logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g┼é├│wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R─Ökodzie┼éo       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

ads4books

 

 

 

Przykładowe przepisy na potrawy z ryżu

 

Ryż w pięciu ziołach

Sk┼éadniki: szklanka d┼éugoziarnistego ry┼╝u, 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa, po 2 ┼éy┼╝ki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, po ┼éy┼╝eczce posiekanej mi─Öty i tymianku, ┼éy┼╝eczka oregano, pieprz, s├│l, ga┼é─ůzki mi─Öty i tymianku
Zagotowa─ç ry┼╝ w 2 litrach osolonej wody, osaczy─ç na sicie, przela─ç wrz─ůtkiem. W rondlu o grubym dnie stopi─ç mas┼éo, wrzuci─ç ry┼╝, doda─ç wszystkie zio┼éa i przyprawy do smaku, dok┼éadnie wymiesza─ç, przykry─ç i wstawi─ç do nagrzanego piekarnika na 5ÔÇö7 min. Przybra─ç ga┼é─ůzkami mi─Öty i tymianku, podawa─ç do pieczeni.

Risotto
Składniki: szklanka ryżu, 2 łyżki masła, 40 dag zielonego groszku (może być z puszki), 2 dymki, 5 dag wędzonego chudego boczku, 4 szklanki bulionu, 3 łyżki startego parmezanu.
W rondlu o grubym nie stopi─ç ┼éy┼╝k─Ö mas┼éa i chwil─Ö sma┼╝y─ç umyte i pokrojone dymki, doda─ç pokrojony w kostk─Ö boczek i mieszaj─ůc sma┼╝y─ç ok. 3-4minuty, wrzuci─ç dok┼éadnie op┼éukany ry┼╝ oraz ugotowany albo odcedzony z zalewy groszek, wla─ç szklank─Ö bulionu, wymiesza─ç i podgrzewa─ç na ma┼éym ogniu 5 minut. Doda─ç 2 szklanki bulionu, przykry─ç i gotowa─ç ok. 10 minut, wtedy wla─ç reszt─Ö bulionu, przykry─ç i gotowa─ç jeszcze 10 minut. Ryz powinien ca┼ékowicie wch┼éon─ů─ç p┼éyn. Ugotowany ry┼╝ delikatnie wymiesza─ç z pozosta┼éym mas┼éem i startym parmezanem.

Pilaw azerbejdżański
Sk┼éadniki: szklanka d┼éugoziarnistego ry┼╝u, 60 dag filet├│w z ryby, 4 ┼éy┼╝ki oliwy,2 ┼éy┼╝ki mas┼éa, du┼╝a cebula, po 5 dag rodzynk├│w i suszonych ┼Ťliwek bez pestek, s├│l, pieprz, ┼éy┼╝ka soku z cytryny, ┼éy┼╝eczka sk├│rki otartej z cytryny, ┼éy┼╝ka m─ůki, kieliszek bia┼éego wytrawnego wina, 2 szklanki bulionu, szczypta szafranu.
Filety z ryby skropi─ç sokiem z cytryny, posypa─ç sol─ů i pieprzem, zostawi─ç w ch┼éodnym miejscu na godzin─Ö. Po tym czasie obtoczy─ç w m─ůce i obsma┼╝y─ç na 2 ┼éy┼╝kach rozgrzanej oliwy z obu stron na z┼éoty kolor. Umyte rodzynki i ┼Ťliwki zala─ç winem, zostawi─ç na 30 min. Cebul─Ö drobno pokroi─ç, zeszkli─ç na po┼éowie stopionego mas┼éa, doda─ç ryb─Ö, rodzynki i pokrojone w paski ┼Ťliwki, skropi─ç winem, w kt├│rym si─Ö moczy┼éy owoce i dusi─ç pod przykryciem na ma┼éym ogniu 5-6 min.
W rondlu o grubym dnie rozgrza─ç  pozosta┼é─ů   oliw─Ö,  wrzuci─ç ry┼╝, chwil─Ö sma┼╝y─ç, mieszaj─ůc, wla─ç gor─ůcy bulion, gotowa─ç pod przykryciem na ma┼éym ogniu oko┼éo 15 min. Ry┼╝ dok┼éadnie wymiesza─ç z szafranem roztartym z ┼éy┼╝k─ů gor─ůcej wody i sk├│rk─ů otart─ů z cytryny oraz reszt─ů stopionego mas┼éa. U┼éo┼╝y─ç w ┼╝aroodpornej formie, ob┼éo┼╝y─ç ryb─ů i owocami, przykry─ç i dusi─ç na ma┼éym ogniu 7-10 min.

Zapiekanka ÔÇ×jambalaya"
Sk┼éadniki: szklanka d┼éugoziarnistego ry┼╝u, 5 dag w─Ödzonego boczku, ┼éy┼╝ka smalcu, 2 cebule, ─çwier─ç selera, str─ůk zielonej papryki, 2 z─ůbki czosnku, 15 dag pieczarek, 20 dag ugotowanego mi─Ösa z kurczaka (bez sk├│ry), 15 dag w─Ödzonej szynki, 2-3 pomidory, s├│l, pieprz, p├│┼é ┼éy┼╝eczki pieprzu cayenne, 2 szklanki bulionu, ┼éy┼╝ka mas┼éa
W rondlu o grubym dnie rozgrza─ç smalec, przesma┼╝y─ç na nim drobno pokrojon─ů cebul─Ö, rozgnieciony czosnek, starty na tarce seler, pokrojone w plasterki pieczarki i oczyszczon─ů, pokrojon─ů papryk─Ö, mieszaj─ůc, sma┼╝y─ç 3-4 min. Doda─ç op┼éukany i osaczony ry┼╝, wymiesza─ç, doprawi─ç sol─ů, pieprzem i cayenne, sma┼╝y─ç razem 3-4 min, wla─ç gor─ůcy bulion, wymiesza─ç, zagotowa─ç, przykry─ç i dusi─ç oko┼éo 15 min.
┼╗aroodporne naczynie wysmarowa─ç mas┼éem. Uk┼éada─ç cienkimi warstwami ry┼╝, przek┼éadaj─ůc go pokrojon─ů w kostk─Ö szynk─ů oraz mi─Ösem z kurczaka, pieczarkami i obranymi ze sk├│rki, pokrojonymi w kostk─Ö pomidorami. Ostatni─ů warstw─ů powinien by─ç ry┼╝. Pola─ç stopionym mas┼éem, wstawi─ç do nagrzanego piekarnika, zapieka─ç 1520 min. Przed podaniem posypa─ç posiekan─ů natk─ů pietruszki.

Sycylijskie kuleczki
Składniki: 3 szklanki ugotowanego krótkoziarnistego ryżu, 3 jaja, łyżka masła,
4-5 łyżek startego żółtego sera, l łyżeczka oliwy, 15 dag mielonego l mięsa drobiowego, bakłażan, 2 dymki, 10 dag pieczarek, duży mięsisty pomidor, łyżka oleju, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz,
Ry┼╝ wymiesza─ç ze stopionym mas┼éem, 2 jajami i ┼╝├│┼étym serem. Umyty i osuszony bak┼éa┼╝an prze-kroi─ç wzd┼éu┼╝ na p├│┼é, u┼éo┼╝y─ç w rondelku, skropi─ç kilkoma kroplami oliwy, przykry─ç i dusi─ç na niewielkim ogniu oko┼éo 10 min. Nast─Öpnie wydr─ů┼╝y─ç mi─ů┼╝sz, drobno go posieka─ç, po┼é─ůczy─ç z mielonym mi─Ösem, natk─ů pietruszki i pokrojon─ů dymk─ů. Na patelni rozgrza─ç ┼éy┼╝k─Ö oleju, sma┼╝y─ç przygotowan─ů mas─Ö przez 5-6 min, doda─ç obranego ze sk├│rki i pokrojonego pomidora i umyte, pokrojone w cienkie paski pieczarki, sma┼╝y─ç, mieszaj─ůc, oko┼éo 10 min, przestudzi─ç.
┼üy┼╝k─ů nabiera─ç mas─Ö ry┼╝ow─ů, w ka┼╝dej wycisn─ů─ç wg┼é─Öbienie, nape┼éni─ç przygotowanym farszem, przykry─ç mas─ů ry┼╝ow─ů. Formowa─ç kulki, obtacza─ç je w roztrzepanym jaju i tartej bu┼éce, sma┼╝y─ç na gor─ůcym t┼éuszczu. Podawa─ç z sur├│wkami, np. z papryki, pomidor├│w, og├│rk├│w.

Sałatka z owocami
Sk┼éadniki: szklanka ugotowanego, d┼éugoziarnistego ry┼╝u, winne jab┼éko, pomara┼äcza, banan, 2 plastry ananasa z puszki, 2 mandarynki, 3 ┼éy┼╝ki posiekanych migda┼é├│w, str─ůk czerwonej, s┼éodkiej papryki. Na sos: kieliszek bia┼éego wytrawnego wina, p├│┼é ┼éy┼╝eczki otartej sk├│rki z cytryny, sok z cytryny, szczypta soli, cukier.
Składniki sosu dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.
jab┼éko, pomara┼äcze i banan pokroi─ç w kostk─Ö. Papryk─Ö umy─ç, oczy┼Ťci─ç i pokroi─ç w paski. Ananasa pokroi─ç w kostk─Ö. Rozdrobnione owoce i papryk─Ö u┼éo┼╝y─ç w salaterce, zala─ç sosem i wstawi─ç na godzin─Ö do lod├│wki. Nast─Öpnie sa┼éatk─Ö wymiesza─ç z ry┼╝em, posypa─ç migda┼éami i udekorowa─ç kawa┼ékami mandarynek.

Czekoladowa zapiekanka
Sk┼éadniki: 2 szklanki ugotowanego na sypko ry┼╝u, szklanka posiekanych orzech├│w w┼éoskich, tabliczka czekolady, szklanka ┼Ťmietanki, ┼╝├│┼étko, 3 ┼éy┼╝ki cukru pudru, ┼éy┼╝ka mas┼éa, ┼éy┼╝ka sk├│rki otartej z cytryny.
Czekolad─Ö zetrze─ç na tarce jarzynowej, wymiesza─ç z ry┼╝em, orzechami i sk├│rk─ů z cytryny. ┼╗aroodporne naczynie wysmarowa─ç mas┼éem, wy┼éo┼╝y─ç przygotowanym ry┼╝em. ┼Ümietank─Ö dok┼éadnie wymiesza─ç z ┼╝├│┼étkiem i cukrem pudrem, pola─ç ry┼╝, wstawi─ç potraw─Ö do nagrzanego piekarnika i zapieka─ç oko┼éo 20 min.

Ry┼╝ z bananami
Sk┼éadniki: szklanka kr├│tkoziarnistego ry┼╝u, 4 ┼éy┼╝ki mas┼éa, 2 szklanki mleka, 4 du┼╝e dojrza┼ée banany, 2 ┼éy┼╝ki cukru, szklanka bitej ┼Ťmietany, ┼éy┼╝eczka sk├│rki otartej z cytryny, 2 ┼éy┼╝ki cukru pudru
W rondlu o grubym dnie stopi─ç 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa, w┼éo┼╝y─ç umyty i osaczony ry┼╝, chwil─Ö sma┼╝y─ç, mieszaj─ůc, a┼╝ ry┼╝ wch┼éonie t┼éuszcz i stanie si─Ö szklisty. Doda─ç cukier, sk├│rk─Ö z cytryny, zala─ç wrz─ůcym mlekiem i gotowa─ç na p├│┼é przykryty na bardzo ma┼éym ogniu, a┼╝ ry┼╝ wch┼éonie ca┼éy p┼éyn. Obrane i pokrojone w plasterki banany obsma┼╝y─ç na stopionym ma┼Ťle, bardzo delikatnie wymiesza─ç z ugotowanym ry┼╝em. Deser wy┼éo┼╝y─ç na p├│┼émisek, pola─ç bit─ů ┼Ťmietan─ů i posypa─ç cukrem pudrem.

źródło: "Ryż na różne sposoby" Hanna Szymanderska, Biblioteczka Poradnika Domowego 1998

>>>powr├│t<<<

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod─ů redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s─ů wykorzystywane
pliki cookies. Je┼╝eli nie wyra┼╝asz zgody - zmie┼ä ustawienia swojej przegl─ůdarki.

           O serwisie, kontakt, informacje