Kuchenne S.O.S

Garść porad dla Twojej kuchni, czysta i pachnąca kuchnia

kuchenne sos

Zapach w mikrofalówce

Zapach potraw zniknie w mikrofalówce, jeśli włożysz do środka kilka plasterków cytryny i włączysz kuchenkę na 5 minut przy maksymalnej mocy.

Zapach w zmywarce

Jeśli w koszyczku na sztućce umieścisz plasterek lub skórkę cytryny, unikniesz specyficznego zapachu wewnątrz urządzenia.
Zapach na dłoniach
Ręce, które podczas prac domowych przeszły nieprzyjemnym zapachem „umyj” plasterkiem cytryny.

Zapach ryby na naczyniach

Woń ryby zniknie z naczyń w których były przyrządzane po przetarciu ich skórką cytryny.

Kamień w czajniku

Aby usunąć kamień z czajnika możesz użyć kwasku cytrynowego, wsyp 3-4 łyżeczki do czajnika, wlej wodę i zagotuj. Odstaw na godzinę, lepiej na całą noc, i ponownie zagotuj. Następnie wylej wodę i kilkakrotnie wypucz czajnik. Możesz też użyć specjalnych tabletek do odkamieniacza.

Czyszczenie baterii

Z baterii nad zlewozmywakiem skutecznie usuniesz osad z wody, pocierając ją szmatką nasączoną sokiem z cytryny.

Zabarwione dłonie

Zabarwione ręce podczas obierania warzyw znowu odzyskają swój naturalny kolor po wyczyszczeniu ich plasterkiem cytryny.

Pryskający olej

Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptą soli.

Zlewozmywak – stalowy nierdzewny przecierajmy po każdym zmywaniu suchą ściereczką, bo woda może zostawić na jego powierzchni nalot z „kamienia”. Gdy już taki się pojawi potraktujmy go ciepłym roztworem octu lub kwasku cytrynowego.

Gdy przypali się garnek emaliowany należy nalać do niego wody z solą i pozostawić na kilkanaście godzin, następnie wodę zagotować a spalenizna odejdzie.

Sól w solniczce nie zwilgotnieje, nie potworzą się grudy, jeśli na dno włożymy kilka ziarenek ryżu w (który wchłania wodę) lub wsypiemy odrobinę mąki ziemniaczanej.

Sztućce ze stali nierdzewnej należy włożyć na 10 minut do wody, w której gotowały się ziemniaki, potem opłukać i wysuszyć. Będą jak nowe.

Zamrażanie

Zamrażaj szybko, ponieważ tylko wtedy produkty zachowają najwięcej wartości odżywczych. Nie zamrażaj produktów po raz drugi. Torebki i pojemniki na mrożonki powinny być szczelne i wykonane tylko z materiałów do tego przeznaczonych.
Czas przechowywania zależy od rodzaju produktu:
ryby, wędlina, gotowe potrawy i ciasta – 6 miesięcy
sery, drób, mięso – 8 miesięcy
warzywa i owoce – 12 miesięcy

Porady zebrane i zapisywane przez lata doświadczeń własnych i poprzednich pokoleń.

Wybrane dla Ciebie...