logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g┼é├│wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R─Ökodzie┼éo       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

 

 

 

 

Dekorowanie tort├│w

Upieczone i ostudzone ciasto przekroi─ç si─Ö na 2 ÔÇô 3 kr─ů┼╝ki, zale┼╝nie od wysoko┼Ťci tortu. Mo┼╝na to robi─ç dwoma sposobami, przy pomocy d┼éugiego no┼╝a lub mocnej nici (ewentualnie ┼╝y┼éki).
dekorowanie tortow
Drugi spos├│b jest dobry dla os├│b, kt├│re obawiaj─ů si─Ö o krzywe przyci─Öcie ciasta przy pomocy no┼╝a. Aby przeci─ů─ç ciasto nici─ů nale┼╝y najpierw wykona─ç ostrym no┼╝em p┼éytkie naci─Öcie dooko┼éa boku ciasta tortowego a nast─Öpnie w┼éo┼╝y─ç w nie ┼╝y┼ék─Ö (ni─ç) i powoli zaci─ůgaj─ůc p─Ötl─Ö przeci─ů─ç ciasto.

 



dekorowanie tortowOtrzymane kr─ů┼╝ki ciasta skropi─ç obficie syropem, ponczem lub rumem w celu uzyskania dostatecznej wilgotno┼Ťci i lepszego po┼é─ůczenia z mas─ů. Po dok┼éadnym nas─ůczeniu kr─ů┼╝ki smarowa─ç r├│wno mas─ů i sk┼éada─ç razem, tak aby sp├│d ciasta stanowi┼é wierzch tortu.
Nast─Öpnie lekko przycisn─ů─ç tort w celu wyr├│wnania, wyg┼éadzi─ç jego boki, zape┼éniaj─ůc nier├│wno┼Ťci mas─ů i pozosta┼éymi okruszkami.
Przy sk┼éadaniu tortu kr─ů┼╝ki przenosi─ç na dw├│ch skrzy┼╝owanych, szerokich, d┼éugich no┼╝ach.

Tak otrzyman─ů baz─Ö tortu nale┼╝y oczywi┼Ťcie udekorowa─ç. Robi si─Ö to na wiele sposob├│w.

Dekoracja klasyczna

dekorowanie tortowTort posmarowa─ç po bokach i wierzchu mas─ů (przy przek┼éadaniu trzeba zostawi─ç cz─Ö┼Ť─ç masy do dekoracji). Nale┼╝y wykona─ç to bardzo starannie, wyg┼éadzaj─ůc powierzchni─Ö. Boki tortu najlepiej obsypa─ç bardzo drobno rozkruszonymi herbatnikami lub orzechami. Do obsypywania bok├│w mo┼╝na wykorzysta─ç r├│wnie┼╝ kokos, bia┼ée lub upra┼╝one p┼éatki migda┼é├│w, posiekane migda┼éy, wi├│rki czekoladowe, croccant.
Wierzch tortu udekorowa─ç pozosta┼é─ů mas─ů wyciskan─ů ze specjalnej szprycy lub papierowego ro┼╝ka.

 

Dodatkowymi elementami dekoracji tortu mog─ů by─ç:

  • orzechy, po┼é├│wki lub drobno posiekane do posypywania
  • obrane migda┼éy
  • suszone owoce
  • gotowe ozdoby czekoladowe (listki, kwiatuszki, ziarenka kawowe, literki, posypka)
  • gotowe ozdoby cukrowe (kwiaty, listki)
  • r├│┼╝ne kolorowe posypki
  • owoce kandyzowane
  • kokos
  • p┼éatki migda┼éowe
  • czekoladowe ruloniki (Roztopi─ç czekolad─Ö w k─ůpieli wodnej ÔÇô ma┼éy garnek z pokruszon─ů czekolad─ů w┼éo┼╝y─ç do wi─Ökszego z gor─ůca wod─ů, rozsmarowa─ç cieniutko czekolad─Ö na marmurowej deseczce ewentualnie na du┼╝ym p┼éaskim talerzu i ostudzi─ç. Jak czekolada zastygnie, zdziera─ç j─ů p┼éask─ů pack─ů albo t─Öpym no┼╝em, trzymaj─ůc j─ů prawie p┼éasko. W ten spos├│b powstaj─ů ruloniki.)
  • groszek ptysiowy
  • ma┼ée bezy

Kakaowa dekoracja

Wierzch tortu mo┼╝na r├│wnie┼╝ posypa─ç kakao, tworz─ůc w ten spos├│b dowolne wzory a nawet napisy. Potrzebny jest do tego szablon, najlepiej wyci─Öty z tektury.

Galaretka

┼üadn─ů dekoracje tortu mo┼╝na wykona─ç wykorzystuj─ůc ┼Ťwie┼╝e owoce i galaretki owocowe. W tym przypadku warto skorzysta─ç z metalowych obr─Öczy do tort├│w, kt├│re pozwol─ů na utrzymanie galaretki na wierzchu. W celu wykonania takiej dekoracji nale┼╝y za┼éo┼╝y─ç obr─Öcz na udekorowany po bokach dowolna posypk─ů tort, u┼éo┼╝y─ç owoce i zala─ç je t─Ö┼╝ej─ůca galaretk─ů.

Polewa lub lukier

Prze┼éo┼╝ony mas─ů tort po┼éa─ç dowoln─ů polew─ů lub lukrem.
Wykorzystuj─ůc lukier najpierw pola─ç tort lukrem i rozprowadzi─ç go po wierzchu i bokach szerokim no┼╝em. Po zastygni─Öciu powinno si─Ö polukrowa─ç tort drugi raz rzadszym lukrem, aby sam sp┼éyn─ů┼é. Lukier rozprowadza si─Ö wtedy przez poruszanie tortu.
Korzystaj─ůc z lukru w r├│┼╝nych kolorach mo┼╝na wykona─ç na wierzchu tortu napisy lub dowolne wzory.

Przykłady dekoracji tortów:

dekorowanie tortow

Tort polany polew─ů czekoladow─ů a nast─Öpnie udekorowany ja┼Ťniejsz─ů polew─ů, wyciskan─ů z papierowego ro┼╝ka. Dodatkow─ů ozdob─Ö stanowi─ů truskawki umoczone w roztopionej czekoladzie.

dekorowanie tortow

Boki tortu obsypane wi├│rkami czekoladowymi. Na wierzchu dekoracja wykonana z masy i kawa┼ék├│w wafli oblanych czekolad─ů.

dekorowanie tortow

Boki tortu obsypane zrumienionymi płatkami migdałowymi. Na wierzchu dekoracja z czekolady wyciskanej z papierowego rożka. Papierowy rożek przygotowuje się z papieru pergaminowego.
Aby wykona─ç tak─ů dekoracj─Ö nale┼╝y namalowa─ç roztopion─ů czekolad─ů spiral─Ö na ca┼éej powierzchni tortu (zaczynaj─ůc od ┼Ťrodka) a nast─Öpnie wykona─ç poci─ůgni─Öcia no┼╝em od ┼Ťrodka tortu do brzegu (tak jak zaznacza si─Ö kawa┼éki tortu). Na brzegach u┼éo┼╝y─ç po┼é├│wki truskawek ozdobionych czekolad─ů.

dekorowanie tortow

Tort udekorowany mas─ů w dw├│ch kolorach, na ┼Ťrodkowej cz─Ö┼Ťci owoce zalane t─Ö┼╝ej─ůc─ů galaretk─ů.

dekorowanie tortow

Tort udekorowany bit─ů ┼Ťmietan─ů i roztopion─ů czekolad─ů wyciskan─ů z papierowego ro┼╝ka.

dekorowanie potrawDekorowanie potraw dla dzieci - myszki, grzybki

dekorowanie potrawDekorowanie potraw dla dzieci - kanapki z krakers├│w

dekorowanie potrawDekoracje z og├│rka

dekorowanie potrawDekorowanie potraw - ozdoby z marchewki

 

>>>powr├│t<<<

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod─ů redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s─ů wykorzystywane
pliki cookies. Je┼╝eli nie wyra┼╝asz zgody - zmie┼ä ustawienia swojej przegl─ůdarki.

           O serwisie, kontakt, informacje