logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g┼é├│wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R─Ökodzie┼éo       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

 

 

 

 

Dipy ÔÇô przepisy kulinarne

Bardzo lekki dip

Sk┼éadniki: 1 ma┼éy jogurt naturalny, 2 ┼éy┼╝ki posiekanego koperku, 1 ┼éy┼╝ka g─Östej ┼Ťmietany, s├│l, papryka s┼éodka, papryka chili.
Przygotowanie: mieszamy składniki i podajemy do pokrojonych warzyw lub dań z grilla.

 

Dip cebulowy

Składniki:1 cebula, 200 g gęstego jogurtu, 5 łyżek majonezu, 5 dag sera żółtego.
Przygotowanie: cebul─Ö i ser zetrze─ç na drobne tarce, doda─ç jogurt i majonez, wymiesza─ç.

Dip jabłkowy

Sk┼éadniki: 3/4 pojemnika jogurtu naturalnego, kubeczek ┼Ťmietany, ┼éy┼╝ka soku z cytryny, jab┼éko, cebula, curry, s├│l, pieprz.
Przygotowanie: jabłko obrać, utrzeć, cebulę posiekać. Wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Dip paprykowo-pomidorowy

Składniki: 1 duża czerwona papryka, 1 dojrzały pomidor, szczypta cukru, 1 łyżka octu balsamicznego, sól, przyprawy: bazylia, pieprz.
Przygotowanie:
Zdj─ů─ç sk├│rk─Ö z papryki i pomidora (aby zdj─ů─ç sk├│rk─Ö z papryki nale┼╝y j─ů upiec w piekarniku a┼╝ lekko zbr─ůzowieje sk├│rka), usun─ů─ç pestki  i zmiksowa─ç razem z bazyli─ů. Posoli─ç, doda─ç ocet, cukier i pieprz.

Dip s┼éodko-kwa┼Ťny

Sk┼éadniki: w jednakowych ilo┼Ťciach np. po trzy ┼éy┼╝ki: d┼╝em brzoskwiniowy, ketchup pikantny, majonez oraz 2 ┼éy┼╝ki przyprawy curry.
Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszać.
Bardzo dobry do drobiu.

Dip brokułowy

Sk┼éadniki: 30 dag broku┼é├│w, szklanka majonezu lub w wersji light bardzo g─Östego jogurtu, 2 - 3 z─ůbki czosnku, s├│l.
Przygotowanie: broku┼éy wyp┼éuka─ç, ugotowa─ç, os─ůczy─ç na sitku. Nast─Öpnie dok┼éadnie zmiksowa─ç z czosnkiem i wymiesza─ç z majonezem lub jogurtem.

Dip pomidorowy:

Sk┼éadniki: 2 ┼éy┼╝ki koncentratu pomidorowego, 150 ml g─Östego jogurtu naturalnego, 4 ┼éy┼╝ki twaro┼╝ku homogenizowanego, 2 z─ůbki czosnku, natka pietruszki, s├│l i pieprz.
Przygotowanie: zmiksować wszystkie składniki, przyprawić.

Dip z tuńczykiem

Składniki: 1 serek homogenizowany naturalny, 0,5 puszki tuńczyka w sosie własnym, 0,5 białej cebuli, sól.
Przygotowanie: do serka doda─ç tu┼äczyka i dok┼éadnie utrze─ç. Cebul─Ö drobniutko posieka─ç i doda─ç do dipu. Przyprawi─ç do smaku sol─ů.

Dip chrzanowo ÔÇô jab┼ékowy

Składniki: 5-7 łyżeczek startego chrzanu, 1 jabłko, 4 młode cebulki ze szczypiorkiem, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sosu worcester, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, pieprz cayene.
Przygotowanie: jab┼éko ┼Ťcieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan, posiekan─ů cebulk─Ö i reszt─Ö sk┼éadnik├│w. Dobrze mieszamy i doprawiamy.

Dip zio┼éowo ÔÇô twarogowy

Sk┼éadniki: 25 dag t┼éustego bia┼éego twarogu, 100 ml kwa┼Ťnej g─Östej ┼Ťmietany lub jogurtu, 50 ml majonezu, 1 ┼éy┼╝ka posiekanego szczypiorku, 1 ┼éy┼╝ka posiekanej natki pietruszki, 1 ┼éy┼╝ka posiekanego koperku, s├│l i pieprz.
Przygotowanie: twar├│g zmiksowa─ç ze ┼Ťmietan─ů i majonezem. Doda─ç zio┼éa, pieprz i s├│l. Dok┼éadnie wymiesza─ç. Dip ┼Ťwietnie nadaje si─Ö do pieczonych ziemniak├│w.

Dip z keczupem

Sk┼éadniki: 15 dag g─Östej ┼Ťmietany, 4 ┼éy┼╝ki keczupu, 1 ┼éy┼╝ka majonezu, 2 ┼éy┼╝ki soku pomara┼äczowego, s├│l, pieprz, cukier.
Przygotowanie: ┼Ťmietan─Ö wymiesza─ç z 3 ┼éy┼╝kami keczupu, majonezem i sokiem pomara┼äczowym. Przyprawi─ç do smaku sol─ů, pieprzem i szczypt─ů cukru.

Dip orzechowy

Sk┼éadniki: ┼Ťwie┼╝y og├│rek, 5 ┼éy┼╝ek keczupu, 50 g orzech├│w w┼éoskich mielonych, szczypta ga┼éki muszkato┼éowej, s├│l, pieprz.
Przygotowanie: obrany og├│rek zmiksowa─ç z keczupem i orzechami. Doda─ç przyprawy.

Dip szpinakowy

Sk┼éadniki: 250g mro┼╝onego szpinaku, 150 g majonezu, 150 g ┼Ťmietany, 150 g sera parmezan, 1 ma┼éa cebula poci─Öta w drobn─ů kostk─Ö, pieprz.
Przygotowanie: wymiesza─ç wszystkie sk┼éadniki w naczyniu ┼╝aroodpornym i piec w gor─ůcym piekarniku do momentu gdy wierzch zacznie si─Ö lekko rumieni─ç. Nie przykrywa─ç. Po wystudzeniu podawa─ç z krakersami, mo┼╝na podawa─ç na ciep┼éo.

Dip ┼Ťliwkowo ÔÇô chrzanowy

Sk┼éadniki: 2 ┼éy┼╝ki chrzanu, 2 ┼éy┼╝ki powide┼é ┼Ťliwkowych, 3 ┼éy┼╝ki twaro┼╝ku, 2 ┼éy┼╝ki ┼Ťmietany, ocet winny, s├│l, pieprz.
Przygotowanie: chrzan i powid┼éa ┼Ťliwkowe wymiesza─ç z twaro┼╝kiem i ┼Ťmietan─ů. Przyprawi─ç do smaku octem winnym, sol─ů i pieprzem.

Dip z rokpolem

Sk┼éadniki: 1,5 szklanki g─Östej, kwa┼Ťnej ┼Ťmietany, 20 dag sera typu rokpol, pieprz cayenne, s├│l.
Przygotowanie: ser rozkruszy─ç i rozetrze─ç stopniowo dodaj─ůc ┼Ťmietan─Ö, doda─ç przyprawy i wymiesza─ç.

>>>powr├│t do archiwum<<<

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod─ů redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s─ů wykorzystywane
pliki cookies. Je┼╝eli nie wyra┼╝asz zgody - zmie┼ä ustawienia swojej przegl─ůdarki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...