ABC parzenia herbaty

W jesienno-zimowym sezonie niezwykłą popularnością cieszą się herbaciane napary, wyróżniające się pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie. By móc w pełni korzystać z ich dobroczynnych właściwości, warto zapoznać się z zasadami właściwego parzenia. Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany?

W przeciwieństwie do mieszanek sztucznie aromatyzowanych, naturalne susze komponowane z liści herbaty, ziół, kwiatów czy owoców mogą stanowić skuteczne wsparcie w walce z sezonowym spadkiem odporności czy przeziębieniem. Ten sam gatunek – w zależności od długości procesu parzenia – będzie pobudzał lub relaksował i wyciszał. Wszystko to dzięki zawartym w mieszance związkom, uwalnianym podczas kontaktu z gorącą wodą. Podpowiadamy, w jaki sposób należy przyrządzać herbaty ze względu na odmianę oraz formę pakowania.

Herbata z rmianku

Czarna klasyka

Choć czarna herbata znana jest głównie ze swoich pobudzających właściwości, docenia się ją także za pobudzanie układu pokarmowego oraz wzmacniania naczyń krwionośnych. By wydobyć z tej odmiany zarówno walory smakowe, jak i dobroczynne związki, konieczne jest parzenie w tzw. „białym wrzątku”. Określenie to przypisuje się gorącej wodzie doprowadzonej do temperatury, w której wskutek pojawienia się bąbelków przyjmuje białą barwę. Samo przyrządzanie powinno trwać ok. 3-4 minut. Warto jednak pamiętać, że czas ten należy wydłużyć, jeśli do zalania herbaty wykorzystujemy twardą wodę.

Zielony napar o wielu obliczach

Odmiana zielona komponowana jest z liści herbacianych, których nie poddano fermentacji. W związku z pominięciem tego etapu obróbki, zachowuje ona szereg właściwości odżywczych, a także wyróżnia się delikatnym smakiem. – Kluczowym parametrem w procesie parzenia zielonej herbaty jest niższa niż w przypadku odmiany czarnej temperatura wody, sięgająca 70-80°C. Aby ją osiągnąć wystarczy pozostawić wrzątek na ok. 15 minut – w tym czasie spadnie ona do 75°C. Dla pewności, możemy sprawdzić ją termometrem kuchennym – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przypadku zielonej herbaty znaczenie ma także czas przyrządzania. Krótkie parzenie, trwające ok. 3 minuty, pozwoli nam uzyskać napar o pobudzających i orzeźwiających właściwościach. Wydłużenie tego procesu do ok. 6 minut sprawi natomiast, że napój będzie miał działanie relaksujące – dodaje ekspert.

Szampańska jakość i bezteinowa alternatywa

Z uwagi na wciąż rosnące w naszym kraju zainteresowanie Darjeeling i Rooibos, warto poznać sposób przyrządzania także tych specjałów. Pierwszy z nich – zwany „szampanem wśród herbat” wyróżnia się złotym odcieniem oraz smakową nutą winogron Muskat. By wydobyć jej delikatny aromat, mieszankę należy parzyć wodą o temperaturze ok. 96° przez ok. 3 minuty. Rooibos, komponowany z liści czerwonokrzewu, znany jest natomiast z łagodnego, pozbawionego goryczy smaku. Ze względu na brak charakterystycznej dla herbat teiny jest szczególnie polecany kobietom w ciąży, matkom karmiącym oraz dzieciom. Do jej parzenia należy zastosować miękką wodę o temperaturze podobnej co w przypadku Darjeeling. Przyrządzanie powinno trwać od 3 do 5 minut.

Liście, torebki czy piramidki

Sposób parzenia herbaty w znacznej mierze zależy także od jej formy i sposobu pakowania. Warianty w torebkach, cechujące się dużym rozdrobnieniem, powinny być przyrządzane krótko, przez ok. 3 minuty. Mieszanki w przestrzennych piramidkach, komponowane z naturalnego suszu ziołowego, herbacianego, owocowego czy kwiatowego, podczas procesu parzenia powinny ulec rozwinięciu – tak, by w pełni mógł wydobyć się ich bogaty aromat. Dlatego należy przygotowywać je w czasie od 3 do 5 minut – zgodnie z zaleceniami producenta. – W przypadku herbat liściastych, warto wykorzystać poręczne akcesorium w postaci filtrów, sprawiające, że w naparze nie będzie fusów oraz ułatwiające kontrolowanie czasu parzenia – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Optymalną porcją mieszanki do przyrządzenia naparu dla jednej osoby będzie ilość mieszcząca się na łyżeczce deserowej. Warto pamiętać, by w przypadku tego wariantu odczekać odpowiednią ilość czasu tak, aby delektować się pełnią smaku danej herbaty – dodaje ekspert. Wybierając jednorazowe filtry należy jednak zweryfikować, czy są one wykonane z odpowiedniego materiału. Polecany jest na przykład papier wzmocniony włóknem manilowym, przepuszczający cały aromat zawarty w mieszance.

Herbata piramidki

Wybrane dla Ciebie...