logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g艂贸wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R臋kodzie艂o       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

ads4books

 

 

 

Przewodnik po blatach kuchennych

Odpowiedni blat roboczy powinien by膰 wytrzyma艂y, funkcjonalny, a tak偶e dobrze si臋 prezentowa膰 i komponowa膰 z reszta mebli.
Szafki i szuflady mog膮 zdominowa膰 Twoj膮 wymarzon膮 kuchnie wizualnie, ale to blaty b臋d膮 zbiera膰 ciosy codziennej aktywno艣ci. Nie wa偶ne, czy mowa tu o gotowaniu, pieczeniu ciast, przyrz膮dzaniu posi艂k贸w w ci膮gu dnia, czy odrabianiu lekcji to blat b臋dzie miejscem, na kt贸rym b臋d膮 odbywa艂y si臋 te wszystkie czynno艣ci.
Wyb贸r odpowiedniego materia艂u oznacza por贸wnanie koszt贸w, dopasowanie do wn臋trza, zwr贸cenie uwagi na 艂atwo艣膰 instalacji, wytrzyma艂o艣膰, 艂atwo艣膰 w utrzymaniu, mo偶liwo艣ci naprawy itp.

 



Poni偶ej opisze sze艣膰 najpopularniejszych opcji i przedstawi臋 plusy i minusy ka偶dego wyboru.

Blaty laminowane...
... czyli p艂yta wi贸rowa pokryta laminatem.

Laminat mo偶e by膰 matowy, p贸艂matowy lub z po艂yskiem, jednokolorowy lub imituj膮cy inne materia艂y, np. kamie艅 naturalny (granit, marmur), kamie艅 syntetyczny (corian), metal, czy r贸偶ne gatunki drewna.
Niska cena, funkcjonalno艣膰 jak r贸wnie偶 ogromny wyb贸r kolor贸w oraz to, 偶e mo偶na je dopasowa膰 praktycznie do ka偶dego wn臋trza niezale偶nie od tego czy b臋dzie ono urz膮dzone w stylu nowoczesnym, tradycyjnym czy rustykalnym sprawi艂y, 偶e jest to najpopularniejszy rodzaj blat贸w.
Kraw臋d藕 blatu mo偶e by膰 艣ci臋ta lub zaokr膮glona. W przypadku pierwszej opcji po zamontowaniu tak膮 kraw臋d藕 trzeba wyko艅czy膰 listw膮 drewnian膮, metalow膮 lub z PCV. W drugim przypadku blat jest ju偶 fabrycznie zako艅czony laminatem (tzw. p艂yty postformingowe). Proste kraw臋dzie zazwyczaj bardziej pasuj膮 do kuchni nowoczesnych, a zaokr膮glone do kuchni w stylu tradycyjnym i rustykalnym. Jednak nie jest to 偶adn膮 regu艂膮.
Bardzo wa偶na rzecz膮, o kt贸rej nale偶y pami臋ta膰 jest to, 偶e p艂yty wi贸rowe nie s膮 odporne na wod臋. Dlatego podczas monta偶u wszystkie wyci臋cia, 艂膮czenia, jak r贸wnie偶 miejsca styku blatu ze 艣cian膮 musz膮 by膰 precyzyjnie i odpowiednio zabezpieczone. W przeciwnym wypadku woda dostanie si臋 do p艂yty wi贸rowej, a ta zacznie p臋cznie膰.
Pomimo tego, 偶e blaty laminowane s膮 odporne na t艂uszcz, wybarwienia i r贸偶nego rodzaju zaplamienia, a czy艣ci膰 mo偶na jest zwyk艂ym p艂ynem z wod膮 to nale偶y unika膰 bezpo艣redniego krojenia jak r贸wnie偶 odstawiania gor膮cych naczy艅 na blacie. Raz uszkodzona pow艂oka jest nie do naprawienia.

Plusy:

  • niska cena
  • ogromny wyb贸r kolor贸w
  • 艂atwe w czyszczeniu
  • odporne na chemikalia
  • odporne na t艂uszcz, wysok膮 temperatur臋 i 艣cieranie
  • nie odbarwiaj膮 si臋 pod wp艂ywem promieni s艂onecznych
  • 艂atwo si臋 je przycina i montuje
  • do艣膰 trwa艂e

Minusy:

  • nie toleruj膮 bezpo艣redniego ciep艂a (nie mo偶na odstawia膰 gor膮cych naczy艅)
  • 艂atwo je zarysowa膰
  • nie mo偶na ich naprawi膰, trzeba wymienia膰 ca艂o艣膰
  • w przypadku z艂ego zabezpieczenia p艂yta mo偶e sp臋cznie膰

Blaty drewniane

Naturalne drewno nada naszej kuchni odpowiedni charakter i z pewno艣ci膮 doda jej ciep艂a. Jednak ze wzgl臋du na swoje w艂a艣ciwo艣ci nie jest to specjalnie cz臋sto stosowany materia艂.
Blaty, aby by艂y wytrzyma艂e - odporne na zarysowania i uderzenia mechaniczne - wykonuje si臋 z twardego drewna drzew li艣ciastych, np. z drewna bukowego czy d臋bowego, a tak偶e z egzotycznego, np. maho艅.
Produkuje si臋 je na dwa sposoby: z drewna litego lub klejonego. W drugim przypadku drewno nie paczy si臋, nie p臋ka, jest trwalsze i nie rozsycha si臋, dlatego jest to coraz bardziej popularny wyb贸r. Blaty drewniane wymagaj膮 odpowiedniego zabezpieczenia przez wch艂anianiem wilgoci. Nale偶y je pokry膰 lakierem akrylowym lub zaimpregnowa膰 olejem. Drewno olejowane mo偶e 艣ciemnie膰, jednak jest bardziej odporne na wysok膮 temperatur臋 ni偶 drewno lakierowane.

Plusy:

  • mo偶na na nich kroi膰 (jedyny materia艂, kt贸ry nie niszczy no偶y)
  • 艂atwo si臋 je przycina, dlatego mo偶emy uzyskiwa膰 dowolne kszta艂ty
  • ma naturalny wygl膮d
  • ciep艂e w dotyku
  • mo偶na je wielokrotnie odnawia膰 - wystarczy przetrze膰 papierem 艣ciernym i ponownie pokry膰 warstw膮 oleju

Minusy:

  • ma艂o odporne na wysok膮 temperatur臋 - gor膮ce naczynia mog膮 zostawia膰 s艂ady
  • trzeba je zabezpieczy膰 lakierem lub olejem, 偶eby by艂y odporne na wod臋 i 艣rodki chemiczne (lakier z czasem si臋 艣ciera i nie jest odporny na wysok膮 temperatur臋, a olej powoduje, 偶e drewno ciemnieje)
  • drewno lite mo偶e si臋 paczy膰

Blaty z p艂ytek ceramicznych

Jedn膮 z najwi臋kszych zalet p艂ytek ceramicznych jest to, 偶e daj膮 one niezliczone mo偶liwo艣ci kombinacji u艂o偶enia i doboru kolor贸w czy wzor贸w, a dobrze dobrane dodaj膮 kuchni niepowtarzalnego uroku.
Jednak to o czym trzeba pami臋ta膰 to przede wszystkim wyb贸r odpowiednich materia艂贸w. P艂ytki musza charakteryzowa膰 si臋 wysok膮 odporno艣ci膮 na codzienne czynno艣ci, jak r贸wnie偶 ma艂膮 nasi膮kliwo艣ci膮 wody. Na blaty nadaj膮 si臋: szkliwiony gres porcelanowy, p艂ytki klinkierowe prasowane na sucho oraz terakota. Montuje si臋 je do wodoodpornej p艂yty wi贸rowej i fuguje wodoodporn膮 fug膮.
Wa偶n膮 rzecz膮 s膮 r贸wnie偶 kraw臋dzie blat贸w. Powinny zosta膰 wyko艅czone specjalnymi kszta艂tkami ceramicznymi lub drewnianymi listwami. Taki zabieg po pierwsze powoduje, 偶e brzegi nie s膮 ostre, a po drugie zabezpiecza jest przed obt艂ukiwaniem.

Plusy:

  • odporne na wysok膮 temperatur臋 i 艣rodki chemiczne
  • mog膮 by膰 niepowtarzaln膮 dekoracj膮
  • uszkodzon膮 p艂ytk臋 mo偶na wymieni膰
  • dost臋pne w szerokim wachlarzu cenowym
  • du偶y wyb贸r kolor贸w, wzor贸w i rozmiar贸w

Minusy:

  • mog膮 si臋 艂atwo obt艂ukiwa膰 i p臋ka膰
  • w zale偶no艣ci od p艂ytek powierzchnia mo偶e nie by膰 g艂adka i r贸wna
  • fugi s膮 trudne do utrzymania w czysto艣ci
  • te wy偶szej klasy (np. r臋cznie zdobione) s膮 do艣膰 drogie

Blaty z kamienia naturalnego

Ostatnimi laty blaty z kamienia naturalnego, g艂贸wnie z granitu, sta艂y si臋 do艣膰 popularne. Wnosz膮 do kuchni powiew elegancji, wygl膮daj膮 ekskluzywnie i efektownie.
Dwa najpopularniejsze materia艂y to granit i marmur. Co do tego pierwszego nie ma w膮tpliwo艣ci. Do kuchni nadaje si臋 idealnie. Odporny na uderzenia, wod臋, wysokie temperatury i 艣rodki chemiczne. Mo偶na na nim kroi膰, odstawia膰 gor膮ce naczynia, a do wa艂kowania ciasta nadaje si臋 idealnie. Natomiast marmur jest bardziej podatny na przebarwienia, dlatego nale偶y go zaimpregnowa膰 odpowiednimi preparatami i stale o niego dba膰. W niewielkim stopniu mo偶e r贸wnie偶 nasi膮ka膰 wod膮.
Opr贸cz tego, 偶e to nasz portfel mo偶e ogranicza膰 zakup takiego blatu, to nale偶y pami臋ta膰, 偶e jeste艣my zdani na to co stworzy艂a natura. Na szcz臋艣cie blaty z kamienia naturalnego s膮 odporne na trendy kuchenne i zawsze s膮 na czasie, a ko艅cowy efekt jest wart poniesionych koszt贸w.

Plusy:

  • nadaje si臋 jako pod艂o偶e do prac kuchennych (do krojenia, odstawiania gor膮cych naczy艅, wa艂kowania ciasta)
  • jest bardzo trwa艂y
  • ognioodporny
  • drobne rysy mo偶na usun膮膰 poprzez polerowanie

Minusy:

  • wysoka cena
  • niekt贸re kamienie s膮 podatne na plamy i przebarwienia, dlatego nale偶y jest zaimpregnowa膰
  • blat mo偶na przycina膰 tylko przy u偶yciu specjalistycznych urz膮dze艅, dlatego to zadanie (jak r贸wnie偶 monta偶) nale偶y zostawi膰 fachowcom
  • zimny w dotyku

Blaty z kamienia syntetycznego

Najpopularniejszy materia艂 to corian. Sk艂ada si臋 w wi臋kszo艣ci, bo z 2/3 z naturalnego kamienia, reszta to metakrylan metylu czyli akryl oraz r贸偶ne pigmenty. Najbardziej praktyczny materia艂 na blaty kuchenne. (Podobne w艂a艣ciwo艣ci do corianu maj膮 marlan, kerrock, top stone)

Plusy:

  • du偶y wyb贸r kolor贸w
  • bardzo wytrzyma艂y
  • mo偶na na nim kroi膰, ugniata膰 ciasto, odporny na 艣rodki chemiczne
  • nie jest zimny w dotyku - przybiera temperatur臋 otoczenia
  • nieprzesi膮kliwy
  • nie ulega przebarwieniem
  • jest niezwykle higieniczny*
  • 艂atwe w czyszczeniu
  • mo偶na go naprawia膰, odnawia膰
  • mo偶na dowolnie formowa膰, np. z podwy偶szon膮 kraw臋dzi膮 - blat mo偶e r贸wnie偶 tworzy膰 ca艂o艣膰 ze zlewozmywakiem
  • przy 艂膮czeniach spoiny s膮 niewidoczne
  • wszystkie kraw臋dzie mog膮 by膰 zaokr膮glone

Minusy:

  • wysoka cena
  • przycinanie, obr贸bka i monta偶 wymaga pomocy fachowca
  • Corian jako jedyny materia艂 z grupy Solid Surfaces Materials posiada aprobat臋 techniczn膮 ITB. Opr贸cz tego posiada atesty Pa艅stwowego Zak艂adu Higieny, p-po偶, oraz oceny i certyfikaty: odporno艣ci chemicznej, ognioodporno艣ci, kuloodporno艣ci, a tak偶e usuwania z jego powierzchni substancji zawieraj膮cych wirusa HIV oraz radioaktywne zwi膮zki chemiczne!

Blaty z metalu

Moda zapo偶yczona z profesjonalnych przemys艂owych pomieszcze艅 kuchennych.
Takie blaty s膮 niestabilne dlatego montuje si臋 je na p艂ycie wi贸rowej, pil艣niowej lub na specjalnych stela偶ach ze stali. Dobrze komponuj膮 si臋 z innymi stalowymi sprz臋tami - piekarnikiem, kuchenk膮 mikrofalow膮, okapem czy wolnostoj膮c膮 lod贸wk膮. Optycznie powi臋kszaj膮 pomieszczenie, poniewa偶 metal dzia艂a jak lustro.
Mog膮 idealnie wkomponowa膰 si臋 w wystr贸j nowoczesnej kuchni, lub dzia艂a膰 na zasadzie kontrastu w kuchni tradycyjnej czy rustykalnej.
Do produkcji blat贸w u偶ywa si臋 stali lub aluminium. Je偶eli kto艣 rozwa偶a zakup takiego blatu, to powinien zwr贸ci膰 uwag臋 ma jako艣膰 stali. Te o niskiej jako艣ci mog膮 si臋 szybciej przebarwia膰, trudniej si臋 je czy艣ci, 艂atwiej mo偶na zarysowa膰. Po pewnym czasie mog膮 r贸wnie偶 korodowa膰. Najlepsza jest stal kwasoodporna - odporna na wilgo膰 i korozj臋.

Plusy:

  • odporne na wysok膮 temperatur臋 - mo偶na odstawia膰 gor膮ce naczynia
  • odporne na wilgo膰
  • bardzo higieniczne, poniewa偶 nie gromadz膮 si臋 na nich 偶adne drobnoustroje
  • 艂atwe do mycia

Minusy:

  • nie mo偶na na nich kroi膰 - 艂atwo si臋 rysuj膮
  • mog膮 si臋 wgniata膰
  • trzeba je wyciera膰 do sucha, aby nie by艂o plam
  • podobnie jak kamie艅 metal jest zimny w dotyku
  • potrzebuj膮 stela偶a, 偶eby by艂y stabilne

----
Kuchnia z 8-letni膮 gwarancj膮 zaprojektowana wed艂ug Twoich potrzeb

藕r贸d艂o Artelis - artyku艂y do przdruku

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod膮 redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s膮 wykorzystywane
pliki cookies. Je偶eli nie wyra偶asz zgody - zmie艅 ustawienia swojej przegl膮darki.

           O serwisie, kontakt, informacje