Mieszanki przyprawowe

Znajdziesz tu inspiracje do domowego przygotowywania mieszanek przyprawowych.

mieszanki przyprawowe

Mieszanki przyprawowe do mięs

Do mięs z grilla – papryka ostra, kolendra, nasiona selera, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cebula, czosnek, majeranek, rozmaryn. Składniki należy dobierać według własnego uznania.

Do mięsa lub ryby z grilla – 2 łyżeczki ostrej papryki, po jednej łyżeczce suszonego tymianku i oregano, czarnego pieprzu, białego pieprzu, sproszkowanej cebuli i czosnku, soli i nasion kminku.

Do mięsa wołowego – nadaje się do każdego rodzaju pieczeni wołowej, wołowiny duszonej i mielonej. Składniki: majeranek cząber, bazylia, tymianek, pieprz czarny, mała ilość rozmarynu.

Do mięsa wieprzowego – rozmaryn, cząber, majeranek, kminek, pieprz czarny, papryka ostra, chili, gałka muszkatołowa, gorczyca, kolendra, czosnek.

Do cielęciny – cebula, czosnek, papryka, koperek, bazylia, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Do dziczyzny – chili, pieprz czarny, liść laurowy, cebula, kolendra, tymianek, gorczyca, estragon. Jeśli do tej mieszanki dodamy octu estragonowego to możemy otrzymana zalewę wykorzystać do peklowania mięsa.

Do pasztetów – po 2 części: tymianku, ziela angielskiego, białego pieprzu, imbiru, bazylii, gałki muszkatołowej, liści laurowych, majeranku, estragonu; po 1 części: mielonego czarnego pieprzu i czerwonej papryki.
Drugi przepis: po 1 części: cynamonu i liści laurowych; 5 części imbiru; 3 części gałki muszkatołowej; 6 części białego pieprzu i 10 części ziela angielskiego.

Do podrobów – pietruszka, szczypiorek, cząber, bazylia, majeranek; ewentualnie odrobina tymianku i rozmarynu.

Do drobiu – czarny pieprz, cebula, majeranek, cząber, odrobina szałwii i papryki.

Mieszanki do ryb

Mieszanka I – pietruszka, seler, papryka, cebula, gałka muszkatołowa, liść laurowy, czarny i biały pieprz, cząber.

Mieszanka II – suszona natka pietruszki, bazylia, cebula granulowana, czosnek granulowany, imbir, gorczyca.

Do śledzi w oliwie – doskonała mieszanka przyprawowa, nadająca śledziom wspaniały smak. Nadaje się również do wszelkich sałatek. Składniki: papryka, majeranek, ziele angielskie, pieprz naturalny, kolendra, cebula suszona, tymianek, czosnek suszony, rozmaryn, hyzop, gałka muszkatołowa, bazylia, imbir, goździki, liść laurowy, gorczyca, pietruszka, lubczyk.

Inne mieszanki przyprawowe

Przyprawa curry łagodna – 7,5 części bardzo drobno zmielonej czerwonej papryki, imbiru i kardamonu, po 10 części zmielonego korzenia kurkumy i ziele angielskiego, po 12 części sproszkowanego pieprzu czarnego, po 3 części drobno zmielonego cynamonu i gałki muszkatołowej, 2 części drobno zmielonego kminku.

Przyprawa curry ostra – 15 części zmielonej papryki ostrej, czarnego pieprzu, korzenia kurkumy i nasion kolendry, 10 części zmielonego imbiru, 5 części sproszkowanego kardamonu, po 3 części kminku, goździków, gałki muszkatołowej i pieprzu.

Mieszanka przyprawowa do pizzy – podstawowe składniki to oregano, szałwia i tymianek. Dodatkowo można dodać bazylię, cząber, czosnek, paprykę i majeranek.

Do zup i sosów – seler, pietruszka, cebula, czosnek, estragon, majeranek, cząber, szczypiorek.

Do dań z ziemniaków – czosnek, cząber, pietruszka, seler, tymianek, melisa, rozmaryn, koperek, mięta.

Do spaghetti – oregano, bazylia, cząber, natka pietruszki, czosnek, cebula

Do sałatek – bazylia, majeranek, koperek, szczypiorek, natka pietruszki, cebula granulowana, czosnek granulowany.

Do taco – 1 łyżka stołowa sproszkowanego chili, 1 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki papryki, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli

Opracowano na podstawie książki: “Rośliny przyprawowe i przyprawy? Valimos Romvary PWRiL 1987

Wybrane dla Ciebie...

1 Odpowiedź

  1. 13/03/2016

    […] Zobacz opisy najczęściej używanych przypraw w naszych kuchniach oraz przykłady mieszanek przyprawowych. […]