logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g┼é├│wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R─Ökodzie┼éo       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

 

 

 

 

Babki wielkanocne - przepisy kulinarne

Babka wielkanocna wykwintna

Sk┼éadniki: 50 dag m─ůki pszennej, 15 dag cukru, 15 dag mas┼éa, 15 ┼╝├│┼étek, 3 bia┼éka, 2/3 szklanki mleka, 7 dag dro┼╝d┼╝y, 3 dag migda┼é├│w, 1/2 laski wanilii (lub cukier waniliowy), 5 dag rodzynek, kieliszek spirytusu, s├│l

Przygotowanie: Zagotowa─ç mleko (zostawi─ç tylko 3 ┼éy┼╝ki) i zaparzy─ç nim po┼éow─Ö m─ůki, dobrze rozetrze─ç, aby nie by┼éo grudek, zostawi─ç do wystygni─Öcia. Dro┼╝d┼╝e rozmiesza─ç z mlekiem i wla─ç do zaparzonej m─ůki, wymiesza─ç. ┼╗├│┼étka utrze─ç z cukrem na puszyst─ů mas─Ö. Gdy rozczyn podro┼Ťnie, doda─ç ┼╝├│┼étka, rozpuszczone mas┼éo, reszt─Ö m─ůki i szczypt─Ö soli. Migda┼éy obra─ç ze sk├│rki, drobno posieka─ç. Rodzynki umy─ç, sparzy─ç i osuszy─ç. Bia┼éka ubi─ç na sztywn─ů pian─Ö. Ciasto wyrobi─ç starannie. Pod koniec wyrabiania doda─ç migda┼éy, rodzynki, spirytus, pian─Ö i posiekan─ů wanili─Ö. Formy do pieczenia wysmarowa─ç mas┼éem, wysypa─ç m─ůk─ů, nape┼éni─ç ciastem do 1/2 wysoko┼Ťci. Postawi─ç w ciep┼éym miejscu do wyro┼Ťni─Öcia. Gdy formy b─Öd─ů prawie pe┼éne, wstawi─ç do piekarnika nagrzanego do 200┬░C i piec ok. 60 minut.

 

Baba dro┼╝d┼╝owa parzona

Sk┼éadniki: 3 szklanki m─ůki, 15 dag mas┼éa, 8 ┼éy┼╝ek cukru, 5 ┼╝├│┼étek, 10 dag dro┼╝d┼╝y, 1,5 szklanki mleka, zapach rumowy, t┼éuszcz do formy, cukier puder po posypania lub lukier do polania, rodzynki

Przygotowanie: Przygotowa─ç rozczyn z pokruszonych dro┼╝d┼╝y, roztartych z ┼éy┼╝k─ů cukru, ciep┼éego mleka i ┼éy┼╝ki m─ůki - pozostawi─ç w ciep┼éym miejscu do wyro┼Ťni─Öcia. Zagotowa─ç reszt─Ö mleka i wrz─ůcym mlekiem zala─ç 1/2 szklanki m─ůki a nast─Öpnie rozetrze─ç tak aby nie powsta┼éy grudki. Po wystygni─Öciu (jeszcze lekko ciep┼ée) dodawa─ç po ┼éy┼╝ce do rozczynu, wymiesza─ç, pozostawi─ç do wyro┼Ťni─Öcia.
┼╗├│┼étka utrze─ç z cukrem. Reszt─Ö m─ůki, ┼╝├│┼étka z cukrem, m─ůk─Ö z rozczynem wymiesza─ç, powoli doda─ç rozpuszczone i przestudzone mas┼éo. Wyrabia─ç a┼╝ zacznie odchodzi─ç od r─Öki.
Doda─ç aromat i rodzynki i jeszcze przez jaki┼Ť czas wygniata─ç. W┼éo┼╝y─ç do formy do 1/2 jej wysoko┼Ťci, pozostawi─ç do wyro┼Ťni─Öcia.
Piec oko┼éo 40-50 minut w ┼Ťrednio gor─ůcym piekarniku ( ok.180 stopni C)

Babka z ajerkoniakiem

Sk┼éadniki: 2 szklanki m─ůki pszennej, 1 szklanka cukru pudru, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka ajerkoniaku, 2 ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia, szczypta soli, sk├│rka otarta z 1 cytryny, 1 gotowa polewa czekoladowa; do przygotowania formy: 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa, 2 ┼éy┼╝ki bu┼éki tartej

Przygotowanie: Jajka utrze─ç z cukrem i sol─ů. Doda─ç olej, sk├│rk─Ö cytrynow─ů i ajerkoniak. M─ůk─Ö wymiesza─ç z proszkiem do pieczenia i po┼é─ůczy─ç porcjami z mas─ů jajeczn─ů. Form─Ö wysmarowa─ç mas┼éem i wysypa─ç bu┼ék─ů tart─ů. Ciasto prze┼éo┼╝y─ç do formy i piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170┬░C. Polew─Ö przygotowa─ç wed┼éug przepisu podanego na opakowaniu i pola─ç ni─ů ostudzone ciasto.

Babka wielkanocna z orzechami

Sk┼éadniki: 6 dag m─ůczki ziemniaczanej, 6 dag m─ůki pszennej, 6 jajek, 3/4 szklanki cukru pudru, sok z cytryny, lukier, kilka orzech├│w w┼éoskich 

Wykonanie: Jajka umy─ç, ┼╝├│┼étka oddzieli─ç od bia┼éek, utrze─ç z cukrem a┼╝ stan─ů si─Ö bia┼ée, a masa b─Ödzie g┼éadka i puszysta. Dodawa─ç stopniowo sok z cytryny. Bia┼éka ubi─ç na sztywn─ů pian─Ö, doda─ç do masy, delikatnie wymiesza─ç, przesypuj─ůc przesian─ů m─ůk─ů. Form─Ö wysmarowa─ç mas┼éem, posypa─ç tart─ů bu┼ék─ů, nape┼éni─ç ciastem, piec ok. 40 min w temp. 190┬░C. Po wyj─Öciu z formy polukrowa─ç, udekorowa─ç po┼é├│wkami orzech├│w.

Babka pomarańczowa

Sk┼éadniki: 1 szklanka m─ůki pszennej, 1/2 szklanki m─ůki ziemniaczanej, 25 dag margaryny, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1 1/2 ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia, sok i sk├│rka otarta z 1/2 pomara┼äczy, 1/2 ┼éy┼╝eczki esencji pomara┼äczowej; do przygotowania formy: 2 ┼éy┼╝ki margaryny, 2 ┼éy┼╝ki bu┼éki tartej
Na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie: Margaryn─Ö stopi─ç. Jajka utrze─ç z cukrem pudrem na krem. Oba rodzaje m─ůki wymiesza─ç z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywa─ç do masy jajecznej. Stale ucieraj─ůc, doda─ç sok i sk├│rk─Ö otart─ů z pomara┼äczy oraz esencj─Ö pomara┼äczow─ů. Wla─ç stopion─ů margaryn─Ö, wymiesza─ç. Form─Ö wysmarowa─ç margaryn─ů i wysypa─ç bu┼ék─ů tart─ů. Ciasto prze┼éo┼╝y─ç do formy i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180┬░C. Przygotowa─ç lukier: cukier puder utrze─ç z sokiem pomara┼äczowym. Upieczon─ů babk─Ö polukrowa─ç.

>>>powr├│t do archiwum<<<

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod─ů redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s─ů wykorzystywane
pliki cookies. Je┼╝eli nie wyra┼╝asz zgody - zmie┼ä ustawienia swojej przegl─ůdarki.

           O serwisie, kontakt, informacje