Przepisy na świąteczne słodkości

Jeszcze tylko kilka tygodni i w naszych kuchniach nastąpi wielka przedświąteczna rewolucja. Oprócz tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw, na świątecznym stole obowiązkowo muszą znaleźć się także pyszne ciasta.

Swiąteczne ciasta

Wśród nich, zgodnie z tradycją – domowy makowiec i godne polecenia ciasto z nadzieniem toffi.

A o to przepisy, które rekomendujemy zarówno pasjonatom przygotowywania świątecznych wypieków, jak i tym, którzy z braku czasu nie mogą pozwolić sobie na czasochłonne wyczyny kulinarne.

Makowie Królewski

Makowiec KrolewskiCiasto – składniki:
– 40 dag mąki
– 25 dag cukru
– 6 jaj
– 10 łyżek mleka
– 1 margaryna
– 1 cukier waniliowy
– proszek do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki)

Masa makowa – składniki:
– 30 dag maku
– ¾ szklanki cukru
– ½ kostki masła
– 2 jaja
– dojrzałe bakalie, olejek migdałowy
– 3 łyżki powideł

lub gotowa masa makowa, najlepiej Bakalland (rekomendowana tym, którzy nie mają czasu na wielogodzinne gotowanie maku)

Sposób wykonania masy makowej:
Opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, stawiamy pod przykryciem na małym ogniu mieszając. Gotujemy ok. 15 minut. Jeżeli w maku pozostała jeszcze woda, i gotujemy chwilę, aby wyparowała (nie prażymy). Mak razem z cukrem mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, roztopione masło, bakalie (np. Bakalland), olejek migdałowy, powidła.

Sposób przygotowania ciasta:
Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy nadal ucierając od białek żółtka (po jednym). Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy ubite na sztywno białko. Delikatnie, okrężnymi ruchami (od dna ku górze) mieszamy ubite białko z ciastem (ciasto powinno mieć konsystencję budyniu – w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka).

Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem dużą formę, wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy łyżką mak, aby utworzyć z niego stojące stożki – jeden przy drugim. Zalewamy mak pozostałą częścią ciasta i pieczemy w temperaturze 200°C, ok. 1h na złoty kolor.

Element dekoracyjny zależy od naszej twórczej inwencji (cukier puder, kolorowy lukier czy bakalie).

Ciasto Toffi

Ciasto – składniki:
– 3 szklanki mąki
– 4 żółtka
– ½ szklanki cukru pudru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka śmietany
– ½ margaryny

Z wymienionych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

Sposób przygotowania:
Placki przełożyć bitą śmietaną (2 szt. – śmietana kremówka 30%, 200ml, do której dodajemy ½ szklanki cukru oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącego mleka – zanim dodamy do śmietany, schłodzić). Na pierwszy placek nakładamy bitą śmietanę, następnie kładziemy na nią drugi placek, na którym równomiernie rozprowadzamy masę krówkową o smaku kajmakowym – najlepiej Bakalland.Ciasto_toffi
Wierzch posypujemy płatkami migdałów (uprzednio podrumienimy je na patelni) lub chrupiącymi orzechami włoskimi (np. Bakalland).

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie...