Oryginalny pasztet dyniowy

Dla wszystkich miłośników kulinariów, Boże Narodzenie to czas przygotowywania najbardziej wykwintnych dań. W tym okresie zwracamy również szczególną uwagę na jakość składników, sięgając po najlepsze produkty gwarantujące doskonały smak.

Świąteczne potrawy, którymi uraczymy gości przy świątecznym stole, tworzymy zarówno na bazie klasycznych, rodzinnych przepisów, jak i oryginalnych receptur. Marka Zagrodowy podpowiada, jak połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami, piekąc wyśmienity pasztet dyniowy z kurczakiem.

Bożonarodzeniowe rarytasy to prawdziwy popis umiejętności kulinarnych gospodarzy podczas rodzinnych obiadów i kolacji. Dania przygotowywane z sercem, zaangażowaniem, w uroczystej świątecznej oprawie, smakują i wyglądają naprawdę przepysznie. W Święta na stołach zawsze znajdzie się miejsce dla tradycyjnych dań, ale co roku warto urozmaicać bożonarodzeniowe menu, wykorzystując nowe inspiracje i serwując zaskakujące potrawy.

Takim oryginalnym przysmakiem świątecznym może stać się w tym roku pasztet dyniowy z Kurczakiem Zagrodowym. Chowany w niewielkich gospodarstwach, karmiony wyłącznie naturalnym pokarmem bez GMO, Zagrodowy wyróżnia się delikatnym, bogatym w smaku mięsem, które z pewnością zagwarantuje sukces dania na świątecznym stole! Prosty w przygotowaniu pasztet będzie doskonale komponować się z chrupiącym pieczywem i tradycyjnymi sałatkami. Z dodatkiem rozgrzewającej dyni i aromatycznego rozmarynu, pasztet zachwyci wszytskich wyjątkowym smakiem, stając się prawdziwym hitem wśród bożonarodzeniowych potraw. Tego dania nie może go zabraknąć w świątecznym menu!

Pasztet dyniowy z Kurczakiem Zagrodowym

  • 500 g dyni, pokrojonej na kawałki
  • 500 g piersi Kurczaka Zagrodowego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • kilka gałązek rozmarynu
  • bułka tarta do formy
  • masło do formy

Sposób przygotowania:
Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy solą, pieprzem, listkami z gałązki rozmarynu i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 190 st. C (lub do miękkości). Miękką dynię oddzielamy od skórki i mielimy z piersią, następnie mieszamy z jajkiem, kaszą, doprawiamy masę solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką foremki, wygładzamy wierzch i na środku wzdłuż układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C.

Producent: Sedar S.A.
Średnia waga kurczaka: 1,5 – 1,8 kg
Cena: 11,99 zł /kg
www.zagrodowy.pl

Wybrane dla Ciebie...