Dekorowanie potraw – dekoracje z marchewki

Popularna marchewka jest tak wdzięcznym materiałem do dekorowania potraw, ze na dobrą sprawę można robić z niej rzeźby. My jednak zajmiemy się znacznie łatwiejszymi dekoracjami.

dekorowanie marchewka

marchewka1 Z grubszej marchewki odkrawamy kawałek a następnie go obieramy. Przy pomocy obieraczki do warzyw z ząbkami robimy wzdłużne rowki. Z tak otrzymanej marchewki możemy kroić plasterki, które same w sobie stanowią ładną dekorację.
marchewka2 Z obranej marchewki kroimy grubsze plastry (ok. 7 mm) i przy pomocy ostrego nożyka wycinamy dowolne wzorki i nacięcia. Może to być bardzo prosta kratka, kwiat lub obręcz z umieszczoną w środku obrana rzodkiewką.
marchewka3 Przygotowaną marchewkę, tak jak na rysunku pierwszym, kroimy wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Tak otrzymane rowkowane półplastry możemy wykorzystać do dekorowania brzegów półmisków.
marchewka4a

marchewka4

Umytą i obraną marchewkę kroimy wzdłuż na pół. Połówkę marchewki kładziemy na desce i kroimy na kliny, tak jak widać na rysunku obok. Z tak otrzymanych kawałków marchewki układamy kwiat, środek wykonujemy z połówki obranej rzodkiewki.
Kwiat możne jeszcze dodatkowo ozdobić łodygą i listkami wyciętymi ze skórki zielonego ogórka.
marchewka5 Z długiej, prostej marchewki odkrawamy końce. Obkrawamy ją tak aby powstała równa powierzchnia. Przy pomocy obieraczki do warzyw lub długiego noża odcinamy wzdłuż marchewki plastry. Paski marchwi wkładamy do mocno osolonej wody aby zmiękły i dały się swobodnie kształtować. W każdym z pasków robimy na jednym końcu nacięcie, aby móc przeciągnąć przez nie drugi koniec. Możemy wyciąć nacięcie o szerokości około 2 mm co ułatwi przeciąganie drugiego końca. Gotową dekoracje możemy dodatkowo ozdobić natką pietruszki lub sałatą.

Wybrane dla Ciebie...