki i pomidorów

1 kg bakłażanów, 1 kg słodkiej papryki, 1 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 1 kg marchwi, przyprawy wg smaku.

Przygotowa─ç sk┼éadniki sa┼éatki. Bak┼éa┼╝any pokroi─ç w plastry. Papryk─Ö obra─ç, oczy┼Ťci─ç z nasion, pokroi─ç w ├│semki. Cebul─Ö obra─ç, podzieli─ç na ─çwiartki, podobnie pomidory. Marchew obra─ç, pokroi─ç w plasterki. Wszystkie sk┼éadniki wymiesza─ç, przyprawi─ç wg upodoba┼ä smakowych, prze┼éo┼╝y─ç do czystych s┼éoj├│w, szczelnie zamkn─ů─ç. Pasteryzowa─ç 20 minut.

Sałatka z papryki

1 kg papryki, 25 dag cebuli, 30 dag pomidorów, 30 dag kwaszonych ogórków, 1 litr wody, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego, sól, przyprawy.

Umyt─ů papryk─Ö obgotowa─ç w ca┼éo┼Ťci przez 3-4 minuty, a nast─Öpnie oczy┼Ťci─ç z nasion i pokroi─ç w do┼Ť─ç gruby ÔÇ×makaron". W podobny spos├│b pokroi─ç i obgotowa─ç cebul─Ö. Pomidory i og├│rki kwaszone pokroi─ç w grube kr─ů┼╝ki. Do s┼éoj├│w nala─ç zalew─Ö do 1/3 wysoko┼Ťci i uk┼éada─ç przygotowane warzywa. Nast─Öpnie doda─ç przyprawy: czosnek, suche nasiona kopru, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. S┼éoje o pojemno┼Ťci do 0,5 litra wstawi─ç do pasteryzacji na 25 minut.

Sałatka z warzyw mieszanych

1/2 kg fasoli szparagowej, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg papryki, 1/2 kg cukini, 1/2 kg ogórków kwaszonych, 1/2 kg pomidorów. Zalewa: 1 l wody, 2 dag soli, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka (od herbaty) kwasku cytrynowego, pieprz, ziele angielskie, suchy koper i czosnek.

Warzywa umy─ç. Fasol─Ö i cebul─Ö obra─ç i op┼éuka─ç. Fasol─Ö szparagow─ů i papryk─Ö w ca┼éo┼Ťci, a cebul─Ö i cukini─Ö pokrojon─ů w kr─ů┼╝ki, zblanszowa─ç i odcedzi─ç. Fasol─Ö pokroi─ç na mniejsze kawa┼éki, papryk─Ö oczy┼Ťci─ç z nasion i pokroi─ç w paski. Og├│rki kwaszone pokroi─ç w p├│┼ékr─ů┼╝ki, a pomidory w kr─ů┼╝ki lub w cz─ůstki. Zagotowa─ç wod─Ö z sol─ů i cukrem i doda─ç kwas cytrynowy. Gor─ůc─ů zalew─ů nape┼éni─ç s┼éoje do 1/3 wysoko┼Ťci, nast─Öpnie uk┼éada─ç warstwami przygotowane uprzednio warzywa (nie uciska─ç), w takiej ilo┼Ťci, aby by┼éy przykryte zalew─ů. Do ka┼╝dego s┼éoja doda─ç z─ůbek obranego czosnku, 2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego oraz ma┼é─ů ga┼é─ůzk─Ö suchego kopru. S┼éoje zamkn─ů─ç i pasteryzowa─ç opakowania p├│┼élitrowe 25 minut.

Sałatka bałkańska

Po 50 dag kapusty w┼éoskiej i bia┼éej, marchwi, cebuli, pomidor├│w, czerwonej papryki i ┼Ťwie┼╝ych og├│rk├│w.
Zalewa: po 20 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 6 li┼Ťci laurowych, ─çwier─ç szklanki oliwy, ─çwier─ç szklanki octu 10-proc., 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki wody, 3 p┼éaskie ┼éy┼╝ki soli.

Umyte i oczyszczone warzywa rozdrobni─ç. Kapust─Ö  poszatkowa─ç, marchew utrze─ç na grube wi├│rki, cebul─Ö, pomidory i obrane og├│rki pokroi─ç w p├│┼éplasterki, a papryk─Ö - w paski. Sk┼éadniki zalewy zagotowa─ç w du┼╝ym garnku, w┼éo┼╝y─ç warzywa i gotowa─ç 25 min. Gor─ůc─ů sa┼éatk─Ö prze┼éo┼╝y─ç do wyparzonych s┼éoik├│w typu twist, zakr─Öci─ç szczelnie. Pasteryzowa─ç 20 min.

źródło: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K.Pyszkowska, PWRiL 1989

Zobacz inne przetwory z pomidor├│w

 

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod─ů redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s─ů wykorzystywane
pliki cookies. Je┼╝eli nie wyra┼╝asz zgody - zmie┼ä ustawienia swojej przegl─ůdarki.

           O serwisie, kontakt, informacje