logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona główna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       Rękodzieło       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

logo upoluj ebooka

 

 

 

 

 

Naleśniki - zwykłe i niezwykłe danie

Naleśniki można podawać zarówno na słodko jak i na słono, nawet z pikantnym nadzieniem. Najważniejszą rzeczą jest oczywiście przygotowanie dobrego ciasta.

 

W podstawowym cieście naleśnikowym na 0,25 kg mąki dodaje się 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody (zastosowanie tylko mleka jest nie wskazane, gdyż naleśniki są zbyt twarde i niesmaczne, można dodawać ale w małej ilości)  oraz dwa jajka i szczyptę soli. Proporcje te mogą się trochę różnić ze względu na rodzaj mąki, ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany.
Mleko i wodę do naleśników ze słonymi nadzieniami można zastąpić jasnym piwem.

Kiedy do ciasta naleśnikowego dodamy więcej jaj otrzymamy ciasto biszkoptowe doskonale pasujące do słodkich nadzień. W tym przypadku na 1 szklankę mąki daje się 4 jaja a białka ubija się na pianę. Ciasta biszkoptowe należy smażyć szybko aby nie opadło, najlepiej jeśli to możliwe na dwóch patelniach jednocześnie.

Przygotowanie naleśników:

  • do dzbanka lub miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę. Następnie dodać wodę i dobrze wymieszać lub zmiksować.
  • na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną, wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni.
  • smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić posługując się nożem lub łopatką (lub podrzucając go, jeśli potrafimy).

Usmażone naleśniki odkładać na talerz odwrócony do góry dnem. Naleśniki, które będą później jeszcze odsmażane z nadzieniem można smażyć tylko z jednej strony, choc sama wolę robić to z obydwu.
Naleśniki ze słonym nadzieniem można dodatkowo panierować po nadzianiu w jajku i bułce tartej.

Sposoby kształtowania naleśników

Usmażone naleśniki podczas nadziewania dowolnym farszem możemy składać czy zwijać na różne sposoby. Najprostszy z nich to zrolowanie z pozostawieniem otwartych brzegów. W ten sposób możemy zwijać naleśniki z dżemem lub serem.
W "książeczkę" - naleśnik posmarować nadzieniem, założyć przeciwległe brzegi na nadzienie, złożyć na pół. Ten sposób nadaje się do naleśników z dżemem, maromoladą czy owocami.
Na krokiety - posmarować naleśnik nadzieniem zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon.
Chusteczka - posmarowany naleśnik złożyć na połowę, a tę jeszcze raz na połowę. Dobry sposób na formowanie naleśników z serem.
Babaka - wysmarować naczynie tłuszczem i posypać tartą bułką. Posmarowane nadzieniem naleśniki układać jeden na drugim aż powstanie tort, przykryć naleśnikiem bez nadzienia. Babkę tę zapieka się w piekarniku, a po wyjęciu kraje w cząstki jak tort.
Makaron - uśmażone naleśniki pozwijać w rulony i drobno pokroić w paseczki, dokładnie tak jak robi się domowy makaron bez maszynki. Dobry dodatek do zup.

Kilka przykładów nadzień do naleśników:

 

Wykwintne nadzienie serowo-owocowe do naleśników biszkoptowych

0,36 kg twarogu, 0,20 kg śmietany lub dwa opakowania serka homogenizowanego, 0,35 kg truskawek, malin lub jagód, 0,15 kg śmietanki kremowej, 1 łyżeczka cukru

Ser zmiksować ze śmietaną, jeśli jest za gęsty można dodać trochę mleka. Usmażyć naleśniki biszkoptowe z obydwu stron, posmarować serem i ułożyć owoce na brzegu naleśnika. Naleśniki zwijać w rulon, ułożyć na półmisku, udekorować ubitą z cukrem śmietanką kremową. Pycha!

Nadzienie z mięsa i groszku
0,40 kg wieprzowiny bez kości, 0,20 kg włoszczyzny, 015 kg groszku, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz

Mięso umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować do miękkości, dodając pod koniec gotowania włoszczyznę. Po ostudzeniu mięso zmielić, dodać groszek, ketchup, przyprawić i wymieszać. Nadzienie ułożyć na usmażone naleśniki, założyć boki, zawinąć (jak krokiety), obsmażyć na patelni. Podawać gorące z surówką.

Naleśnikowa zapiekanka (ciasto klasyczne)
Nadzienie: 0,35 kg mielonego mięsa, 0,5 kg szpinaku, 1 łyżka masła, 0,1 kg sera żółtego, 1 jajo, 1-2 ząbki czosnku
Sos: 0,5 szklanki śmietany, 0,5 puszki koncentratu pomidorowego, 0,1 kg sera żółtego, sól, papryka mielona.
Dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta.

Usmażyć naleśniki z podstawowego ciasta.
Szpinak umyć, włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Mięso podsmażyć na tłuszczu, wymieszać z jajem, połową startego sera, szpinakiem, przyprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
Nakładać przestudzone nadzienie na naleśniki i zwijać w rulony. Układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posmarować roztopionym masłem.
Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i startym serem, przyprawić do smaku. Ułożone w naczyniu naleśniki polać sosem i zapiekać w piekarniku około 30 minut. Jeśli ktoś lubi można całość posypać dodatkowo startym żółtym serem.
Do zapiekanki z naleśników można stosować bardzo różne nadzienia (co tylko znajdziemy w kuchni) i zawsze wspaniale smakują. Smacznego!

Naleśniki amerykańskie (pancakes)

Amerykańskie pancakes to pulchne placuszki, które polewa się sosem. Robi się je z bardziej gęstego ciasta i podaje z syropem klonowym. Oczywiście nie każdemu on smakuje, więc można je podać z owocami, dowolnym sosem (czekoladowy, toffi, owocowy). Można też ułożyć na nich sezonowe owoce i udekorować bitą śmietanką.

Składniki:
1 szklanka mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 1 szklanka maślanki, 1 jajko, 2 łyżki rozpuszczonego masła

Wykonanie:
Wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu połączyć maślankę, jajko i masło (masło wcześniej stopić i przestudzić). Wymieszać ze składnikami suchymi i odstawić ciasto na godzinę. Patelnię smarować odrobiną masła i smażyć małe placki, z obu stron. Najlepiej smażyć je na teflonowej patelni, wtedy dajemy tylko odrobinę tłuszczu przed smażeniem pierwszego naleśnika.

Naleśniki crepes - przykładowe przepisy

>>>powrót do archiwum<<<

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgodą redakcji
W serwisie ABC Gospodyni są wykorzystywane
pliki cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...