Jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe

Jesienią dynia króluje w kuchni na okrągło! Jej delikatny smak sprawia, że doskonale sprawdza się zarówno w daniach słodkich jak i ostrych. Wśród jesiennych smaków dyniowe dania to klasyki, które już na stałe zagościły na naszych stołach. Wciąż jednak możemy odkrywać ją na nowo, komponując nowe, zaskakujące przepisy.

Dynia jest nie tylko pyszna, ale także stanowi źródło cennych składników odżywczych takich jak beta-karoten, witaminy, minerały i błonnik. Dzięki temu, że można ją gotować, grillować, marynować, piec lub dusić za każdym razem może zaskoczyć nowym smakiem. Drobno starta lub zmiksowana stanowi doskonałą bazę do wielu jesiennych potraw, które nie tylko sycą, ale także przyjemnie rozgrzewają.

Sprawdzony przepis na jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe

Składniki:

• 400 g dyni, drobno startej
• 200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
• 2 jajka
• kilka łyżek mąki
• 50 g cukru trzcinowego
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony i jajkami a następnie dodawać stopniowo mąkę. Ciasto powinno być niezbyt sztywne, nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie...