Desery z lodami

Lato to czas, który kojarzy nam się bardzo przyjemnie – ze słońcem, wolnością i szaleństwem. Warto w lecie zadbać o dobre wspomnienia i sięgać po porcję ulubionych lodów.

Przepisy na lodowe desery

Mrożona tarta amaretto z lodami Carte d’Or Forest Fruit
Dla 6 osób

Tarta z lodamiSkładniki:
200 g ciastek amaretto (mogą być też biszkopty lub zwykłe herbatniki)
100 g masła
1 litr lodów Carte d’Or Forest Fruit
500 g różnych owoców (malin, jagód, wiśni, truskawek, jeżyn)

Wykonanie:
Ciastka zmiksować na proszek mikserem. Masło rozpuścić i połączyć ze sproszkowanymi ciastkami. Masą tą wyłożyć dno ceramicznej formy do tart. Włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Lody wyjąć z zamrażalnika żeby nabrały konsystencji łatwej do rozsmarowania po tarcie (ok. 10 minut poza lodówką, ale nie mogą się zupełnie rozpuścić!). Owoce umyć, oderwać szypułki i ogonki, osuszyć. Tartę wyjąć z zamrażalnika, położyć na nich lody, posypać owocami i ponownie włożyć do zamrażalnika. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, pokroić na porcje.

Grillowany ananas z pieprzem i lodami Carte d’Or Malaga
Ananas z lodamiDla 4 osób

Składniki:
1 świeży ananas
4 łyżki kolorowego pieprzu
12 gałek lodów Carte d’Or Malaga

Wykonanie:
Ananasa umyć, odciąć liście, pokroić w plastry grubości 1 cm. Ziarno pieprzu utłuc na grube kawałki w moździerzu. Rozpalić grill. Ananasa grillować z każdej strony po 5 minut (można zamiast na grillu zrobić grillowanie na specjalnej patelni, chociaż znacznie lepszy jest ananas z prawdziwego grilla). Na gorącego ananasa położyć po trzy gałki lodów Carte d’Or Malaga i posypać całość utłuczonym świeżo pieprzem.

Babeczka z lodami Carte d‘Or Sorbet Malinowy, z sosem ze świeżej bazylii i sosu balsamicznego
Dla 4 osób

Babeczka z lodamiSkładniki:
Ciasto:
100 g masła lub margaryny
200 g mąki
50 g cukru
szczypta soli
1/3 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Sos do babeczek:
3 gałązki świeżej bazylii
5 łyżek gęstego, zredukowanego sosu balsamicznego

Sos balsamiczny:
1/2 szklanki octu balsamicznego
5 łyżek brązowego cukru

4 gałki lodów Carte d’Or Sorbet Malinowy

Wykonanie sosu balsamicznego:
W małym garnku wymieszać ocet z cukrem, postawić na kuchence i zagotować. Zmniejszyć ogień i stale mieszając zredukować płyn o połowę przez odparowanie. Sos jest gotowy gdy ma gęstą konsystencję. Wystudzony można przechowywać w lodówce i używać do deserów lub sałatek.
Wykonanie:
Zagnieść zwarte ciasto ze wszystkich  składników. Wyłożyć nim małe formy do babeczek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st C, wstawić foremki z ciastem na ok. 10-15 minut, aż do zarumienienia. Wyjąć babeczki z piekarnika, ostudzić, wyjąć z foremek (upieczone babeczki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień i wykorzystać do innych deserów). Drobno pokroić świeżą bazylię, zostawiając kilka listków do dekoracji. Bazylię wymieszać z sosem balsamicznym. Na babeczkę nakładać dużą porcję lodów Carte d’Or Sorbet Malinowy, polać sosem, udekorować świeżą bazylią.

Flan z lodamiFlan z lodami Algida Śmietankowa Truskawka w czteropaku i musem truskawkowym
Dla 5 osób

Składniki:
500 ml mleka
3 jajka
5 łyżek cukru
5 kropli esencji waniliowej

Mus:
200 g truskawek
2 opakowania lodów Algida Śmietankowa Truskawka w czteropaku

Wykonanie:
Zmiksować mleko z jajkami, cukrem i wanilią. Wlać do żaroodpornych miseczek. Umieścić je w większym naczyniu (może być to też żaroodporna forma tylko duża) wypełnionym wodą (kąpiel wodna) i piec do zarumienienia wierzchu flanu ok. 30 minut w temperaturze 200 st C.  Wyjąć ostrożnie, żeby woda nie wlała się do foremek z flanem. Ostudzić. Zmiksować 100 g lodów z truskawkami. Na każdy flan nałożyć porcję pozostałych lodów z czteropaku i polać musem truskawkowym.

Malinowy sorbet

Malinowy sorbetSkładniki na 1 porcję:
3 kulki lodów sorbetowych malinowych (Carte d’Or Sorbet Malina)
Garść malin (8-10 sztuk)
Pół kubka śmietany kremowej schłodzonej w lodówce
2 łyżeczki cukru
Gałązka mięty

Podawać w kieliszku do wina.

Sposób przygotowania:

Śmietanę prosto z lodówki ubijamy wraz z cukrem. Gdy stanie się puszysta, przestajemy ubijać. Umieszczamy dwie, trzy czubate łyżki bitej śmietany w kieliszku. Na śmietanę powoli opuszczamy kulki lodów. Posypujemy całość malinami. Z boku wkładamy gałązkę mięty.

Wybrane dla Ciebie...