Jak zrobić ciasto piaskowe?

Ciasto piaskowe jest wyjątkowo delikatne i bardzo łatwo się rozsypuje. Stąd jego nazwa – piaskowe. Wypieka się z niego babki marmurkowe, keksy, a także ciasta przekładane kremem.

ciasto piaskowe

Składniki ciasta piaskowego

Robi się je z mąki ziemniaczanej z dodatkiem mąki pszennej, najlepiej tortowej.  Pozostałe skladniki to tłuszcz (masło lub margarynę), cukier, jaja i proszek do pieczenia.

Przygotowanie ciasta piaskowego

Rozcieramy tłuszcz z cukrem dodając po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie cłośc mieszamy.

Jak piec ciasto piaskowe?

Formy muszą być starannie nasmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą, nalepie domowej roboty.  Formy napełnia się do ¾ wysokości. Piekąc ciasto piaskowe w podłużnej formie warto je trochę naciąć, zabezpieczyć przed popękaniem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160-180 stopni. Upieczone posypujemy cukrem pudrem ewentualnie  polewamy lukrem lub polewą.

Przepis na klasyczną babkę piaskową

Składniki:
2 jaja, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (może być zmieszana z mąką tortową), pół szklanki cukru, pół kostki masła lub margaryny, cukier waniliowy, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszać. Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem.

Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 30 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odchodzić od brzegów).

Wybrane dla Ciebie...