Filadelfia na cieście rumowo-czekoladowym z żelką kokosową

Jaki deser serwuje gościom ekskluzywnych przyjęć weselnych Robert Wojnarowski, uczestnik II edycji Top Chefa?

Sernik, szarlotka, murzynek – są dobrze znane, sprawdzone i smaczne. Ale nie zaskakują. Jeśli chcemy sprawić gościom kulinarną słodką niespodziankę, warto sięgnąć po mało typowe receptury. Robert Wojnarowski, były uczestnik „Top Chefa” i kreator menu w Rezydencji Miętowe Wzgórza, zdradza przepis na jeden z deserów, jakie serwuje się gościom tego obiektu podczas ekskluzywnych przyjęć weselnych.

– Filadelfia na cieście rumowo-czekoladowym z żelką kokosową to harmonijny deser, w którym smaki idealnie się ze sobą uzupełniają, a przy tym tworzą nutkę zaskoczenia i oczarowania – mówi. W tym przypadku sformułowanie wisienka na torcie nabiera prawie dosłownego znaczenia. Ciasto smakuje wyśmienicie, a przepis – choć złożony – jest całkiem prosty w wykonaniu.

Filadelfia na cieście rumowo-czekoladowym z żelką kokosową

Tortownica Ø 28 cm

Ciasto rumowo-czekoladowe
• Masło 200g
• Cukier Kryształ 200g
• Jajko 1 szt.
• Mąka pszenna 300g
• Proszek do pieczenia 5 g
• Kakao 25 g
• Rum 25g
Sposób przyrządzenia
Ucieramy miękkie masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy całe jajo i dalej rozrabiamy. Łączymy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, po czym dodajemy do powstałej masy i wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy rum i wszystko delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy powstałą masę i zapiekamy w nagrzanym do 150 °C piekarniku z termoobiegiem i dolnym pieczeniem na około 25 min.

Kremowy sernik
• Masło 250g
• Cukier kryształ 250g
• Jajko 150g ok. 3 szt.
• Serek śmietankowy naturalny 500g (najlepiej się sprawdza Filadelfia)
• Wanilia 2 laski
• Patisjer proszek 40g (ewentualnie budyń śmietankowy)
• Sok z limonki 30g 2 szt.
Sposób przyrządzenia
Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy kolejno jaja i ucieramy. Do gładkiej masy stopniowo dodajemy serki, wanilię i mieszamy mikserem na średnich obrotach. Po całkowitym wyrobieniu masy wsypujemy patisjer (zagęstnik) i wlewamy świeżo wyciśnięty sok z limonek. Wyrabiamy. Gotową masę wylewamy na uprzednio zapieczony spód (przepis powyżej) i dalej pieczemy w piekarniku z termoobiegiem około 1 godziny w temperaturze 150 °C, aż skarmelizuje się nam wierzch na ciemnopomarańczowy kolor. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, tylko lekko uchylamy drzwiczki. Gotowe ciasto studzimy i schładzamy .

Żelka Kokosowa
• Mleko kokosowe 1 L
• Cukier kryształ 200g
• Żelatyna spożywcza 20g
Sposób przyrządzenia
Mleko kokosowe wlewamy do wysokiego rondelka i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy cukier i całość energicznie mieszamy (polecam blender do zup), a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę spożywczą i mieszamy do rozpuszczenia (nie gotujemy, chyba że jest to żelatyna wymagająca gotowania). Schładzamy. Dobrze tężejącą masę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Po około 5 godzinach można ciasto podawać.

Filadelfia prezentuje się doskonale, udekorowana listkiem mięty.
Smacznego!

Wybrane dla Ciebie...