logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g┼é├│wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R─Ökodzie┼éo       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

logo upoluj ebooka

 

 

 

 

 

Wszystko o ry┼╝u

 

Na ┼Ťwiecie istnieje kilka tysi─Öcy odmian ry┼╝u, najcz─Ö┼Ťciej r├│┼╝ni─ů si─Ö d┼éugo┼Ťci─ů i wielko┼Ťci─ů ziaren. Istnieje r├│wnie┼╝ br─ůzowa odmiana ry┼╝u (ciemna), w kt├│rej ziarna nie s─ů polerowane. W sklepach mo┼╝na naby─ç te┼╝ tzw. ry┼╝ dziki pochodz─ůcy z Ameryki P├│┼énocnej. Nie jest on prawdziwym ry┼╝em, jego ziarno jest d┼éu┼╝sze i cie┼äsze. Dziki ry┼╝, zbierany r─Öcznie, jest najdro┼╝szym ziarnem ┼Ťwiata. Jego wysok─ů cen─Ö usprawiedliwia jednak wy┼Ťmienity smak i dobre warto┼Ťci od┼╝ywcze. Podaje si─Ö go samodzielnie lub w po┼é─ůczeniu z ry┼╝em br─ůzowym. Przygotowany samodzielnie charakteryzuje si─Ö specyficznym smakiem, podobnym do karczoch├│w.

Ka┼╝dy rodzaj ry┼╝u jest zwi─ůzany z inn─ů tradycj─ů kulinarn─ů. Hindusi wol─ů ry┼╝ suchy, zw┼éaszcza do pilawu, Japo┼äczycy i Chi┼äczycy najcz─Ö┼Ťciej u┼╝ywaj─ů kr├│tkoziarnistego, mokrego, kt├│ry mo┼╝na formowa─ç palcami i ┼éatwo je┼Ť─ç pa┼éeczkami. Tak┼╝e W┼éosi do risotta bardziej lubi─ů ry┼╝ kr├│tkoziarnisty, ale Hiszpanie do swojej paelli u┼╝ywaj─ů raczej ry┼╝u d┼éugoziarnistego. Na s┼éodko, do deser├│w oraz jako dodatek do zup lepszy jest ry┼╝ kr├│tkoziarnisty, rozgotowuj─ůcy si─Ö i sklejaj─ůcy.

Gotowanie ry┼╝u
Tak jak istnieje wiele odmian ry┼╝u taki i jest wiele metod jego gotowania. Oto kilka z nich:

  • Do du┼╝ej ilo┼Ťci osolonej, wrz─ůcej wody wsypuje si─Ö ry┼╝ i gotuje do mi─Ökko┼Ťci. Po ugotowaniu nale┼╝y przela─ç ry┼╝ strumieniem zimnej wody.
  • Ry┼╝ wsypuje si─Ö do rondla z grubym dnem i zalewa tak─ů ilo┼Ťci─ů zimnej wody, aby si─Öga┼éa 2-3 centymetry ponad powierzchnie ry┼╝u. Gotuje si─Ö na wolnym ogniu, bez mieszania i przykrywania tak d┼éugo, a┼╝ woda zostanie ca┼ékowicie wch┼éoni─Öta przez ry┼╝. Nast─Öpnie nale┼╝y przykry─ç garnek i przez 5-10 minut pozostawi─ç zamkni─Öty na malutkim ogniu, aby doszed┼é.
  • Na pilaw ry┼╝ najlepiej jest najpierw obsma┼╝y─ç a dopiero p├│┼║niej gotowa─ç. Najpierw nale┼╝y na ma┼éej ilo┼Ťci oliwy obsma┼╝y─ç cebulk─Ö a nast─Öpnie wrzuci─ç ry┼╝. Sma┼╝y─ç przez klika minut, a┼╝ ry┼╝ wch┼éonie t┼éuszcz i stanie si─Ö szklisty. Nast─Öpnie trzeba zala─ç ry┼╝ gor─ůcym bulionem lub wod─ů w proporcji 3:2 lub 2:1 i gotowa─ç 20 minut. Przed podaniem mo┼╝na jeszcze w┼éo┼╝y─ç ryz do piekarnika na 4-5 minut, aby doszed┼é.
  • Ry┼╝ mo┼╝na r├│wnie┼╝ ugotowa─ç na mleku. Gotuje si─Ö go najpierw przez 4-5 minut w du┼╝ej ilo┼Ťci wody i odcedza. Nast─Öpnie w du┼╝ym rondlu zalewa si─Ö go mlekiem i gotuje przez 15-25 minut z lekko uchylona przykrywk─ů.

Kilka drobnych porad dotycz─ůcych ry┼╝u

  • aby ry┼╝ by┼é bia┼éy nale┼╝y do jego gotowania doda─ç ┼éy┼╝k─Ö soku z cytryny
  • aby ry┼╝ nie skleja┼é si─Ö w czasie gotowania musi by─ç wcze┼Ťniej starannie umyty w zimnej wodzie
  • dodaj─ůc pod koniec gotowania jeden z takich dodatk├│w jak szafran, kolendra, koncentrat pomidorowy lub sok ze szpinaku, otrzymamy ry┼╝ o odpowiednim zabarwieniu
  • aby uformowa─ç z ugotowanego ry┼╝u babk─Ö, nale┼╝y gor─ůcy wymiesza─ç z utartym ┼╝├│┼étym serem (na szklane ugotowanego ry┼╝u ┼éy┼╝ka sera), u┼éo┼╝y─ç w foremce wysmarowanej t┼éuszczem, ugnie┼Ť─ç i wstawi─ç na chwile do rozgrzanego piekarnika, a nast─Öpnie wy┼éo┼╝y─ç na p├│┼émisek
  • aby odgrza─ç ry┼╝ nale┼╝y go umie┼Ťci─ç nad garnkiem z gotuj─ůc─ů wod─ů i pozostawi─ç przykryty na 5-8 minut. Mo┼╝na te┼╝ odgrza─ç ry┼╝ na patelni, dodaj─ůc odrobin─Ö mas┼éa.

źródło: "Ryż na różne sposoby" Hanna Szymanderska, Biblioteczka Poradnika Domowego 1998

 

Kilka przykładowych przepisów

>>>powr├│t do archiwum<<<

 

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod─ů redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s─ů wykorzystywane
pliki cookies. Je┼╝eli nie wyra┼╝asz zgody - zmie┼ä ustawienia swojej przegl─ůdarki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...