Przepis na aromatyczne pierogi z kapustą i grzybami zasmażane z orzechami pekan

Pierogi z kapustą i grzybami zasmażane z cebulką, serem pleśniowym i orzechami pekan to wspaniały pomysł na oryginalne danie z wykorzystaniem tradycyjnych, dobrze znanych pierogów.

Jest to szybka w przygotowaniu i naprawdę wyjątkowa potrawa, która wyśmienicie smakuje i pięknie prezentuje się na talerzu. Połączenie delikatnego ciasta, aromatycznych grzybów leśnych, kwaskowej kiszonej kapusty oraz wyrazistego w smaku sera pleśniowego i orzechów pekan, czynią z tej tradycyjnej staropolskiej potrawy wyjątkowe i efektowne danie. Pierogi można przygotować ręcznie, lub dla znacznej oszczędności czasu skorzystać z gotowych pierogów dostępnych w sklepie. Wybierając jednak gotowy produkt warto zwrócić uwagę na jego skład. Zawartość farszu powinna wynosić nie mniej niż 30%, najlepiej też, jeśli pierogi zostaną wykonane ręcznie – wówczas mamy pewność, że będą takie jak domowe. W przepisie wykorzystano pierogi z kapustą i grzybami Jawo, są sprawdzone, godne zaufania – mają prosty skład, są ręcznie robione, bogato wypełnione dobrze przyprawionym farszem i nie zawierają  konserwantów oraz dodatków chemicznych.

Porcja na 2-3 os.

Składniki:

  • 1 opakowanie Pierogów z kapustą i grzybami JAWO
  • Łyżka masła
  • 1 mała cebulka
  • Kilkanaście orzechów Pekan
  • 150 g sera z niebieską pleśnią

Przygotowanie:
Pierogi ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.  Pokrój drobno cebulkę i zeszklij na rozgrzanym na patelni maśle. Ugotowane pierogi odsącz z wody i smaż z każdej strony na złoty kolor. Rozdrobnij ser pleśniowy, posiekaj orzechy pekan i dodaj do pierogów. Podawaj, gdy pierogi będą mieć chrupiącą skórkę, a ser leciutko się roztopi.

Wskazówka:
Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekanymi orzechami pekan

Smacznego!
jawo.pl

Wybrane dla Ciebie...