Jak suszyć kwiaty?

Niebanalną ozdobą mieszkania, zwłaszcza zimą, są kompozycje z zasuszonych roślin.

Przeznaczone do suszenia rośliny zbiera się w suchym dniu po obeschnięciu rosy. Taką porę wybieramy też do zbierania także gałązek z owocami mięsistymi, np. berberysów czy głogów.

Zerwane rośliny suszy się w zaciemnionym pomieszczeniu, aby pod wpływem słońca nie straciły kolorów. Jedynie korę drzew i korzenie można suszyć w bezpośrednim słońcu. Okres suszenia jest różny w zależności od kilku tygodni do trzech miesięcy.
Rośliny na suche bukiety można suszyć także przy pomocy preparatów chłonących wilgoć, takich jak: boraks, ałun, i suchy piasek.

Do tekturowego pudełka sypiemy warstwę proszku i na niej układamy przeznaczone do suszenia pojedyncze kwiaty, przesypując płatki preparatem i zwracając uwagę, aby nie stykały się i pozostały niezgniecione.

suszenie kwiatow

Pudełko ustawiamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na dwa do ośmiu dni.. Użyte do suszenia preparaty nadają się do powtórnego użycia.

Powyższa metoda pozwala kwiatom zachować żywe kolory i kształty.

W taki sposób można suszyć: fiołki, róże, dalie, lilie, żonkile, gerbery, i inne delikatne rośliny. Należy przy tym zwrócić uwagę, aby nie suszyć razem różnych gatunków, bowiem każdy z nich może wymagać innego czasu suszenia.

Jeśli do suszenia używa się piasku musi on być bardzo drobny, suchy i czysty.

Suszyć należy go w piekarniku przez 2-4 godziny w temperaturze 130 stopni C. od czasu do czasu poruszając naczyniem.
Po ostudzeniu go można przystąpić do przesypywania nim przeznaczonych do zasuszenia roślin.

Mira Ulowska
—–
PP.SOLO – dla ciekawych, ciekawe różności.

Wybrane dla Ciebie...