Nakrywanie stołu

Organizując przyjęcie, musimy pamiętać o odpowiednim ułożeniu nakrycia na stole.

W zależności od menu i rodzaju przyjęcia – można rozróżnić dwa typy ułożenia nakrycia, tj. nakrycie podstawowe oraz nakrycie rozszerzone. Jednakże w obu typach istnieje ta sama zasada.

Nakrywanie stołu

Sztućce układa się zawsze od wewnątrz na zewnątrz. Należy więc zacząć od sztućców do dania głównego. Po prawej stronie układamy noże i łyżkę do zupy, a po lewej stronie nakrycia kładziemy widelce. Jeżeli podajemy pieczywo i masło, po lewej stronie widelca powinniśmy położyć talerzyk do pieczywa, a na nim mały nóż do masła.

Sztućce deserowe kładziemy powyżej nakrycia. Trzonek łyżeczki zwrócony w prawo, a widelca w lewo. Jeżeli podajemy na deser sery, powyżej nakrycia kładziemy nóż i widelczyk.

Kieliszek na napój do dania głównego powinniśmy ustawić nad czubkiem noża. Kieliszek na napój do przekąsek powinien stać nieco niżej i na prawo od kieliszka do dania głównego. Kieliszek do trzeciego napoju powinien stać powyżej obu pozostałych lub na lewo od kieliszka do dania głównego. Serwetkę kładziemy po lewej stronie nakrycia lub na talerzu.
W domu, gdy mamy za mało miejsca na stole na ułożenie całej zastawy i sztućców, możemy dokładać je na stół wraz z nowymi daniami.

Nakrycie podstawowe

Sztućce do obiadu składającego się z trzech dań: łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, kieliszek do wina, kieliszek do wody. Nóż kładziemy po prawej stronie z ostrzem skierowanym w lewo. Widelec układamy brzuszkiem do dołu po lewej stronie. Łyżkę do zupy kładziemy po prawej stronie noża.

Musimy zwrócić uwagę na to, by odległość pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu była jednakowa! Powyżej talerza kładziemy łyżeczkę i widelczyk do deseru (pamiętając o kierunku ułożenia trzonków). Jeżeli na deser są przewidziane sery lub owoce, łyżeczkę zastępuje nóż deserowy.

Kieliszek do wina, podobnie jak pozostałe szkło, ustawiamy po prawej stronie, powyżej noża, na wysokości nakrycia deserowego. Jeżeli do jedzenia podane będzie piwo, kieliszek do wina zastępuje pokal.
Powinniśmy zwrócić uwagę, aby odległość pomiędzy środkami sąsiadujących nakryć wynosiła około 80 cm, a nóż nakrycia wskazy-wał widelec nakrycia ułożonego po przeciwnej stronie stołu.

nakrycie_rys

Nakrycie rozszerzone

Nakrycie tego typu jest stosowane na przyjęciach składających się z wielu dań, do których serwuje się różne napoje i trunki. Najczęściej nakrycie takie składa się z: dużego noża, noża do przystawek, noża do ryb, dużego widelca, widelca do przystawek, widelca do ryb, łyżki do zupy, widelczyka deserowego, łyżeczki deserowej, talerzyka na pieczywo, noża do masła, kieliszka do wina białego, kieliszka do wina czerwonego, kielicha do szampana, serwetki i podtalerza, na którym ustawiamy zastawę.

Podtalerz, na którym ustawiamy zastawę (często platerowany) wyznacza środek całego nakrycia.

Sztućce według zasad – nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek – kładziemy z prawej strony. Po lewej stronie kładziemy duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek. Talerzyk na pieczywo ustawiamy z lewej strony. Na jego prawej krawędzi kładziemy nóż do pieczywa (ostrzem skierowany w lewo).

nakrycie-rozszerzone

Ułożenie stołu

Organizując małe przyjęcie w domu, możemy pozwolić sobie na posadzenie gości zarówno przy stole okrągłym, owalnym (dającym poczucie wspólnoty), jak i też tradycyjnym prostokątnym lub kwadratowym.
Aby zapewnić gościom komfort, powinniśmy pamiętać jednak o kilku zasadach.

Stoły powinny stać ok. 75 cm od ściany i ok.120 od drzwi i szaf, aby ich nie zastawiać. Jeżeli nie posiadamy tyle miejsca, można na czas przyjęcia wystawić drzwi z pokoju. Możemy również wykorzystać drzwi jako stół, kładąc je na dwóch kozłach.
Na każde nakrycie powinno się przeznaczyć ok. 60 cm długości blatu.

Krzesła należy ustawić równolegle do stołu i pamiętać, aby żaden z naszych gości nie siedział na miejscu, gdzie znajdują się nogi stołu.

Organizując przyjęcie dla większej liczby osób, zazwyczaj zestawia się ze sobą więcej stołów. W zależności od miejsca, jakim dysponujemy, stoły można ułożyć w różne kształty. Najczęściej układa się je w kształt liter: T, U lub E.

Ustawienie stołu w literkę „T” jest najlepszym rozwiązaniem w prostokątnym pomieszczeniu. Gości honorowych powinno się sadzać na ramionach litery. Stół taki jest łatwo obsługiwać, gdyż jest do niego dobry dostęp z każdej strony. Takie ustawienie ma jeszcze jedną zaletę – w każdej chwili można dostawić kolejny stół dla dodatkowych gości.

Ustawienie stołu w literę „E” można stosować tylko w dużych pomieszczeniach, gdyż potrzebny jest odpowiedni odstęp między stołami.

Najczęściej stosowane jest ustawianie stołu na kształt litery „U”. Goście honorowi powinni zajmować miejsce główne, dlatego po jego wewnętrznej stronie na środku nie stawia się krzeseł.

Goście zajmują miejsca po obu stronach stołu. Minusem tego rozwiązania jest to, iż goście z wewnętrznej strony stołów siedzą do siebie plecami.

Na przyjęciu, w którym uczestniczą dzieci, można przygotować dla nich dodatkowy stół. Dzieci będą mogły wtedy swobodnie ze sobą rozmawiać, nie wtrącając się w rozmowy dorosłych.

Małgorzata Gajda – autorka ebooka „Przyjęcia okolicznościowe w praktyce”

Wybrane dla Ciebie...