3 sposoby na kreatywne wykorzystanie serka topionego w kuchni

W czasach kryzysu najbardziej liczy się kreatywność. Szczególnie w kuchni. Kulinarne eksperymenty pomogą nam nie tylko poznać nowe smaki, ale i poczynić oszczędności w domowym budżecie.

Dziś przedstawiamy 3 sposoby na kreatywne wykorzystanie serka topionego. Jeśli myślisz, że serek topiony służy tylko do smarowania pieczywa, grubo się mylisz. Zobacz, do jakich potraw możesz go śmiało wykorzystać.

1.Do zagęszczania zup

Jeśli chcesz, aby przygotowana przez ciebie zupa była gęsta, ale też wyróżniała się intensywnym smakiem, dodaj do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną śmietanę. – Dodając śmietankowy kremowy serek topiony, np. MSM Mońki uzyskamy pożywną zupę o subtelnej konsystencji. W ten prosty sposób podniesiemy też jej wartość energetyczną, dzięki czemu z powodzeniem może być traktowana jako główne danie obiadowe – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Pyszna pomidorówka z serkiem topionym: przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

pomidorowkaSkładniki:

  • 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Puszka krojonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2×100 g)
  • Natka pietruszki
  • Pieprz i sól
  • Makaron muszelki lub ryż

Jak to zrobić?

Gwarancją dobrej zupy jest wywar. Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw – marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa kroimy i wraz z mięsem gotujemy aż powstanie bulion. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Dobra rada: Chcesz, by zupa była jeszcze pyszniejsza? Wystarczy, że zmiksujesz ją na krem i podasz z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

2.Do pysznych sosów do mięs i makaronów

Sos z dodatkiem serka topionego? Czemu nie! To świetny pomysł, ponieważ dzięki temu składnikowi przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny. – Dodatkową zaletą jest to, że jego przyrządzenie zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Co jest niezwykle istotne, gdy chcemy zjeść coś smacznego, ale bez spędzania wielu godzin w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub makaronów – dodaje Ewa Polińska. Prostym w przygotowaniu, a jednocześnie przepysznym daniem jest spaghetti carbonara.

Proste i szybkie spaghetti a la carbonara z serkiem topionym: przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

spaghetti_a_la_carbonaraSkładniki:

  • kremowe serki topione MSM Mońki (2×100 g)
  • 0,5 opakowania makaronu spaghetti
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 7 plastrów boczku
  • 150 ml mleka
  • Sól i pieprz

Jak to zrobić?

Na dużej patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy uprzednio pokrojony boczek. Dolewamy mleka, dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, pamiętajmy aby go nie rozgotować. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i w małych porcjach dodajemy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy.

Dobra rada: Jeśli chcemy, by makaron estetycznie się prezentował, przed podaniem możemy udekorować go świeżymi listkami pietruszki.

3.Na spotkanie z przyjaciółmi, party i domówkę – wyśmienity dip do przekąsek

Znajomi złożyli ci niezapowiedzianą wizytę, a ty nie masz zielonego pojęcia, czym ich ugościć? Sprytnym rozwiązaniem może okazać się zaserwowanie dipu, który sprawdzi się na każdej domówce i będzie doskonałym dodatkiem do popularnych chipsów, nachos lub do maczania surowych warzyw pociętych w słupki. Nieocenioną zaletą jest szybkie i proste przygotowanie sosu. Podstawą dipu jest baza z serków topionych, które miesza się z mlekiem i dowolnymi przyprawami. Dla wzmocnienia smaku można dodać także trochę startego sera żółtego. Przyrządzenie go na patelni lub w kuchence mikrofalowej nie zajmie więcej niż 15 minut. Wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Dip serowy do nachosów i innych przekąsek: przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

dip_serowySkładniki:

  • 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2×100 g)
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/3 szklanki mleka
  • ewentualnie łyżeczka parmezanu
  • duża paczka nachosów

Jak to zrobić?

Do garnka wlewamy mleko i wkładamy serki topione. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż się połączy w jednolitą całość. Następnie dodajmy paprykę i parmezan. Mieszamy i podajemy z nachosami.

Dobra rada: Aby dip był jeszcze smaczniejszy, możemy dodać trochę świeżych ziół, które podkreślą jego smak i sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczny. Chcesz przygotować sosy w różnych kolorach – nic prostszego! Pamiętaj, że serki to baza, a reszta zależy od twojej inwencji. Jeśli np. zależy ci, aby dip miał kolor czerwony wystarczy, że dodasz łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Smacznego!

Fot. MSM Mońki

Wybrane dla Ciebie...