Przetwory z pomidorów

W warunkach domowych możemy przygotować wiele różnorodnych przetworów z pomidorów, które w okresie zimy zapewnią nam zróżnicowane menu.

Przetwory z pomidorów

Ze względu na znaczną zawartość karotenu i witaminy C oraz składników mineralnych pomidory są jednym z najwartościowszych warzyw i powinny być spożywane cały rok. Oczywiście że są one zawsze dostępne w sprzedaży jednak warto przygotować niektóre przetwory choćby z powodu wygody w czasie przyrządzania potraw.

Na przetwory z pomidorów najlepszy są owoce dojrzałe, zdrowe i świeże. Owoce drobne oraz o nieprawidłowym kształcie czy tez z plamami można użyć na przecier po odkrojeniu części uszkodzonych aż do zdrowego miąższu. Jeżeli owoce mają tak zwaną zieloną piętkę, należy ją odkroić, ponieważ pogarsza smak i kolor przetworu.

Przecier pomidorowy

Umyte pomidory pokroić w ćwiartki, włożyć do głębokiego garnka i lekko rozgnieść czystą drewnianą pałką oraz rozgotować we własnym soku (bez dodatku wody). Gorącą masę przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak, na którym razem ze skórkami pozostają nasiona. Obecność nasion w przecierze jest niewskazana. Gorący przecier przyprawić do smaku i od razu nalewać do butelek lub słoików. Zamknięte opakowania wstawić do wody o podobnej temperaturze (by nie popękały) i ogrzewać, nie dopuszczając do wrzenia wody. Pasteryzować opakowania półlitrowe 15 minut, większe 20 minut.

Pomidory w przecierze

Umyte pomidory zanurzyć na chwilę do wrzącej wody a następnie przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Ułożyć w słojach i zalać gorącym przecierem pomidorowym. Słoje zamknąć i pasteryzować: opakowania półlitrowe 30 minut, litrowe 35 minut.

Ostra pasta pomidorowa

Litr przecieru pomidorowego, 3/4 litra przecieru z jabłek, szklanka przecieru ze śliwek węgierek, 30 dag cebuli, 10 dag selera, 10 dag pietruszki, duża główka czosnku, kilka utłuczonych goździków, 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu, nieco utartej gałki muszkatołowej, czerwona sproszkowana ostra papryka, pieprz, cukier.
Seler i pietruszkę umyć, oczyścić i utrzeć na tarce z małymi otworami. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Przygotowane warzywa wymieszać z przecierami. Gotować (parować) na małym ogniu tak długo aż masa zmniejszy swoją objętość mniej więcej do połowy pierwotnej objętości. Przez cały czas należy pamiętać o mieszaniu pasty. Pod koniec dodać drobno posiekany  czosnek. Ugotowaną pastę przyprawić do smaku cukrem (około 10 dag) i pozostałymi przyprawami smakowymi.
Gotowa pastę przełożyć do małych słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
W zimie pastę można wykorzystywać jako dodatek do kanapek, potraw mącznych, potraw z kasz, mięsa i ryb.

Sos pomidorowy z papryką

Litr przecieru pomidorowego, 1 kg czerwonej papryki, 1 kg cebuli, kilka ząbków czosnku, strąk ostrej papryki chili, sól, cukier, oliwa z oliwek.
Cebule obrać i posiekać. Paprykę (ostrą i słodką) umyć, oczyścić, pokroić i włożyć do rondla. Dodać cebulę, czosnek i nieco soli, podlać kilkoma łyżkami oliwy i wrzącej wody, udusić do miękkości. Całość przetrzeć przez sito lub przecierak. Otrzymaną masę połączyć z przecierem pomidorowym i podgrzewać w celu zagęszczenia. Przyprawić solą i cukrem do smaku. Gorącym sosem napełniać małe słoiki, wierzch polać oliwą, zamknąć. Pasteryzować około 30 minut.

Ketchup domowy

3 kg pomidorów, 2 duże cebule, sól, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, papryka ostra i słodka, liść laurowy, 1 goździk, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki musztardy, 1 łyżka octu.
Mocno dojrzałe pomidory i cebulę pokroić w kawałki, posolić i smażyć aż odejdzie z pomidorów skórka, Następnie przetrzeć przez sito lub skorzystać ze specjalnego przecieraka.  Otrzymany przecier gotować w dużym, szerokim garnku przez 2-3 godziny często mieszając. Na drugi dzień lub przynajmniej po kilku godzinach ponownie gotować na bardzo małym ogniu około 2 godzin. W czasie drugiego gotowania dodać do przecieru przyprawy. Przyprawy drobne można wsypać bezpośrednio do przecieru, natomiast przyprawy „grubsze” lepiej jest umieścić w kawałku gazy dzięki czemu będzie łatwiej będzie je wyjąć po zakończeniu gotowania. Przyprawy „grube” należy umieścić wcześniej, natomiast przyprawy mielone oraz cukier, ocet i musztardę na końcu.
Wyparzyć wrzątkiem niewielkie słoje, wlać gorący ketchup i pasteryzować 1/2 godziny.

źródło: “Przetwory w gospodarstwie domowym” K.Pyszkowska, PWRiL 1989

Wybrane dla Ciebie...