Dipy – pyszne sosy na zimno

Dip to nic innego jak bardzo gęsty sos do potraw podkreślający ich smak. Wszelkie tego typu sosy są doskonałym dodatkiem do dań z grilla.

Podczas spotkań towarzyskich na wolnym powietrzu warto z nich korzystać i przygotowywać ich więcej aby nasi goście mogli sobie dowolnie je dobierać w zależności od upodobań smakowych. Wiadomo, że nie każdy ma ochotę na karczek z grilla doprawiony czosnkowym dipem chociażby z powodu charakterystycznego zapachu.

Dipy

Poza tym zestaw kilku sosów umieszczonych w małych miseczkach obok sobie stanowi ładną dekorację stołu czy to w mieszkaniu czy na wolnym powietrzu.

Dipy mogą być stosowane do mięs ale nie tylko. Dla tych którzy nie przepadają za mięsem może to być smaczny dodatek do warzyw. Młode marchewki, kalafior, seler naciowy, ogórki, rzodkiewka, papryka i wiele innych warzyw doskonale smakuje kiedy będziemy je maczać w smacznych i aromatycznych dipach. Można na bardzo dużym talerzu po środku umieścić małe miseczki z sosami a dookoła nich pokrojone warzywa. Zamiast warzyw można też przygotować koreczki, które goście przed spożyciem będą maczać w dipach.

Podstawowe składniki dipów:
– jogurt (gęsty), serek, śmietana lub majonez
– dodatki przyprawowe: sól, pieprz, czosnek oraz inne pikantne przyprawy
– inne dodatki: szczypiorek, łosoś, tuńczyk, wędlina, chrzan, ogórki, żółty ser, pomidory, papryka itp.

Przepisy na dipy

Bardzo lekki dip

Składniki: 1 mały jogurt naturalny, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka gęstej śmietany, sól, papryka słodka, papryka chili.
Przygotowanie: mieszamy składniki i podajemy do pokrojonych warzyw lub dań z grilla.

Dip cebulowy

Składniki:1 cebula, 200 g gęstego jogurtu, 5 łyżek majonezu, 5 dag sera żółtego.
Przygotowanie: cebulę i ser zetrzeć na drobne tarce, dodać jogurt i majonez, wymieszać.

Dip jabłkowy

Składniki: 3/4 pojemnika jogurtu naturalnego, kubeczek śmietany, łyżka soku z cytryny, jabłko, cebula, curry, sól, pieprz.
Przygotowanie: jabłko obrać, utrzeć, cebulę posiekać. Wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Dip paprykowo – pomidorowy

Składniki: 1 duża czerwona papryka, 1 dojrzały pomidor, szczypta cukru, 1 łyżka octu balsamicznego, sól, przyprawy: bazylia, pieprz.
Przygotowanie:
Zdjąć skórkę z papryki i pomidora (aby zdjąć skórkę z papryki należy ją upiec w piekarniku aż lekko zbrązowieje skórka), usunąć pestki  i zmiksować razem z bazylią. Posolić, dodać ocet, cukier i pieprz.

Dip słodko-kwaśny

Składniki: w jednakowych ilościach np. po trzy łyżki: dżem brzoskwiniowy, ketchup pikantny, majonez oraz 2 łyżki przyprawy curry.
Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszać.
Bardzo dobry do drobiu.

Dip brokułowy

Składniki: 30 dag brokułów, szklanka majonezu lub w wersji light bardzo gęstego jogurtu, 2 – 3 ząbki czosnku, sól.
Przygotowanie: brokuły wypłukać, ugotować, osączyć na sitku. Następnie dokładnie zmiksować z czosnkiem i wymieszać z majonezem lub jogurtem.

Dip pomidorowy:

Składniki: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 150 ml gęstego jogurtu naturalnego, 4 łyżki twarożku homogenizowanego, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz.
Przygotowanie: zmiksować wszystkie składniki, przyprawić.

Dip z tuńczykiem

Składniki: 1 serek homogenizowany naturalny, 0,5 puszki tuńczyka w sosie własnym, 0,5 białej cebuli, sól.
Przygotowanie: do serka dodać tuńczyka i dokładnie utrzeć. Cebulę drobniutko posiekać i dodać do dipu. Przyprawić do smaku solą.

Dip chrzanowo – jabłkowy

Składniki: 5-7 łyżeczek startego chrzanu, 1 jabłko, 4 młode cebulki ze szczypiorkiem, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sosu worcester, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, pieprz cayene.
Przygotowanie: jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan, posiekaną cebulkę i resztę składników. Dobrze mieszamy i doprawiamy.

Dip ziołowo – twarogowy

Składniki: 25 dag tłustego białego twarogu, 100 ml kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu, 50 ml majonezu, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz.
Przygotowanie: twaróg zmiksować ze śmietaną i majonezem. Dodać zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Dip świetnie nadaje się do pieczonych ziemniaków.

Dip z keczupem

Składniki: 15 dag gęstej śmietany, 4 łyżki keczupu, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki soku pomarańczowego, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: śmietanę wymieszać z 3 łyżkami keczupu, majonezem i sokiem pomarańczowym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Dip orzechowy

Składniki: świeży ogórek, 5 łyżek keczupu, 50 g orzechów włoskich mielonych, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Przygotowanie: obrany ogórek zmiksować z keczupem i orzechami. Dodać przyprawy.

Dip szpinakowy

Składniki: 250g mrożonego szpinaku, 150 g majonezu, 150 g śmietany, 150 g sera parmezan, 1 mała cebula pocięta w drobną kostkę, pieprz.
Przygotowanie: wymieszać wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i piec w gorącym piekarniku do momentu gdy wierzch zacznie się lekko rumienić. Nie przykrywać. Po wystudzeniu podawać z krakersami, można podawać na ciepło.

Dip śliwkowo – chrzanowy

Składniki: 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżki twarożku, 2 łyżki śmietany, ocet winny, sól, pieprz.
Przygotowanie: chrzan i powidła śliwkowe wymieszać z twarożkiem i śmietaną. Przyprawić do smaku octem winnym, solą i pieprzem.

Dip z rokpolem

Składniki: 1,5 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, 20 dag sera typu rokpol, pieprz cayenne, sól.
Przygotowanie: ser rozkruszyć i rozetrzeć stopniowo dodając śmietanę, dodać przyprawy i wymieszać.

Wybrane dla Ciebie...

1 Odpowiedź

  1. 22/04/2016

    […] dipy i dressingi to nieodłączny element potraw z grilla. A to co najbardziej denerwuje podczas […]