Bigos na różne sposoby

Prawdziwy bigos to dużo więcej niż resztki wędlin z kapustą.

W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej, czasami w jego skład wchodzi jedynie kapusta kiszona a czasami, chyba dużo częściej, kapusta mieszana. Korzystając nawet z identycznego przepisu bigos i tak będzie smakował w każdej kuchni i jest to chyba jego zaletą? Zawsze bigos a jednak inaczej smakuje.  Bigos można przygotowywać też jedynie za słodkiej kapusty, należy dodać wówczas kwaśne jabłka dla poprawienia smaku.

Bigos

Mięsa dodawane do bigosu to głównie różne pieczenie, na przykład cielęca, wieprzowa, drób pieczony i różnego rodzaju wędliny. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Nie należy również zapominać o przyprawach, które doskonale podnoszą smak bigosu. Na ogół dodaje się listki laurowe, ziele angielskie, majeranek i suszone grzybki ale są też osoby, które nie wyobrażają sobie tej potrawy bez śliwek lub powideł śliwkowych. Dla mnie jest to doskonały dodatek bez którego nie wyobrażam sobie bigosu.

Bigos to pole do popisów kulinarnych dla każdego, można eksperymentować z doborem składników i proporcjami między nimi. Niewielka zmiana składników powoduje, że potrawa ta za każdym razem smakuje inaczej. Takie niewielkie eksperymenty w kuchni pozwalają często na przygotowanie bigosu o wyjątkowym smaku i zapachu.

W przygotowaniu dobrego bigosu warto skorzystać z kilku zasad:

  • bigos robimy z kapusty kiszonej lub słodkiej w dowolnych proporcjach
  • kapustę do bigosu należy dusić w rosole ( nie jest to konieczne)
  • pod koniec duszenia kapusty dodajemy podsmażona cebulę oraz mięso
  • można do bigosu dodawać pomidory bez skórki lub przecier pomidorowy
  • smak bigosu doskonale podnosi dodanie pokrojonych w paseczki, suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć i obgotować)
  • dodatek pokrojonych, suszonych śliwek wzbogaca smak i aromat
  • bigos najlepiej przygotowywać w dużym garnku o grubych ściankach i dnie
  • bigos jest najsmaczniejszy odgrzewany, dlatego warto zrobić go dwa, trzy dni wcześniej i codziennie trochę podgrzewać
  • bigos można z powodzeniem zamrozić, dlatego warto przygotować go trochę więcej i przechowywać w zamrażarce

Wybrane dla Ciebie...

1 Odpowiedź

  1. 09/03/2016

    […] ziele angielskie) czosnek oraz pokrojoną w duże kawałki kiełbasę. Gotować 1 godzinę. Bigos najlepszy jest na drugi […]