logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g┼é├│wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R─Ökodzie┼éo       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

upoluj ebooka kwadrat

 

 

 

Poznaj tajemnice miodu ÔÇô cennego daru natury

Mi├│d jest jedn─ů z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji od┼╝ywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego w┼éa┼Ťciwo┼Ťci bakteriob├│jcze i uodparniaj─ůce znane s─ů ludzko┼Ťci od 4 tysi─Öcy lat. Ju┼╝ staro┼╝ytni potrafili wykorzysta─ç jego lecznicz─ů moc, cho─ç robili to instynktownie bazuj─ůc jedynie na obserwacjach. Dzisiaj mo┼╝emy ju┼╝ naukowo potwierdzi─ç, ┼╝e jest to substancja niezwyk┼éa.

 

Powstawanie miodu

miodW celu wyprodukowania 1 kg miodu pszczo┼éy musz─ů zebra─ç nektar z oko┼éo 1,3 miliona kwiat├│w rzepaku, albo z 800 tysi─Öcy kwiat├│w akacji, lub z 8 milion├│w kwiat├│w gryki.
Po przyniesieniu do ula nektaru czy spadzi zaczynaj─ů zachodzi─ç w nim zmiany fizyko-chemiczne, ko┼äcz─ůce si─Ö stadium - kt├│re nazywamy dojrza┼éo┼Ťci─ů miodu.

Nast─Öpuje to wtedy, gdy nektar zostanie zag─Öszczony do okre┼Ťlonego stopnia, wielocukry zostan─ů przekszta┼écone w cukry proste a mi├│d zostanie wzbogacony w enzymy, kwasy organiczne i niekt├│re aminokwasy.

Po zag─Öszczeniu miodu, pszczo┼éy przenosz─ů go do kom├│rek g├│rnej cz─Ö┼Ťci plastra, a w miar─Ö przybywania - do coraz ni┼╝szych. Kom├│rki z miodem ca┼ékowicie dojrza┼éym pszczo┼éy zabudowuj─ů cienk─ů pow┼éok─ů woskow─ů, tzw. zasklepem, chroni─ůc go w ten spos├│b przed wp┼éywem niesprzyjaj─ůcych zmian w atmosferze ula. Najwy┼╝szy stopie┼ä dojrza┼éo┼Ťci maj─ů zawsze miody z plastr├│w ca┼ékowicie zabudowanych zasklepem woskowym.

Skład chemiczny - zarys

Zale┼╝y on w du┼╝ym stopniu od rodzaju i gatunku ro┼Ťlin, z kt├│rych pszczo┼éy zbieraj─ů nektar lub spad┼║. W r├│┼╝nych typach i odmianach miodu wykryto ponad 300 sk┼éadnik├│w nale┼╝─ůcych do kilkunastu grup chemicznych, przy czym wi─Ökszo┼Ť─ç z nich wyst─Öpuje w nieznacznych ilo┼Ťciach.

Zgodnie z Polsk─ů Norm─ů zawarto┼Ť─ç wody w dojrza┼éym miodzie nie mo┼╝e przekracza─ç 20%. Wyj─ůtkiem jest mi├│d wrzosowy, w kt├│rym dopuszcza si─Ö 23% wody. Wi─Ökszo┼Ť─ç miod├│w zawiera wod─Ö w granicach 17-18%. Spotykane s─ů tak┼╝e miody o zawarto┼Ťci 13-15% wody (niekt├│re miody nektarowe wielokwiatowe i spadziowe)

  • cukry (ok. 77%), przede wszystkim monosacharydy (fruktoza ÔÇô ok. 38%, glukoza ÔÇô ok. 30%).
  • kwasy organiczne ÔÇô zawarto┼Ť─ç 0,05-1,5%, m.in.: cytrynowy, glukonowy i jab┼ékowy
  • zwi─ůzki azotowe ÔÇô do 1%, wa┼╝na rola enzym├│w ÔÇô kt├│rych jest ok. 20 (m.in. inwertaza, amylaza, oksydaza glukozy , katalaza, fosfataza).
    bia┼éka ÔÇô zw┼éaszcza globuliny i albuminy oraz wolne aminokwasy
  • inne sk┼éadniki ÔÇô biopierwiastki, flawonoidy, karotenoidy, olejki eteryczne, sterole, fosfolipidy, kw. t┼éuszczowe, witaminy
  • domieszki ÔÇô py┼éek kwiatowy, mleczko pszczele

Rodzaje miod├│w i ich charakterystyka

Miody klasyfikuje si─Ö ze wzgl─Ödu na ┼║r├│d┼éo pochodzenia oraz spos├│b odbierania i przygotowywania na sprzeda┼╝. W zale┼╝no┼Ťci od surowca, z jakiego zosta┼é zrobiony mi├│d, wyr├│┼╝niamy jego podstawowe trzy rodzaje:

  • MIODY NEKTAROWE (kwiatowe)
  • MIODY SPADZIOWE
  • MIODY MIESZANE (nektarowo-spadziowe)

Ilo┼Ť─ç odmian miod├│w nektarowych mo┼╝e by─ç teoretycznie r├│wna gatunkom ro┼Ťlin nektarodajnych. Jednak┼╝e wiele z nich wyst─Öpuje zbyt rzadko lub daj─ů niewystarczaj─ůc─ů ilo┼Ť─ç nektaru. Z tego wzgl─Ödu w obrocie handlowym wyst─Öpuje kilka do kilkunastu miod├│w odmianowych, charakterystycznych dla danego kraju czy regionu. W polskich warunkach klimatycznych naj┼éatwiej dost─Öpne s─ů miody odmianowe: rzepakowy, akacjowy, lipowy oraz gryczany. Rzadziej mo┼╝na naby─ç mi├│d wrzosowy, mniszkowy, malinowy i koniczynowy. Miody wytworzone z wielu gatunk├│w ro┼Ťlin, bez widocznej przewagi jednego z nich, nazywane s─ů wielokwiatowymi, i s─ů najpowszechniejsze.

Z po┼Ťr├│d miod├│w spadziowych wyr├│┼╝niamy miody ze spadzi iglastej i li┼Ťciastej. Maj─ů one ciemny kolor, cz─Östo z br─ůzowym lub zielonkawym odcieniem. W handlu dost─Öpne s─ů r├│wnie┼╝ miody nektarowo-spadziowe b─Öd─ůce mieszank─ů miod├│w nektarowych i spadziowych.
Inny system klasyfikacji opiera si─Ö na sposobie produkcji i przygotowania na rynek:

a) MI├ôD ODWIROWANY ÔÇô jest produktem oddzielonym od plastra i przecedzonym.

Pojawia si─Ö w handlu w trzech formach:

  • MI├ôD P┼üYNNY ÔÇô ca┼ékowicie ciek┼éy, bez widocznych kryszta┼ék├│w, tzw. patoka.
  • MI├ôD SKRYSTALIZOWANY ÔÇô zwany krupcem o sta┼éej konsystencji.
  • MI├ôD KREMOWANY ÔÇô jest form─ů ciesz─ůc─ů si─Ö coraz wi─Ökszym zainteresowaniem. Posiada on konsystencj─Ö kremu dzi─Öki czemu ┼éatwo rozsmarowuje si─Ö np. na powierzchni pieczywa. Stan taki uzyskuje si─Ö przez homogenizacj─Ö miodu podczas jego krystalizacji.

b) MI├ôD PLASTROWY ÔÇô sprzedawany w formie jakiej zosta┼é wytworzony przez pszczo┼éy ÔÇô w kom├│rkach plastra. Jego wielk─ů zalet─ů jest naturalna posta─ç, maj─ůca najwi─Öksze w┼éa┼Ťciwo┼Ťci lecznicze. Pojawia si─Ö na rynku (zazwyczaj lokalnym i na targach pszczelarskich) w kilku postaciach, z kt├│rych najcz─Ö┼Ťciej spotykane s─ů:

  • MI├ôD SEKCYJNY (section comb honey) ÔÇô produkowany w specjalnie wytwarzanych, ma┼éych ramkach. Ramki te z┼é─ůczane razem tworz─ů jedn─ů, du┼╝─ů, kt├│r─ů wstawia si─Ö jak ramk─Ö o standardowych wymiarach. Wype┼énione i zasklepione plastry, po odebraniu roz┼é─ůcza si─Ö, pakuje i sprzedaje w takiej formie
  • MI├ôD W PLASTRACH (cut comb honey) ÔÇô ci─Öte z normalnego plastra na kawa┼éki r├│┼╝nej wielko┼Ťci, z osuszonymi kraw─Ödziami i pakowane w osobne torebki lub w s┼éoiki
  • PLASTER W MIODZIE (chunk honey) opakowanie zawiera kawa┼éek wyci─Ötego plastra i dope┼énione jest miodem p┼éynnym.

Inne rodzaje miod├│w, to KAPIANIEC ÔÇô mi├│d o najwy┼╝szej jako┼Ťci, powstaj─ůcy przez wyciekanie z otwartych kom├│rek plastra (nie jest produkowany na wi─Öksz─ů skal─Ö ze wzgl─Öd├│w ekonomicznych), MI├ôD WYT┼üACZANY ÔÇô ┼Ťredniej jako┼Ťci, pozyskiwany przez mechaniczne wyciskanie plastr├│w. MI├ôD WYT┼üACZANY NA GOR─äCO ÔÇô niska jako┼Ť─ç (zastosowanie np. w piekarnictwie), otrzymywany przez wyciskanie podgrzanych plastr├│w. SYTA ÔÇô najni┼╝szej jako┼Ťci, powstaje przez wyciskanie z zanieczyszczonych plastr├│w, znajduje zastosowanie w karmieniu pszcz├│┼é.

W┼éa┼Ťciwo┼Ťci biologiczne i zastosowanie miodu w lecznictwie

Miód służy człowiekowi przynajmniej od 4 000 lat, nie tylko z powodu jego smaku.
Ten z┼éoty eliksir u┼╝ywany by┼é ju┼╝ przez staro┼╝ytnych Egipcjan, Grek├│w i Rzymian w celu leczenia schorze┼ä takich jak wrzody ┼╝o┼é─ůdka czy rany sk├│ry. Nowoczesna medycyna do niedawna pomija┼éa lecznicze w┼éa┼Ťciwo┼Ťci miodu i innych pochodz─ůcych z ula produkt├│w, lecz obecnie obserwuje si─Ö powr├│t apiterapii.

Aktywno┼Ť─ç antydrobnoustrojowa jest prawdopodobnie najszerzej badan─ů, biologiczn─ů aktywno┼Ťci─ů miodu. Sk┼éada si─Ö na ni─ů szereg czynnik├│w, zar├│wno fizykochemicznych, biologicznych oraz chemicznych, kt├│re wsp├│lnie skutecznie hamuj─ů rozw├│j wielu patogennych mikroorganizm├│w.

Do czynnik├│w fizycznych zalicza si─Ö wysokie ci┼Ťnienie (dzi─Öki du┼╝ej zawarto┼Ťci cukr├│w) oraz niskie pH (zawdzi─Öczane kwasom organicznym). Czynnikami biologicznymi s─ů substancje, nazywane wsp├│lnie inhibinami. S─ů to m.in. oksydaza glukozy dzi─Öki kt├│rej powstaje nadtlenek wodoru oraz lizozym i apidycyna.
Czynnikami chemicznymi s─ů substancje pochodz─ůce z nektaru i spadzi, a s─ů to: terpeny, garbniki katechinowe, flawonoidy i kwasy organiczne.

Jedn─ů z najwcze┼Ťniej poznanych w┼éa┼Ťciwo┼Ťci miodu by┼éa zdolno┼Ť─ç konserwacji ┼╝ywno┼Ťci. W miodzie znajduj─ů si─Ö bowiem substancje konserwuj─ůce, takie jak ╬▒-tokoferol, kwas askorbinowy, flawonoidy i inne fenole oraz enzymy, mi─Ödzy innymi oksydaza glukozy, katalaza i peroksydaza.

W┼éa┼Ťciwo┼Ťci przeciwutleniaj─ůce miodu wraz z jego antybiotycznym oraz regeneracyjnym w stosunku do tkanek dzia┼éaniem, wykorzystywane s─ů w leczeniu wielu ran i schorze┼ä w dzisiejszej medycynie, podobnie jak to mia┼éo miejsce tysi─ůce lat temu.

Mimo i┼╝ sk┼éad wszystkich miod├│w mo┼╝na podstawi─ç do og├│lnego schematu, produkty te r├│┼╝ni─ů si─Ö zar├│wno w┼éa┼Ťciwo┼Ťciami organoleptycznymi, fizykochemicznymi, sk┼éadem chemicznym jak i aktywno┼Ťci─ů biologiczn─ů. Powoduje to, nieco inne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci i wskazania lecznicze poszczeg├│lnych odmian miod├│w, a w┼éa┼Ťciwy dob├│r mo┼╝e mie─ç kluczowe znaczenie w skuteczno┼Ťci terapii takich schorze┼ä jak choroby uk┼éadu sercowo-naczyniowego, oddechowego, pokarmowego oraz wydalniczego.

Główne kierunki działania miodów odmianowych (Hołderna-Kędzia, 2002)

  • Rzepakowy ÔÇô w─ůtroba i drogi ┼╝├│┼éciowe, serce i naczynia wie┼äcowe, stany zapalne dr├│g oddechowych
  • Akacjowy ÔÇô zaburzenia przewodu pokarmowego, nerki i uk┼é. moczowy, przezi─Öbienia
  • Lipowy ÔÇô g├│rne i dolne drogi oddechowe, serce i uk┼é. kr─ů┼╝enia, uk┼é. nerwowy, stres
  • Gryczany ÔÇô uk┼é. kr─ů┼╝enia, mia┼╝d┼╝yca, w─ůtroba i dzia┼éanie odtruwaj─ůce, niedokrwisto┼Ť─ç z powodu niedoboru ┼╝elaza
  • Wrzosowy ÔÇô nerki, drogi moczowe, prostata, stany zapalne jamy ustnej i gard┼éa, stany zapalne ┼╝o┼é─ůdka i jelit
  • Wielokwiatowy ÔÇô stany alergiczne dr├│g oddechowych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, serce i naczynia krwiono┼Ťne
  • Spadziowy z drzew iglastych ÔÇô dolne drogi oddechowe, przew├│d pokarmowy, zaparcia, biegunki, choroby serca i naczy┼ä, nerwice
  • Spadziowy z drzew li┼Ťciastych ÔÇô nerki i drogi moczowe, w─ůtroba i drogi ┼╝├│┼éciowe, przew├│d pokarmowy, jelita
  • Nektarowo-spadziowy ÔÇô stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i uk┼é. kr─ů┼╝enia, zaburzenia trawienne

Na tej podstawie istnieje mo┼╝liwo┼Ť─ç doboru odpowiedniego miodu do profilaktyki i leczenia wspomagaj─ůcego podstawow─ů terapi─Ö lecznicz─ů okre┼Ťlonych schorze┼ä.
Dotyczy to g┼é├│wnie chor├│b serca i uk┼éadu kr─ů┼╝enia, dr├│g oddechowych, przewodu pokarmowego, w─ůtroby oraz nerek i dr├│g moczowych.

Przeciwwskazania

Najwa┼╝niejszym przeciwwskazaniem jest nietolerancja miodu, kt├│ra objawi─ç si─Ö mo┼╝e zaburzeniami uk┼éadu pokarmowego, rzadziej pow┼éokowego czy oddechowego. Win─Ö za reakcj─Ö alergiczn─ů ponosz─ů prawdopodobnie py┼éki ro┼Ťlin wiatropylnych oraz bia┼éka pochodzenia pszczelego ÔÇô kt├│re mog─ů wchodzi─ç w reakcj─Ö z cia┼éami odporno┼Ťciowymi cz┼éowieka (IgE). Na szcz─Ö┼Ťcie taki rodzaj alergii wyst─Öpuje dosy─ç rzadko, a osoba uczulona na konkretny py┼éek mo┼╝e spo┼╝ywa─ç miody bez jego zawarto┼Ťci.

Podsumowuj─ůc mo┼╝na stwierdzi─ç, ┼╝e mi├│d mo┼╝e stanowi─ç nie tylko smaczny dodatek w codziennej diecie, lecz jest r├│wnie┼╝ produktem mog─ůcym poprawi─ç stan naszego zdrowia, doda─ç energii, oraz by─ç stosowanym jako profilaktyczny.


Pozdrawiam,
Marcin Kijak


PS.: Na temat innych produkt├│w pszczelich przeczytasz tu:
http://www.apiterapia.biz
--
Ten artykuł pochodzi z serwisu http://www.artelis.pl

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod─ů redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s─ů wykorzystywane
pliki cookies. Je┼╝eli nie wyra┼╝asz zgody - zmie┼ä ustawienia swojej przegl─ůdarki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...