Babeczki migdałowe na zimno

Potrzebujesz słodkiej, aromatycznej ochłody na wiosenno-letnie upały? Migdałowe babeczki na zimno będą idealną przekąską na pikniki, na łonie natury lub wyjątkowym deserem dla najbliższych, który wykonasz bez konieczności pieczenia.

Składniki na babeczki:

  • 3/4 szkl. migdałów w płatkach + 1/2 szkl. na masło migdałowe np. Bakalland
  • 1/4 szkl. płatków owsianych
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki miodu płynnego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

1/2 szklanki płatków migdałów zmielić w blenderze. Robić często przerwy, zeskrobując drobinki migdałów ze ścianek i znowu mielić. Przerwać, kiedy konsystencja będzie przypominała gęste masło. W młynku do kawy zmielić 3/4 szklanki migdałów w płatkach i płatki owsiane na drobną mąkę i wsypać do miski. Dodać resztę składników (masło migdałowe, olej kokosowy, miód płynny, cynamon, ekstrakt waniliowy i sól) i dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Masą wylepić silikonowe foremki. W misce umieścić wszystkie składniki polewy (olej kokosowy, miód płynny, kakao i sól). Wymieszać dokładnie trzepaczką. Łyżką nakładać polewę na wierzch babeczek. Wstawić do zamrażalnika na min. 45 min.

Smacznego!

babeczki_migdalowe

Wybrane dla Ciebie...