logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona główna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       Rękodzieło       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

ads4books

Gry i zabawy dla dzieci

Wspaniała książka, która pozwala uczyć dziecko kreatywności, a także odkrywać jego zdolności. Poradnik zawiera kilkaset zabaw, prostych i bardziej skomplikowanych, przeznaczonych dla dzieci już od pierwszego miesiąca życia.

 

 

 

Piaskowe co nieco

Ciasto piaskowe jest wyjątkowo delikatne i bardzo łatwo się rozsypuje. Stąd jego nazwa – piaskowe. Wypieka się z niego babki marmurkowe, keksy, a także ciasta przekładane kremem.

 

Składniki ciasta piaskowego

Robi się je z mąki ziemniaczanej z dodatkiem mąki pszennej, najlepiej tortowej.  Pozostałe skladniki to tłuszcz (masło lub margarynę), cukier, jaja i proszek do pieczenia.

Przygotwanie ciasta piaskowego

Rozcieramy tłuszcz z cukrem dodając po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie cłośc mieszamy.

Jak piec ciasto piaskowe?

Formy muszą być starannie nasmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą, nalepiej domowej roboty. Formy napełnia się do ¾ wysokości. Piekąc ciasto piaskowe w podłużnej formie warto je trochę naciąć, zabezpieczyć przed popękaniem. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160-180 stopni. Upieczone posypujemy cukrem pudrem ewentualnie  polewamy lukrem lub polewą.

Przepis na klasyczną babkę piaskową

Składniki:
2 jaja, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (może być zmieszana z mąką tortową), pół szklanki cukru, pół kostki masła lub margaryny, cukier waniliowy, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszać. Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem.
Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 30 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odchodzić od brzegów).
 

>> powrót do archiwum<<

 

 

 

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgodą redakcji
W serwisie ABC Gospodyni są wykorzystywane
pliki cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.

           O serwisie, kontakt, informacje