logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g艂贸wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R臋kodzie艂o       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

ads4books

 

 

 

Anemia

Anaemia, to s艂owo pochodz膮ce z 艂aciny i oznaczaj膮ce dos艂ownie 鈥瀗iedokrwisto艣膰". Czym jednak jest niedokrwisto艣膰? Jest to stan charakteryzuj膮cy si臋 obni偶eniem st臋偶enia hemoglobiny we krwi poni偶ej normy (norma 9,93 mmol/l u m臋偶czyzn, 9,0 mmol/l u kobiet) , uzale偶nionej od wieku i p艂ci.

 

Zacznijmy jednak od pocz膮tku. Hemoglobina odpowiada za transport tlenu z p艂uc do tkanek, jest podstawowym sk艂adnikiem naszych czerwonych krwinek (erytrocyt贸w). W zwi膮zku z tym jej niedob贸r mo偶e by膰 wywo艂any trzema og贸lnymi stanami:

  1. Obni偶one wytwarzanie erytrocyt贸w
  2. Zwi臋kszone niszczenie erytrocyt贸w
  3. Zwikszona utrata erytrocyt贸w ( tzw. anemia pokrwotoczna )

Gdy w organizmie mamy za ma艂o hemoglobiny, lub za ma艂o czerwonych krwinek, w贸wczas transport tlenu z p艂uc do kom贸rek jest upo艣ledzony. Nie ma odpowiedniego natlenowania odpowiednich narz膮d贸w naszego cia艂a, co prowadzi do os艂abienia i innych podstawowych objaw贸w tej choroby.
Dlatego te偶, niezale偶nie od przyczyny, wszystkie typy niedokrwisto艣ci cechuj膮 si臋 takimi samymi objawami og贸lnymi:
os艂abienie, zm臋czenie, zmniejszenie tolerancji wysi艂ku fizycznego, podatno艣膰 na infekcje, blado艣膰, tachykardia (przyspieszona akcja serca), b贸le wie艅cowe, czynno艣ciowy szmer skurczowy, zawroty i b贸le g艂owy, mroczki przed oczami, szum w uszach

Og贸lny podzia艂 niedokrwisto艣ci wygl膮da nast臋puj膮co:

  1. Niedokrwisto艣膰 z niedostatecznego tworzenia erytrocyt贸w:
    Niedokrwisto艣膰 wywo艂an膮 niedoborem :
    - 呕elaza
    - Witaminy B12 i/lub kwasu foliowego
    Niedokrwisto艣膰 aplastyczn膮 (wady szpiku)
    Niedokrwisto艣膰 zwi膮zan膮 z zaburzonym procesem tworzenia krwinek czerwonych
  2. Niedokrwisto艣膰 z nadmiernej utraty erytrocyt贸w:
    Niedokrwisto艣膰 hemolityczn膮
    Niedokrwisto艣膰 pokrwotoczn膮

Zajmijmy si臋 teraz najwa偶niejszymi i najcz臋stszymi typami anemii:

  1. Niedokrwisto艣膰 z niedoboru 偶elaza

    呕elazo wchodzi w sk艂ad hemoglobiny, st膮d jego niedob贸r jest 艣ci艣le powi膮zany z anemi膮. Z ca艂o艣ci 偶elaza w ustroju (oko艂o 4,5 g ), oko艂o 3 g przypadaj膮 na hemoglobin臋. Niedokrwisto艣膰 z niedoboru 偶elaza jest najcz臋stszym typem tej choroby.
    Przyczyny tkwi膮 zazwyczaj w niedostatecznym dostarczaniu tego pierwiastka (dieta ro艣linna, odchudzanie), ale r贸wnie偶 w z艂ym wch艂anianiu (choroby uk艂adu pokarmowego), wi臋kszym zapotrzebowaniem (ci膮偶a, wzrost, dojrzewanie), czy utrat膮 偶elaza (krwawienie, poronienie).

    Dla tego typu opr贸cz objaw贸w og贸lnych charakterystyczne s膮:
    sucha, p臋kaj膮ca sk贸ra
    p臋kaj膮ce k膮ciki ust
    艂amliwe, wypadaj膮ce w艂osy
    kruche paznokcie
    zaczerwieniony j臋zyk
     
  2. Niedokrwisto艣膰 aplastyczna

    Anemia ta zwi膮zana jest z chorobami szpiku kostnego. Przyczyn臋 tej choroby mo偶na wykaza膰 tylko w 30 % (kontakt ze szkodliwymi substancjami chemicznymi).
    Objawy z tym zwi膮zane dotycz膮 krwawienia z dzi膮se艂, jamy ustnej, b艂on 艣luzowych. Opr贸cz tego chorobie mo偶e towarzyszy膰 gor膮czka, dreszcze i cz臋stsze infekcje.
     
  3. Niedokrwisto艣膰 megaloblastyczna

    Zwi膮zana jest z wyst臋powaniem du偶ych krwinek czerwonech, przebrzmia艂ych, 鈥瀘b艂adowanych" hemoglobin膮.
    Najcz臋stsz膮 przyczyn膮 tej niedokrwisto艣ci jest niedob贸r witaminy B12 i kwasu foliowego.Sk艂adniki te warunkuj膮 prawid艂ow膮 syntez臋 DNA w naszym organizmie, s膮 zatem niezb臋dne do procesu produkcji kom贸rek. Szczeg贸lnie ich niedob贸r zauwa偶alny jest podczas produkcji kom贸rek szybko namna偶aj膮cych si臋, a w艂a艣nie do takich nale偶膮 czerwone krwinki. Brak witaminy B12 i kwasu foliowego opr贸cz anemii bywa r贸wnie偶 powodem zanikowego zapalenia 艣luz贸wki j臋zyka.
    Opr贸cz objaw贸w og贸lnych niedokrwisto艣ci, w tym wypadku mo偶emy zaobserwowa膰 r贸wnie偶 utrat臋 apetytu.
     
  4. Niedokrwisto艣膰 hemolityczna

    Hemoliza 鈥 jest to niszczenie krwinek czerwonych, w zwi膮zku z tym anemia ta dotyczy nadmiernego zabijania naszych krwinek.
    Mo偶e by膰 ona wynikiem b艂臋dnego przetoczenia krwi, sztucznych zastawek serca, czy zaka偶e艅 bakteryjnych.
    Objawy to nag艂e za偶贸艂cenie pow艂ok sk贸rnych i bia艂k贸wek, gor膮czka, ciemne zabarwienie moczu i b贸l w okolicy krzy偶owo 鈥 l臋d藕wiowej.
     
  5. Niedokrwisto艣膰 pokrwotoczna

    Przyczyn膮 tej anemii jest nag艂a, wi臋ksza utrata krwi, np.: na skutek krwotoku lub te偶 przewlek艂ego wykrwawiania si臋, np. przy obfitych krwawieniach miesi臋cznych u kobiet , krwawieniach z wrzodu dwunastnicy (choroba wrzodowa), z 偶ylak贸w odbytu itd. Regeneracja krwi jest mo偶liwa tylko przy sprawnie pracuj膮ym szpiku i dostatecznej poda偶y przede wszystkim 偶elaza, koniecznego do syntezy hemoglobiny.

Przydatne informacje:

Na niedokrwisto艣膰 z niedoboru 偶elaza cierpi膮 g艂贸wnie kobiety. Brakuje im tego pierwiastka z czterech przyczyn. S膮 to: miesi膮czka, ci膮偶a, karmienie piersi膮 i diety odchudzaj膮ce. Podczas miesi膮czki trac膮 one 10-30 mg tego pierwiastka.

W walce z anemi膮 wa偶ne jest prawd艂owe od偶ywianie, dieta bogata w 偶elazo, kwas foliowy i witamin臋 B12. W zwi膮zku z tym nale偶y je艣膰 wi臋cej chudego mi臋sa, w膮troby, chudych gatunk贸w w臋dlin. Jest to 藕r贸d艂o 偶elaza dobrze przyswajanego przez organizm. W ka偶dym posi艂ku nale偶y uwzgl臋dni膰 warzywa i owoce o du偶ej zawarto艣ci witaminy C, poniewa偶 znacznie zwi臋ksza ona wch艂anianie 偶elaza. Bogate w witamin臋 C s膮 papryka czerwona, natka pietruszki, broku艂y, pomidory, truskawki, czarne porzeczki i cytrusy.
Nale偶y ograniczy膰 picie kawy i herbaty w czasie posi艂k贸w. Zawieraj膮 one zwi膮zki hamuj膮ce wch艂anianie 偶elaza z przewodu pokarmowego. Mo偶na je pi膰 w czasie mi臋dzy posi艂kami.

Jedynym 藕r贸d艂em witaminy B12 dla cz艂owieka s膮 pokarmy pochodzenia zwierz臋cego, szczeg贸lnie w膮troba. Dobowe zapotrzebowanie na witamin臋 B12 wynosi 1-3 mikrogramy, jej prawid艂owe zasoby w ustroju 鈥 2 鈥 3 mg. Zasoby kwasu foliowego w organizmie s膮 natomiast znacznie mniejsze.

Ze wzgl臋du na zawarto艣膰 偶elaza artyku艂y spo偶ywcze mo偶na og贸lnie podzieli膰 na:
produkty o niskiej zawarto艣ci 偶elaza np. mleko, ziemniaki, owoce,
produkty o 艣redniej zawarto艣ci 偶elaza np. dr贸b, mi臋so, kasze, warzywa,
produkty o wysokiej zawarto艣ci 偶elaza np. podroby, warzywa str膮czkowe.

Kilka s艂贸w podsumowania na zako艅czenie:
Je艣li masz objawy opisane w tym artykule, najlepiej udaj si臋 do lekarza. On sprawdzi Twoje wyniki krwi i b臋dzie w stanie okre艣li膰, czy faktycznie chorujesz na anemi臋 i je艣li tak, to przede wszystkim na jaki typ.
Pami臋taj tak偶e, aby po przeczytaniu tego artyku艂u nie zacz膮膰 stosowa膰 profilaktycznie preparat贸w witaminowych zawieraj膮cych 偶elazo. Nie powinno si臋 tego robi膰 z dw贸ch przyczyn: po pierwsze, aby 偶elaza nie przedawkowa膰, a po drugie zdrowy cz艂owiek, bez 偶adnych objaw贸w niedoboru, takich preparat贸w witaminowych nie powinien w og贸le przyjmowa膰. Czy wiesz, 偶e w Stanach Zjednoczonych wycofana zosta艂a ze sprzeda偶y tak popularna u nas Witamina A+E (wykazano jej dzia艂anie rakotw贸rcze).
Ponadto ameryka艅scy naukowcy udowodnili, 偶e przyjmowanie suplement贸w diety skraca 偶ycie ( W艣r贸d os贸b przyjmuj膮cych suplementy wska藕nik 艣miertelno艣ci by艂 o 17% wy偶szy ni偶 w grupie, kt贸ra ich nie 艂yka艂a.) . Dlatego tak ogromne znaczenie ma prawid艂owa dieta.

Aleksandra Borczyk
--
Chcesz zacz膮膰 si臋 lepiej od偶ywia膰? Do艂膮cz do nas--> KLIKNIJ TUTAJ

藕r贸d艂o artleis.pl
 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod膮 redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s膮 wykorzystywane
pliki cookies. Je偶eli nie wyra偶asz zgody - zmie艅 ustawienia swojej przegl膮darki.

           O serwisie, kontakt, informacje