Masełka smakowe

Masła smakowe to dobre urozmaicenie codziennego menu. Można stosować różne dodatki, według własnego uznania lub skorzystać z moich podpowiedzi.

masla smakowe

Jak przygotować masło smakowe?

Na 10 dag masła dodaje się zazwyczaj łyżkę świeżych, drobno posiekanych ziół. Jeśli są to dodatki o łagodnym smaku jak np. koperek, możesz dodać ich więcej. W przypadku suszonych ilość ta musi być zmniejszona gdyż po napęcznieniu wydzielają znacznie więcej smaku i aromatu.

Miękkie masło dokładnie rozcieramy z przyprawami. Otrzymaną masę wykładamy na  talerzyk skropiony zimną wodą,  formujemy wałeczek o średnicy ok. 2 cm. Następnie bardzo dobrze schładzamy masło aby można było go łatwo pokroić w centymetrowe krążki. Smakowym masłem możemy też napełnić miseczkę, znacznie prostsze rozwiązanie choć krążki wyglądają efektowniej.

Masło koperkowe lub szczypiorkowe

Koperek i szczypiorek to najczęściej stosowany dodatek smakowy do masła. Oba składniki są dostępne w sklepach przez cały rok więc możesz go bez problemu zawsze przygotować.
Takie masło doskonale nadaje się nie tylko do kanapek ale i do smażonych mięs i sznycli.

Masło czosnkowe

Na tej samej zasadzie jak poprzednia możesz przygotować masło z dodatkiem czosnku. O właściwościach czosnku nie muszę już chyba pisać bo wszyscy zdajemy sobie sprawę z jego dobroczynnego działania zwłaszcza w okresie przeziębień. Przed dodaniem czosnku do masła należy go dobrze zmiażdżyć, można też dodać odrobinę soli. Ilość czosnku jaką dodasz zależy od Twoich upodobań. Jest to doskonały dodatek zarówno do kanapek jak i do pieczonych mięs.

Masło bazyliowe

Bazylia nie tylko posiada wspaniały aromat ale ma też właściwości lecznicze. Do miękkiego masła lub margaryny (co kto woli) dodaj sporo drobno posiekanej bazylii i starannie wymieszaj. Doskonałym dodatkiem do białego pieczywa posmarowanego masłem bazyliowym są plasterki pomidora.

Masło z cząbrem

Cząber pobudza trawienie i ma właściwości odkażające. Ma przyjemny korzenny zapach i wyrazisty smak. Przygotowanie tego masełka jest identyczne jak masła bazyliowego.
Pieczywo posmarowane takim masłem można urozmaicić kładąc na kanapkę plasterki kiełbasy czy szynki. Cząber doskonale podnosi tez smak twarogów.

Masło lubczykowe

Do 10 dag miękkiego masła dodaj garść drobno posiekanego lubczyku, odrobinę soli i pieprzu.

Masło z bukietem ziół

To smakowe masełko można przygotować z ziół suszonych. Do miękkiego masła dodaj odrobinę rozdrobnionego rozmarynu i estragonu oraz dobrze pokruszonych liści laurowych. Po dokładnym wymieszaniu dodaj jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Ten rodzaj mieszanki nadaje się do każdego rodzaju pieczywa. Doskonale podnosi smak wędlin i serów.

Można tworzyć wiele innych maseł smakowych dodając takie składniki jak rozdrobniony, wędzony łosoś, suszone śliwki, sardynki z puszki, ser Rokpol.

Wybrane dla Ciebie...