logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona główna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       Rękodzieło       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

 

 

 

 

Nakrywanie stołu

Nakrycie rozszerzoneNakrycie podstawowe i rozszerzone

Organizując przyjęcie, musimy pamiętać o odpowiednim ułożeniu nakrycia na stole. W zależności od menu i rodzaju przyjęcia – można rozróżnić dwa typy ułożenia nakrycia, tj. nakrycie podstawowe oraz nakrycie rozszerzone.
Jednakże w obu typach istnieje ta sama zasada.

 


Sztućce układa się zawsze od wewnątrz na zewnątrz. Należy więc za-cząć od sztućców do dania głównego. Po prawej stronie układamy noże i łyżkę do zupy, a po lewej stronie nakrycia kładziemy widelce. Jeżeli podajemy pieczywo i masło, po lewej stronie widelca powinniśmy położyć talerzyk do pieczywa, a na nim mały nóż do masła.
Sztućce deserowe kładziemy powyżej nakrycia. Trzonek łyżeczki zwrócony w prawo, a widelca w lewo. Jeżeli podajemy na deser sery, powyżej nakrycia kładziemy nóż i widelczyk.
Kieliszek na napój do dania głównego powinniśmy ustawić nad czubkiem noża. Kieliszek na napój do przekąsek powinien stać nieco niżej i na prawo od kieliszka do dania głównego. Kieliszek do trzeciego na-poju powinien stać powyżej obu pozostałych lub na lewo od kieliszka do dania głównego. Serwetkę kładziemy po lewej stronie nakrycia lub na talerzu.
W domu, gdy mamy za mało miejsca na stole na ułożenie całej zasta-wy i sztućców, możemy dokładać je na stół wraz z nowymi daniami.

Nakrycie podstawowe

nakrycie_rys

Sztućce do obiadu składającego się z trzech dań: łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, kieliszek do wina, kieliszek do wody. Nóż kładziemy po prawej stronie z ostrzem skierowanym w lewo. Widelec układamy brzuszkiem do dołu po lewej stronie. Łyżkę do zupy kładziemy po prawej stronie noża.
Musimy zwrócić uwagę na to, by odległość pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu była jednakowa! Powyżej talerza kładziemy łyżeczkę i widelczyk do deseru (pamiętając o kierunku ułożenia trzonków). Jeżeli na deser są przewidziane sery lub owoce, łyżeczkę zastępuje nóż deserowy.
Kieliszek do wina, podobnie jak pozostałe szkło, ustawiamy po pra-wej stronie, powyżej noża, na wysokości nakrycia deserowego. Jeżeli do jedzenia podane będzie piwo, kieliszek do wina zastępuje pokal.
Powinniśmy zwrócić uwagę, aby odległość pomiędzy środkami sąsiadujących nakryć wynosiła około 80 cm, a nóż nakrycia wskazy-wał widelec nakrycia ułożonego po przeciwnej stronie stołu.

Nakrycie rozszerzone

nakrycie-rozszerzone
Nakrycie tego typu jest stosowane na przyjęciach składających się z wielu dań, do których serwuje się różne napoje i trunki. Najczęściej nakrycie takie składa się z: dużego noża, noża do przystawek, noża do ryb, dużego widelca, widelca do przystawek, widelca do ryb, łyżki do zupy, widelczyka deserowego, łyżeczki deserowej, talerzyka na pieczywo, noża do masła, kieliszka do wina białego, kieliszka do wina czerwonego, kielicha do szampana, serwetki i podtalerza, na którym ustawiamy zastawę. Podtalerz, na którym ustawiamy zastawę (często platerowany) wyznacza środek całego nakrycia.
Sztućce według zasad – nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek – kładziemy z prawej strony. Po lewej stro-nie kładziemy duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i wi-delec do przystawek. Talerzyk na pieczywo ustawiamy z lewej strony. Na jego prawej krawędzi kładziemy nóż do pieczywa (ostrzem skie-rowany w lewo).

Małgorzata Gajda - autorka ebooka "Przyjęcia okolicznościowe w praktyce"

>>>powrót<<<

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgodą redakcji
W serwisie ABC Gospodyni są wykorzystywane
pliki cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...