Przepisy na bigos

Ile razy jesz bigos, zapewne jest on inny. Tak, to prawda, ile kucharzy, tyle przepisów, każdy ma swój ulubiony. Jednak aby znaleźć tej swój, warto sprawdzić kilka różnych przepisów.

Bigos w garnku

Tradycyjny bigos

Składniki: kilogram kapusty kiszonej, mała główka kapusty białej, 2 cebule , 2 marchewki, 200 g wołowiny , 200 g wieprzowiny,  200 g drobiu, 250 g kiełbasy podwędzanej, 4 szklanki rosołu, duża łyżka smalcu, łyżka oleju, 30 g suszonych grzybów, 50 g suszonych śliwek, sól,  pieprz w ziarnach i mielony, ziele angielskie, 2 liście laurowe, lampka czerwonego wytrawnego wina.

Przygotowanie: Grzyby umyć, zalać letnią wodą. Odstawić na noc. Śliwki opłukać, również zalać wodą i tak zostawić na noc. Następnego dnia grzyby podgotować w wodzie, w której się moczyły. Wyjąć, pokroić w grube paski.
Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Białą kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować, ugotować do miękkości, razem z cebulą i marchewką.
Kapustę kiszoną zalać 4 szklankami rosołu. Zagotować. Podgotowane grzyby wlać razem z wodą. Gotować. Po 30 minutach połączyć obie kapusty, dodać (osączone wcześniej i pokrojone) śliwki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz liście laurowe.
Mięso opłukać, pokroić w kawałki. Osobno podsmażyć: wieprzowinę i wołowinę na smalcu, a drób na oleju. Skropić wodą i dusić do miękkości. Kiełbasę pokroić w kawałki. Potem razem z mięsem i sosem z jego przyrządzania dołożyć do kapusty. Wlać wino. Gotować, aż składniki się połączą.

Bigos staropolski

Składniki: 2kg kiszonej kapusty, kilka śliwek suszonych, 4-5 dag suszonych grzybków, 25 dag mięsa wieprzowego od szynki, 25 dag mięsa wieprzowego (karczku), 25 dag cielęciny, 25 dag boczku, 25 dag kiełbasy, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 10 dag koncentratu pomidorowego, ¼ szklanki miodu, ostra papryka, sól, pieprz, smalec do smażenia mięsa.

Przygotowanie: Kapustę opłukać w zimnej wodzie (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna kilkakrotnie). Włożyć do garnka, zaleć niewielką ilością wody, włożyć starannie wypłukane suszone grzyby i śliwki oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca i ewentualnie kminek (najlepiej zmielony). Gotować kilka minut, odstawić, poczekać aż przestygnie i ponownie zagotować. Czynność powtarzać kilkakrotnie, aż kapusta będzie prawie miękka. Mięsa i boczek pokroić w kostkę, wymieszać, podsmażyć na smalcu, dodać zmiażdżony czosnek. Osobno podsmażyć kiełbasę, Dodać do mięsa, a następnie wszystko wymieszać z kapustą chwilę podgotować (wszystko powinno już być miękkie). Odstawić do wystygnięcia. Do kapusty wlać wino, dodać koncentrat i miód pszczeli. Podgotować, doprawić solą i pieprzem.

Bigos litewski

Składniki: 1 główka kapusty białej, 1 kg kapusty kiszonej niezbyt kwaśnej, 2 cebule, 500 g tłustej wieprzowiny, kawał zająca, 500 g pieczeni wołowej, 2 łyżki smalcu, 300 g kiełbasy, 2 łyżki mąki, 6 dużych ząbków czosnku, 250 g suszonych śliwek, suszone podgrzybki i borowiki, liść laurowy, ziele angielskie, po 6 ziaren pieprzu i jałowca, sól, pieprz mielony, majeranek do smaku.

Przygotowanie: Kapustę poszatkować i sparzyć wrzątkiem, zalać małą ilością wody i ugotować. Kapustę kiszoną przepłukać i zasmażyć na smalcu. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Grzyby obgotować i pokroić na dość duże kawałki. Śliwki suszone wymoczyć. Tłustą wieprzowinę i kawałek zająca udusić w małej ilości wody z przyprawami i solą. Pieczeń wołową pociąć na kawałki i wraz z sosem dodać do miękkiej już kapusty. Zarumienioną cebulę wraz z tłuszczem połączyć na patelni z mąką i rozprowadzić 6 łyżkami zimnej wody, następnie wlać do kapusty, wymieszać. Oddzielnie podgotować obsmażoną kapustę kiszoną, dodać do niej grzyby, a gdy będzie miękka, połączyć ze wszystkimi innymi składnikami, dodać śliwki, przyprawy (pieprz, jałowiec majeranek, liść laurowy, ziele angielskie) czosnek oraz pokrojoną w duże kawałki kiełbasę. Gotować 1 godzinę. Bigos najlepszy jest na drugi dzień.

Bigos śląski

Składniki: 75 dag mięsa wieprzowego (łopatka), duża cebula, 75 dag kapusty kiszonej lub mieszanej), 2 łyżki smalcu, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka i ewentualnie kminek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Na kluski: 50 dag ugotowanych ziemniaków, 3 łyżki mąki pszennej, jajko, sól

Przygotowanie: Łopatkę pokrajać w kostkę. W rondlu stopić 2 łyżki smalcu. Obrać cebulę, pokrajać w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać mięso i 2 roztarte z solą ząbki czosnku. Mięso po obrumienieniu podlać wodą i dusić aż będzie miękkie. Osobno ugotować kapustę z dodatkiem listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego. Po ugotowaniu dodać soli, pieprzu i papryki do smaku (kminku lub tymianku, jeśli kto lubi) oraz koncentrat pomidorowy. Kapustę połączyć z mięsem.
Z mąki, ziemniaków i jajek zagnieść ciasto na kluski, uformować małe kopytka i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z mięsem i kapustą, wstawić na chwile całość do piekarnika. Podawać bardzo gorące.

Bigos gospodarski

Składniki: 80 dag kapusty kwaszonej, 10 dag fasoli perłowej, 15 dag kiełbasy, 25 dag boczku świeżego, 10 dag śliwek, 8 dag cebuli, tłuszcz, 100 ml śmietany, 2 dag mąki, sól, pieprz.

Przygotowanie: Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę odcisnąć, pokroić w kostkę razem z boczkiem, zalać wrzącą wodą, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, śliwkami, fasolą, śmietaną oraz obraną z osłonki i pokrojoną w półplasterki kiełbasą, dusić kilka minut, doprawić.

Bigos bez kapusty (bardzo go lubię)

Składniki: 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg ogórków kiszonych, 1/2 kg marchwi, 25 dag papryki czerwonej, 25 dag boczku, 25 dag kiełbasy, 20 dag przecieru pomidorowego, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie: Pieczarki pokroić w słupki, a cebulę, kiełbasę i boczek w kostkę. Razem przełożyć na patelnię i smażyć. Ogórki, paprykę i marchewkę pokroić również w kostkę i smażyć na osobnej patelni. Gdy wszystko się podsmaży, przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą i dusić ok. 40 minut. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie...