Przyprawy kulinarne

Odżywianie się jest podstawą naszej egzystencji. Nie jest jednak obojętne, w jaki sposób przyrządzamy potrawy. Do ich przyrządzania powinniśmy używać przypraw o wspaniałym aromacie i szlachetnym smaku, dzięki którym każde danie nabiera szczególnego wyrazu.

Możemy śmiało stwierdzić, że stosowanie przypraw jest konieczne – służy zdrowiu i daje rozkosz podniebieniu.

przyprawy kulinarne

Znaczenie przypraw w naszym żywieniu jest ogromne, przez polepszenie smaku, zapachu lub barwy potrawy stają się bowiem apetyczniejsze, a dzięki temu zwiększa się przyswajalność składników odżywczych w nich zawartych. Przyprawy to nie tylko smak ale i zdrowie.

Przedstawione tutaj przyprawy kulinarne to niezbędne minimum, które każda gospodyni domowa powinna stosować w swojej kuchni. Oprócz opisu poszczególnych przypraw, znajdziesz tu przepisy na mieszanki przyprawowe, dowiesz jak je przechowywać i kupować.

Zakup i przechowywanie przypraw

Rośliny przyprawowe kupujemy zwykle świeże lub suszone. Kupując świeże należy pamiętać o kupnie takiej ilości, która będzie nam potrzebna w najbliższym czasie, gdyż dłuższe przechowywanie pozbawia je aromatu. Stosowanie świeżych przypraw jest korzystniejsze ale nie zawsze mamy taką możliwość, na przykład zimą. Warto pokusić się o własną mini uprawę niektórych przypraw w domu.

Wskazówki do przechowywania świeżych przypraw:

  • rośliny przyprawowe liściaste dobrze jest skropić wodą i włożyć do lodówki w foliowej torebce
  • korzenie roślin należy owinąć folia aluminiową lub umieścić w foliowej torebce; w ten sposób przeciwdziałamy ich wysuszeniu
  • jeśli rośliny przyprawowe wymagają obieranie, robimy to bezpośrednio przed użyciem
  • krojenie powinno odbywać się na plastikowej deseczce; jeśli używamy drewnianej, powinna ona być wcześniej zmoczona; w suchą drewnianą deseczkę wsiąka cenny sok

Jeśli jednak decydujemy się na zakup przypraw suszonych to trzeba przede wszystkim pamiętać o sprawdzaniu daty ich przydatności do spożycia. Przyprawy zbyt długo przechowywane w sklepach tracą swój aromat.

Suszone przyprawy przechowujemy w szczelnie zamkniętych pudełkach lub słoikach, inaczej tracą cenne olejki lotne, a więc swój aromat. Warto tez stosować pojemniki nie przepuszczające światła, gdyż niektóre przyprawy np. papryka, tracą swoja barwę.

Nie wolno przechowywać przypraw w papierowych torebkach.

Warto zorganizować sobie w kuchni jakieś miejsce przeznaczone na przyprawy, najlepiej jeśli to będzie specjalna półeczka. Można kupić ją w sklepie albo wykonać własnoręcznie. Ta druga na pewno sprawi każdej gospodyni wiele frajdy. Jeśli jednak pani domu nie ma umiejętności majsterkowicza, można kupić dowolna półeczkę z surowego drewna i własnoręcznie pomalować ją na kolor pasujący do kuchni lub udekorować stosując np. technikę Decoupage. Jako pojemniki można wykorzystać słoiczki po przecierach dla niemowląt, po musztardach i wiele innych. Ważne jest aby miały szczelne zakrętki.

Warto też pomyśleć o napisach na słoiczkach, unikniemy w ten sposób pomyłek.

Kupno gotowych półeczek z przyprawami jest najwygodniejsze ale pamiętajmy, że nie zawsze używamy w swojej kuchni wszystkich przypraw, które zaoferuje nam producent.

Zobacz opisy najczęściej używanych przypraw w naszych kuchniach oraz przykłady mieszanek przyprawowych.

Opracowano na podstawie książki: “Rośliny przyprawowe i przyprawy? Valimos Romvary PWRiL 1987

Wybrane dla Ciebie...

1 Odpowiedź

  1. 13/03/2016

    […] się żółtobrązową barwą, przyjemnym korzennym zapachem i smakiem, podobnym do innych przypraw (np. do pieprzu, gorczycy, cynamonu). Sproszkowane owoce wchodzą w skład niektórych mieszanek […]