logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g艂贸wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R臋kodzie艂o       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

upoluj ebooka kwadrat

 

 

 

Potrawy wigilijne

potrawy wigilijne艢wi臋ta Bo偶ego narodzenia od strony kulinarnej kojarz膮 si臋 nam najcz臋艣ciej z kilkunastoma potrawami typowymi dla tych 艣wi膮t. Pomimo tego, 偶e Polacy raczej nigdy nie grzeszyli wstrzemi臋藕liwo艣ci膮 to jednak wsp贸艂czesna pani domu bardziej dba o kaloryczno艣膰 potraw, zw艂aszcza tych podawanych na co dzie艅. W 艣wi臋ta jednak nawet najbardziej dbaj膮ce o smuk艂膮 sylwetk臋 rodziny pozwalaj膮 sobie na nieco wi臋cej.
Typowe potrawy wigilijne r贸偶ni膮 si臋 w zale偶no艣ci od regionu w jakim s膮 serwowane, chocia偶 niekt贸re z potraw powtarzaj膮 si臋 w wielu miejscach Polski.
Do tych typowych, wigilijnych potraw potraw mo偶na chyba zaliczy膰 barszcz lub zup臋 grzybow膮, karp, 艣ledzie oraz duszon膮 kapust臋 kiszon膮 z dodatkiem grzyb贸w lub grochu.
Ze s艂odkich potraw wigilijnych wymieni膰 trzeba kompot z suszu, makowce, pierniki, keksy.

Poni偶ej prezentuj臋 kilka sprawdzonych przepis贸w na potrawy wigilijne.

Barszcz wigilijny

Sk艂adniki:
0,5 l kwasu buraczanego, 1 kg burak贸w, 6 dag suszonych grzybk贸w ( mo偶na wykorzysta膰 wywar pozosta艂y z gotowania suszonych grzyb贸w do innej potrawy), warzywa 鈥 seler, pietruszka, marchewka, cebula, s贸l, pieprz, czosnek, cukier.

 


Przygotowanie:
Kilka dni wcze艣niej (mo偶na nawet dwa tygodnie) przygotowa膰 kwas buraczany 鈥 wyszorowane buraki obra膰 i pokroi膰 w cienkie plastry, wrzuci膰 do s艂oja lub kamiennego garnka, zala膰 przegotowan膮 ciep艂膮 wod膮 (ok. 2 litry), doda膰 kawa艂ek razowego chleba ze sk贸rk膮 i kilka z膮bk贸w czosnku. Odstawi膰 w ciep艂ym miejscu. Po kilku dniach zla膰 do butelek i szczelnie zamkn膮膰.
Przygotowanie barszczu
Obrane jarzyny wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotujemy w garnku z wod膮. Po oko艂o 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone w plastry buraki (wcze艣niej wyszorowane i obrane). Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i zostawiamy barszcz na jak膮艣 godzin臋 w spokoju aby smaki dobrze si臋 wymiesza艂y.
Nast臋pnie cedzimy barszcz, dodajemy kwas buraczany i przyprawiamy do smaku.
Czysty barszcz podajemy z uszkami, fasolk膮 鈥濲a艣".

Zupa grzybowa

Sk艂adniki:
0,5 kg warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), trzy cebule, 4-5 dag suszonych grzyb贸w, p贸艂torej 艂y偶ki mas艂a, s贸l, pieprz, cztery 艂y偶ki posiekanej zielonej pietruszki.
Przygotowanie:
Grzyby umy膰, zala膰 zimn膮 przegotowan膮 wod膮 i pozostawi膰 na kilka godzin, ugotowa膰 w tej samej wodzie, w kt贸rej si臋 moczy艂y. Warzywa obra膰, op艂uka膰, pokraja膰 na kawa艂ki i lekko poddusi膰 z dodatkiem polowy 艂y偶ki mas艂a. Cebul臋 doda膰 do dusz膮cych si臋 warzyw. Podduszone warzywa zala膰 litrem wrz膮cej wody, osoli膰, ugotowa膰 do mi臋kko艣ci. Grzyby odcedzi膰 z wywaru i drobniutko posieka膰. Wywar z warzyw przecedzi膰, po艂膮czy膰 z wywarem z grzyb贸w, doda膰 grzybki i mas艂o, przyprawi膰 do smaku sol膮 i pieprzem.
Przygotowan膮 zup臋 mo偶na podawa膰 na wigili臋 tak jak bulion - w fili偶ankach, z dodatkiem pasztecik贸w z kapust膮 lub grzybami lub na talerzach z dodatkiem oddzielnie ugotowanych 艂azanek i posiekanej zielonej pietruszki. Zup臋 grzybow膮 podawan膮 z 艂azankami mo偶na wzbogaci膰 dodatkiem 艣mietany.

Uszka z grzybami do barszczu

Sk艂adniki:
20 dag m膮ki, 偶贸艂tko, jedna 艂y偶eczka mas艂a, 10 dag suszonych grzyb贸w, 2-3 cebule, trzy 艂y偶ki oliwy, dwie 艂y偶ki tartej bu艂ki, dwie 艂y偶ki 艣mietany, s贸l, pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby umy膰, zala膰 wod膮, pozostawi膰 na godzin臋, a nast臋pnie ugotowa膰 do mi臋kko艣ci w tej wodzie, w kt贸rej si臋 moczy艂y. Po ostudzeniu drobno posieka膰 lub zemle膰 w maszynce do mi臋sa. Cebul臋 pokraja膰 w jak najdrobniejsz膮 kostk臋, posoli膰, zrumieni膰 na oliwie na jasnoz艂oty kolor. Doda膰 grzyby i 艣mietan臋, wymiesza膰, dusi膰 chwil臋, wsypa膰 tart膮 bu艂k臋. Gdyby masa by艂a zbyt g臋sta, doda膰 nieco wywaru z grzyb贸w. Przyprawi膰 do smaku sol膮 i pieprzem. M膮k臋 przesia膰, doda膰 mas艂o, 偶贸艂tko i nieco wody, zagnie艣膰 elastyczne ciasto pierogowe, wyrobi膰 r臋k膮, cieniutko rozwa艂kowa膰, lekko podsypuj膮c m膮k膮. Placek pokraja膰 w kwadraciki o boku 3-4 cm. Na ka偶dy kwadracik nak艂ada膰 nadzienie z grzyb贸w, sklei膰 boki, formuj膮c tr贸jk膮t. K膮ty podstawy tr贸jk膮ta po艂膮czy膰, przyciskaj膮c sklei膰. Uk艂ada膰 na stolnicy lub desce posypanej m膮k膮. Gotowa膰, wk艂adaj膮c do wrz膮cej posolonej wody. Odcedzi膰. Wy艂o偶y膰 na p贸艂misek, skropi膰 stopionym mas艂em. Gor膮ce uszka wk艂ada膰 do barszczu i od razu podwa膰.

>>>nast臋pne przepisy<<<

Zobacz r贸wnie偶: 艢wi膮teczne potrawy z serem 偶贸艂tym

Spis wszystkich przepis贸w kulinarnych

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod膮 redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s膮 wykorzystywane
pliki cookies. Je偶eli nie wyra偶asz zgody - zmie艅 ustawienia swojej przegl膮darki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...