Naleśniki Crepes

Naleśniki zawsze są dobre, ale te francuskie, cieniutkie, są po prostu wytworne. Zwłaszcza ze słodkimi dodatkami.

Nalesniki Crepes

Przepis podstawowy

Składniki:
100g mąki, 1/4 litra mleka (lub pół na pól z wodą), szczypta soli, 1 łyżka cukru (do słodkich naleśników), 3 jajka, 50g roztopionego masła, masło do pieczenia.

Przygotowanie:
Mleko roztrzep z solą, cukrem i jajkami, wymieszaj z mąką, na koniec dodaj masło. Na teflonowej patelni roztop trochę masła i wlej niewielką ilość ciasta, rozprowadź cienko po dnie i usmaż na ciemno złocisty kolor. Odwróć naleśnik łopatką i usmaż z drugiej strony. Im cieńsze naleśniki usmażysz tym bardziej będą smakowały. Należy podawać je prosto z patelni lub układać jeden na drugim i trzymać w ciepłym piekarniku do wysmażenia całego ciasta. Po usmażeniu wszystkich możesz od razu je podawać, posmarowane różnymi dodatkami lub sosami. Delikatne crepes są bardzo dobre z wiśniami, gruszkami i sosem czekoladowym lub syropem klonowym i masłem.

Crepes Suzette

Składniki jak na crepes – przepis podstawowy.
Syrop: 3 pomarańcze, 1 cytryna, 5 kostek cukru, 1-2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1,5 kieliszka do wina likieru pomarańczowego.
Do podpalenia: 1 kieliszek do wina winiaku.

Przygotowanie:
Naleśniki usmaż zgodnie z przepisem podstawowym.
Pomarańcze i cytrynę umyj dokładnie i osusz. Zetrzyj skórkę dookoła używając do tego kostek cukru. Z owoców wyciśnij sok. W brytfannie do płonących naleśników roztop masło, dodaj cukier. Kiedy wszystko się stopi, wlej sok z owoców i gotuj do otrzymania lekkiego syropu. Dodaj likier i obtaczaj crepes jeden po drugim w syropie, składaj w trójkąty i na koniec poukładaj je w brytfannie. Polej ciepłym winiakiem. Podpal alkohol i lekko potrząśnij brytfanną. Crepes Suzette podaje się wyłącznie na ciepło.

Wybrane dla Ciebie...

1 Odpowiedź

  1. 09/03/2016

    […] naleśniki podczas nadziewania dowolnym farszem możemy składać czy zwijać na różne sposoby. Najprostszy […]