logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona główna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       Rękodzieło       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

 

 

 

 

Przykładowe przepisy na potrawy z ryżu

 

Ryż w pięciu ziołach

Składniki: szklanka długoziarnistego ryżu, 2 łyżki masła, po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, po łyżeczce posiekanej mięty i tymianku, łyżeczka oregano, pieprz, sól, gałązki mięty i tymianku
Zagotować ryż w 2 litrach osolonej wody, osaczyć na sicie, przelać wrzątkiem. W rondlu o grubym dnie stopić masło, wrzucić ryż, dodać wszystkie zioła i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 5—7 min. Przybrać gałązkami mięty i tymianku, podawać do pieczeni.

Risotto
Składniki: szklanka ryżu, 2 łyżki masła, 40 dag zielonego groszku (może być z puszki), 2 dymki, 5 dag wędzonego chudego boczku, 4 szklanki bulionu, 3 łyżki startego parmezanu.
W rondlu o grubym nie stopić łyżkę masła i chwilę smażyć umyte i pokrojone dymki, dodać pokrojony w kostkę boczek i mieszając smażyć ok. 3-4minuty, wrzucić dokładnie opłukany ryż oraz ugotowany albo odcedzony z zalewy groszek, wlać szklankę bulionu, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu 5 minut. Dodać 2 szklanki bulionu, przykryć i gotować ok. 10 minut, wtedy wlać resztę bulionu, przykryć i gotować jeszcze 10 minut. Ryz powinien całkowicie wchłonąć płyn. Ugotowany ryż delikatnie wymieszać z pozostałym masłem i startym parmezanem.

Pilaw azerbejdżański
Składniki: szklanka długoziarnistego ryżu, 60 dag filetów z ryby, 4 łyżki oliwy,2 łyżki masła, duża cebula, po 5 dag rodzynków i suszonych śliwek bez pestek, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, łyżeczka skórki otartej z cytryny, łyżka mąki, kieliszek białego wytrawnego wina, 2 szklanki bulionu, szczypta szafranu.
Filety z ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Po tym czasie obtoczyć w mące i obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z obu stron na złoty kolor. Umyte rodzynki i śliwki zalać winem, zostawić na 30 min. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na połowie stopionego masła, dodać rybę, rodzynki i pokrojone w paski śliwki, skropić winem, w którym się moczyły owoce i dusić pod przykryciem na małym ogniu 5-6 min.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać  pozostałą   oliwę,  wrzucić ryż, chwilę smażyć, mieszając, wlać gorący bulion, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Ryż dokładnie wymieszać z szafranem roztartym z łyżką gorącej wody i skórką otartą z cytryny oraz resztą stopionego masła. Ułożyć w żaroodpornej formie, obłożyć rybą i owocami, przykryć i dusić na małym ogniu 7-10 min.

Zapiekanka „jambalaya"
Składniki: szklanka długoziarnistego ryżu, 5 dag wędzonego boczku, łyżka smalcu, 2 cebule, ćwierć selera, strąk zielonej papryki, 2 ząbki czosnku, 15 dag pieczarek, 20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka (bez skóry), 15 dag wędzonej szynki, 2-3 pomidory, sól, pieprz, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 2 szklanki bulionu, łyżka masła
W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec, przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek, starty na tarce seler, pokrojone w plasterki pieczarki i oczyszczoną, pokrojoną paprykę, mieszając, smażyć 3-4 min. Dodać opłukany i osaczony ryż, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cayenne, smażyć razem 3-4 min, wlać gorący bulion, wymieszać, zagotować, przykryć i dusić około 15 min.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać cienkimi warstwami ryż, przekładając go pokrojoną w kostkę szynką oraz mięsem z kurczaka, pieczarkami i obranymi ze skórki, pokrojonymi w kostkę pomidorami. Ostatnią warstwą powinien być ryż. Polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 1520 min. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Sycylijskie kuleczki
Składniki: 3 szklanki ugotowanego krótkoziarnistego ryżu, 3 jaja, łyżka masła,
4-5 łyżek startego żółtego sera, l łyżeczka oliwy, 15 dag mielonego l mięsa drobiowego, bakłażan, 2 dymki, 10 dag pieczarek, duży mięsisty pomidor, łyżka oleju, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz,
Ryż wymieszać ze stopionym masłem, 2 jajami i żółtym serem. Umyty i osuszony bakłażan prze-kroić wzdłuż na pół, ułożyć w rondelku, skropić kilkoma kroplami oliwy, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około 10 min. Następnie wydrążyć miąższ, drobno go posiekać, połączyć z mielonym mięsem, natką pietruszki i pokrojoną dymką. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć przygotowaną masę przez 5-6 min, dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora i umyte, pokrojone w cienkie paski pieczarki, smażyć, mieszając, około 10 min, przestudzić.
Łyżką nabierać masę ryżową, w każdej wycisnąć wgłębienie, napełnić przygotowanym farszem, przykryć masą ryżową. Formować kulki, obtaczać je w roztrzepanym jaju i tartej bułce, smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z surówkami, np. z papryki, pomidorów, ogórków.

Sałatka z owocami
Składniki: szklanka ugotowanego, długoziarnistego ryżu, winne jabłko, pomarańcza, banan, 2 plastry ananasa z puszki, 2 mandarynki, 3 łyżki posiekanych migdałów, strąk czerwonej, słodkiej papryki. Na sos: kieliszek białego wytrawnego wina, pół łyżeczki otartej skórki z cytryny, sok z cytryny, szczypta soli, cukier.
Składniki sosu dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.
jabłko, pomarańcze i banan pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Ananasa pokroić w kostkę. Rozdrobnione owoce i paprykę ułożyć w salaterce, zalać sosem i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie sałatkę wymieszać z ryżem, posypać migdałami i udekorować kawałkami mandarynek.

Czekoladowa zapiekanka
Składniki: 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, szklanka posiekanych orzechów włoskich, tabliczka czekolady, szklanka śmietanki, żółtko, 3 łyżki cukru pudru, łyżka masła, łyżka skórki otartej z cytryny.
Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z ryżem, orzechami i skórką z cytryny. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć przygotowanym ryżem. Śmietankę dokładnie wymieszać z żółtkiem i cukrem pudrem, polać ryż, wstawić potrawę do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 min.

Ryż z bananami
Składniki: szklanka krótkoziarnistego ryżu, 4 łyżki masła, 2 szklanki mleka, 4 duże dojrzałe banany, 2 łyżki cukru, szklanka bitej śmietany, łyżeczka skórki otartej z cytryny, 2 łyżki cukru pudru
W rondlu o grubym dnie stopić 2 łyżki masła, włożyć umyty i osaczony ryż, chwilę smażyć, mieszając, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Dodać cukier, skórkę z cytryny, zalać wrzącym mlekiem i gotować na pół przykryty na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Obrane i pokrojone w plasterki banany obsmażyć na stopionym maśle, bardzo delikatnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Deser wyłożyć na półmisek, polać bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.

źródło: "Ryż na różne sposoby" Hanna Szymanderska, Biblioteczka Poradnika Domowego 1998

>>>powrót<<<

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgodą redakcji
W serwisie ABC Gospodyni są wykorzystywane
pliki cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.

           O serwisie, kontakt, informacje