logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g艂贸wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R臋kodzie艂o       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

upoluj ebooka kwadrat

 

 

 

Potrawy wigilijne II

Wigilijna kapusta z grzybami

Sk艂adniki:
60 dag kiszonej kapusty, 3-4 dag suszonych grzyb贸w, dwie 艂y偶ki mas艂a lub trzy 艂y偶ki oliwy (oleju), 艂y偶ka m膮ki, jedna cebula 艣redniej wielko艣ci, ewentualnie trzy 艂y偶ki g臋stej 艣mietany, pieprz, cukier.
Przygotowanie:
Grzybki umy膰, namoczy膰 na kilka godzin w ch艂odnej przegotowanej wodzie, a nast臋pnie ugotowa膰 w tej samej wodzie, w kt贸rej si臋 moczy艂y, odcedzi膰, pokraja膰 w bardzo cienkie paski. Kiszon膮 kapust臋 w艂o偶y膰 do rondla, podla膰 wywarem z grzyb贸w, ugotowa膰 do mi臋kko艣ci. Cebul臋 obra膰, op艂uka膰, pokraja膰 w drobn膮 kostk臋 i lekko zrumieni膰 na oliwie, doda膰 przesian膮 m膮k臋 i pokrajane grzybki, chwil臋 poddusi膰, doda膰 do gotuj膮cej si臋 kapusty w贸wczas, gdy zmi臋knie. Wymiesza膰, chwil臋 gotowa膰, odstawi膰, przyprawi膰 do smaku pieprzem i odrobin膮 cukru. Kapust臋 mo偶na wymiesza膰 ze 艣mietan膮. Podawa膰 na wigili臋 lako dodatek do ryb sma偶onych.

 

Karp w szarym sosie

Sk艂adniki:
jeden karp wagi 1-1,5 kg, 60 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, por), trzy cebule, listek laurowy, pieprz, s贸l, cukier, p贸艂torej 艂y偶ki mas艂a, trzy 艂y偶ki utartego czerstwego piernika, dwie 艂y偶ki miodu, p贸艂torej szklanki wywaru
z karpia, p贸艂 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, 3 dag drobno posiekanych obranych migda艂贸w, 3 dag rodzynk贸w, sok z cytryny.
Przygotowanie:
Karpia umy膰, oczy艣ci膰 z 艂usek, sprawi膰 odci膮膰 g艂ow臋 wraz ze skrzelami, odkraja膰 p艂etwy i ogon. Oczyszczon膮 ryb臋 umy膰, skraja膰 filety, pokraja膰 w poprzek na porcje. Warzywa umy膰, oczy艣ci膰, op艂uka膰, w艂o偶y膰 do wrz膮cej osolonej wody, dodaj膮c jednocze艣nie obran膮, op艂ukan膮 i pokrajan膮 cebul膮. Ugotowa膰 wywar. Czas gotowania oko艂o 20 minut. Do wrz膮cego wywaru w艂o偶y膰 przygotowane porcje ryby, listek laurowy i kilka ziaren pieprzu. Gotowa膰 na wolnym ogniu pod przykryciem przez blisko trzy kwadranse. W trakcie gotowania ryby przyrz膮dzi膰 sos. Mas艂o stopi膰 w rondelku, doda膰 mi贸d i piernik, chwile, podgrzewa膰 mieszaj膮c. Mieszaj膮c w dalszym ci膮gu dodawa膰 stopniowo wywar z ryby. Sos gotowa膰 na ma艂ym ogniu do zg臋stnienia i uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec gotowania doda膰 przebrane i umyte rodzynki, odstawi膰 z ognia, doda膰 migda艂y, wymiesza膰 sos z winem. Przyprawi膰 do smaku sokiem cytrynowym, sol膮 i cukrem. Ugotowan膮 ryb臋 wy艂o偶y膰 na p贸艂misek, pola膰 gor膮cym sosem i od razu podawa膰 jako podstawowe danie wigilijne.

Kompot z suszu

Sk艂adniki:
20 dag suszonych 艣liwek, 15 dag suszonych jab艂ek, 10 dag cukru, 3 szklanki wody, 2-3 go藕dziki, kawa艂ek sk贸rki z cytryny lub pomara艅czy. Do kompotu mo偶na wykorzystywa膰 r贸wnie偶 inne suszone owoce.
Przygotowanie:
Suszone owoce umy膰, namoczy膰 w zimnej wodzie. Woda powinna przykry膰 owoce. Namoczone jab艂ka trzeba przycisn膮膰 spodeczkiem. Gdy zmi臋kn膮, gotowa膰 w tej samej wodzie, w kt贸rej si臋 moczy艂y, z dodatkiem cukru i przypraw.

Kutia

Sk艂adniki:
20 dag pszenicy 艂uskanej, 15 dag maku, 5 艂y偶ek miodu, bakalie (orzechy w艂oskie, rodzynki, daktyle, figi), cukier, ewentualnie s艂odka 艣mietanka.
Przygotowanie:
Pszenic臋 moczy膰 kilka godzin (najlepiej przez noc). Namoczon膮 pszenic臋 gotowa膰 w niewielkiej ilo艣ci wody a偶 do mi臋kko艣ci, odcedzi膰 i ostudzi膰.
Mak sparzy膰 wrz膮ca wod膮 i trzyma膰 na ogniu tak d艂ugo pod przykryciem, a偶 da si臋 rozciera膰 w palcach. Odcedzi膰 przez bardzo g臋ste sito (dobrym sposobem jest p艂贸cienny worek w kszta艂cie ro偶ka), przepu艣ci膰 przez maszynk臋 do mi臋sa o drobnych oczkach. Doda膰 bakalie, m贸d i cukier do smaku. Mo偶na dodatkowo doda膰 艣mietank臋. Gotow膮 kuti臋 odstawiamy na kilka godzin w ch艂odne miejsce.

 

Pierniczki drobne

Sk艂adniki:
50 dag m膮ki, 20 dag miodu, 20 dag cukru-pudru, 12 dag margaryny, 2 dag t艂uszczu do formy, 1 jajo, 1 dag sody oczyszczonej, 1 paczka przyprawy do piernika.
Przygotowanie:
M膮k臋 przesia膰 razem z sod膮 na stolnic臋, zrobi膰 w niej wg艂臋bienie, wla膰 mi贸d, no偶em wymiesza膰 z cz臋艣ci膮 m膮ki, tak aby si臋 nie rozlewa艂. Doda膰 przyprawy korzenne, cukier-puder, t艂uszcz oraz jajko. Zagnie艣膰 ciasto jak na pierogi. Wyrabia膰 dok艂adnie tak d艂ugo, dop贸ki nie b臋dzie l艣ni膮ce i jednolite.
Blach臋 posmarowa膰 t艂uszczem, opr贸szy膰 m膮k膮. Ciasto wywa艂kowa膰 do grubo艣ci 0,5 centymetra. Wykrawa膰 foremkami pierniczki w r贸偶nych kszta艂tach, uk艂ada膰 na blasze i piec w dobrze nagrzanym piekarniku oko艂o 10 minut.
Pierniczki przechowywa膰 w s艂oju lub szczelnie zamkni臋tym pudle. Po kilku dniach, gdy skruszej膮, s膮 doskona艂e.
Pierniczki mo偶na lukrowa膰 lukrem surowym z bia艂ek lub cukru pudru.
Lukier z cukru pudru: 30 dag cukru-pudru uciera膰 dodaj膮c po par臋 kropel soku z jednej cytryny i tyle wody aby utworzy艂a si臋 odpowiednio g臋sta masa, nadaj膮ca si臋 do lukrowania.

 

>>>poprzednie przepisy<<<

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod膮 redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s膮 wykorzystywane
pliki cookies. Je偶eli nie wyra偶asz zgody - zmie艅 ustawienia swojej przegl膮darki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...